Legnehezebb meccsére készül az Olaj a Besiktas otthonában

Szerda délután 16:00-tól a Szolnoki Olaj KK az egyelőre hibátlan csoportelső, a Besiktas otthonában lép pályára a Bajnokok Ligája csoportkörének 6. fordulójában. A találkozó felvezetőjét olvashatjátok.

 

Bajnokok Ligája, E csoport, 6. forduló
Besiktas (török, 5-0) - Szolnoki Olaj KK (magyar, 1-4)
2016.11.23., szerda, 16:00 (TV - Sport1, 15:45)

A törökök múltját, az Olaj elleni korábbi mérkőzéseiket és keretüket bemutattuk már három hónapja, augusztus végén - azóta annyi változás volt náluk, hogy leszerződtették még Vladimir Stimacot és a 2013-as U18-as Európa-bajnokság MVP-jét, az akkor a török válogatottal aranyérmet is szerző Kenan Sipahit is.

Várható rotáció:
Thompson - Roll - Weems - Clark - Stimac
Sipahi - Edge/Güler - Strawberry - Veyseloglu - Sanli

Szerencséje sincs a Szolnoknak, mivel Veyseloglu épp most épült fel, így még bővebb rotációval dolgozhat Ufuk Sarica vezetőedző. A Besiktas nélküle is menetelt eddig, hiszen a bajnokságban eddig 5-2-vel állnak a 4-7. helyen - kikaptak ugyan a Pinar Karsiyaka otthonában, illetve most hétvégén a Galatasaray vendégeként egy szoros meccsen (84-78), de megverték az euroligás Darüssafakát is többek között. A Bajnokok Ligája teljes mezőnyében összesen két hibátlan csapat van még, ők az egyik. 5-0-lal állnak 5 forduló után, és az előző körig még csak szoros meccsük sem nagyon volt - még Athénben is 10 ponttal győztek, aztán az előző fordulóban, a Sassari otthonában már a sírból hozták vissza az összecsapást, de azt a találkozót is megnyerték.

A korábbi években sokszor jellemző volt a Besiktasra az egyénieskedés, illetve hogy a nagy nevek nem tudtak összeállni csapattá. Idén talán valamivel kevésbé ismert játékosokat igazoltak, viszont kategóriákkal jobban együtt vannak, mint bármikor az elmúlt 2-3 évből. Hatan átlagolnak 9 pont fölött a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is, a külső dobásaik a nemzetközi mezőnyben pazarul működnek (41.2%), Stimac uralja a palánkok alatti területet (kicsit visszább vett az utóbbi időben, de a szezonkezdete szenzációs volt), a többiek pedig szépen elosztogatják a szerepeket pontszerzésben, tripladobásban, pattanózásban és védekezésben egyaránt. Talán egyedül Stimac és főleg Strawberry büntetőzése az, ami feltűnően gyenge, és amire lehet utazni.

Az Olajnál közel sem ilyen idilli a kép, bár az utolsó két mérkőzését már legalább a bajnokságban megnyerte az együttes a Jászberény otthonában és az ASE ellen. A nemzetközi porondon viszont nem megy a szolnokiaknak, az elmúlt három mérkőzést elbukták, a támadójáték mellett pedig idegenben hatalmas problémák voltak eddig védekezésben is - a legkisebb különbségű zakójuk 20 pontos volt saját pályájuktól távol, amit legutóbb, a Stelmet Zielona Gora otthonában szenvedtek el. Borzasztóan sokat kellene előrelépnie Sztojan Ivkovics csapatának a játék minden szegmenségben elöl és hátul is, ha egyáltalán szoros meccset akar Isztambulban, mert a legerősebb csoportellenfél otthonában kellene most helyt állnia a magyar bajnoknak. Végig maximálisan kellene koncentrálni, védekezésben egy párperces kihagyás is megbosszulja magát, ezt már tapasztalhatták a szolnokiak a saját bőrükön, emellett sokkal pontosabb kinti dobások kellenének, jóval jobban kellene értékesíteni a büntetőket is, James Kinney-től pedig sokkal markánsabb (és okosabb) játék kellene, mint amit eddig mutatott.

A realitások talaján maradva a tökéletes játék mellett a szerencsére és a Besiktasra is szükség lenne egy bravúrhoz, ami nagyjából ott kezdődne, hogy 10-en belül marad az Olaj. Annyi előnye lehet a magyar együttesnek, hogy a Besiktas tegnap játszott, méghozzá egy nagy rangadót, így azért némileg fáradtabb lehet, illetve ha az eddigiek alapján lebecsülik a Szolnokot. Utóbbira az idei játékuk alapján nem fogadnánk nagy összegben, de a korábbi években azért az jellemző volt a török klubra, hogy a könnyebbnek gondolt ellenfelek ellen csak annyit játszottak, amennyit ők elégnek gondoltak a győzelemhez, amire sokszor rá is fáztak. Ettől függetlenül azért itt már az is meglepetés lenne, ha hosszabb ideig pariban tudna lenni ellenfelével az Olaj - papíron ez az a meccs, amin a legkevesebb sansza van Vojvodáéknak.

A találkozót a Sport1 élőben közvetíti 15:45-ös műsorkezdettel!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - basketballcl.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus