Koszovó ellen javíthat férfi válogatottunk

Vasárnap este 19:00-tól a Főnix Csarnokban Koszovót fogadja férfi válogatottunk a világbajnoki selejtezők második fordulójában.

2019-es világbajnokság, Első Selejtezőkör, C csoport, 2. forduló
Magyarország (0-1) - Koszovó (0-1)
2017.11.26., vasárnap, 19:00 (TV - M4 Sport, 18:40)

Mint ismert, Lengyelországban 70-60-as vereséget szenvedtünk, miután az első félidőben egyértelműen a mieink akarata érvényesült, a 27. perc végéig pedig tartani tudtuk az első két negyedben kiharcolt különbséget. Ennek az időszaknak a védekezésére lehet építeni - néhány hibát leszámítva jól zártunk hátul. A lengyelek fizikalitása kijött a mérkőzés végére, a koszovóiaknak viszont ez az előnyük nem lesz meg, jó eséllyel nem fogunk annyira  összeesni az utolsó 13 percre, mint pénteken. A támadójátékon van mit csiszolni, de egy könnyebb ellenféllel szemben erre is lesz talán lehetőség most.

A koszovóiak 12 fős kerete

Arti Hajdari (KK Peja)
Alban Veseli (Sigal Prishtina)
Granit Rugova (Sigal Prishtina)
Dardan Berisha (Sigal Prishtina)
Scott Bamforth (Banco di Sardegna Sassari - Olaszország)
Urim Zenelaj (Bashkimi)
Samir Zekiqi (Bashkimi)
Lis Shoshi (Sigal Prishtina)
Gëzim Morina (KK Primorska - Szlovénia)
Fisnik Rugova (Sigal Prishtina)
Leonard Mekaj (KK Peja)
Muhamed Hasani (Rahoveci)

Koszovót azért nem szabad lebecsülni - 2015-ben csatlakoztak a FIBA-hoz, természetesen semmilyen eredményük nincs egyetlen világversenyről sem, de a litvánok ellen például egy félidőt döntetlenre hoztak tegnap este, és az első 20 percben egyértelműen az ő akartuk érvényesült. Más kérdés, hogy a végén 38 ponttal kikaptak, de a két ország kosaras múltját nézve még úgy sem nagy meglepetés ez, hogy a litvánoknál lényegében a teljes első sor hiányzik az NBA és az Euroliga miatt.

Szövetségi kapitányuk Brad Greenberg, aki anno egyszer eljött már Magyarországra kikapni aktuális csapatával - 2015 novemberében az Avtodor Szaratovval hasalt el a Szolnoki Olaj KK ellen a Tiszaligetben. A 63 éves szakember egyébként korábban volt izraeli bajnok a Maccabi Haifával (2013), idén vette át a koszovói válogatott irányítását, és emellett jelenleg is Izraelben van munkája, a Maccabi Ashdod trénere.

Keretükben két igazán komoly név van. Az egyik a Sigal Prishtina húzóembere, a lengyel-koszovói Dardan Berisha, aki klubcsapatának legjobb embere - ott gyakorlatilag szabad keze van támadásban (a sok pontja nem mindig jár együtt elfogadható hatékonysággal is), és a koszovói bajnok az ő vezetésével 3-2-t tud felmutatni például a FIBA Europe Cupban, még életben vannak egy körrel a vége előtt a török Büyükcekmece és a belga Belfius Mons-Hainaut csoportjában. A legismertebb játékosuk azonban nem ő, hanem az olasz élvonalban játszó honosított amerikai, Scott Bamforth, akinek tavaly kifejezetten jó éve volt a Bilbaóban, idén pedig 15 pontot, 5 pattanót és 5 gólpasszt átlagol a Sassarinál - jóval sokoldalúbb kosaras Berishánál, egy igazi mindenes. Mellettük nagyban a Sigal Prishtina kiegészítőire, illetve a Bashkimi és a KK Peja húzóembereire épül a keret, de kettejük nevét kell leginkább megjegyezni.

Ahogy írtuk is az elején, lebecsülni nem lehet Koszovót, mert akkor lehet beleszaladni egy igazán nagy pofonba, de ezen a mérkőzésen egyértelműen mi vagyunk az esélyesek - ha tovább akarunk jutni a csoportból, akkor pedig ezt a találkozót kötelező hozni.

A találkozót az M4 Sport 18:40-es műsorkezdettel élőben közvetíti!

Hajrá Magyarország!

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus