Lietuvos Rytas - Szolnok 18:00 (Sport2)

Szerda este 18:00-tól újabb sorsdöntő mérkőzést vív a Szolnoki Olaj KK a EuroCup első csoportköréből való továbbjutás szempontjából.

EuroCup, Első csoportkör, 7. forduló
Lietuvos Rytas (litván, 2-4) - Szolnoki Olaj KK (magyar, 2-4)
2015.11.25., szerda, 18:00 (TV - Sport2, 18:00)

A litvánok keretéről öt hete már említést tettünk, ezen a linken elolvashatjátok az akkori állapotokat. A játékosállományban azóta sincs változás, ám a kispadon igen, ugyanis a Szolnokhoz hasonlóan ők is vezetőedzőt cseréltek, miután pocsékul szerepeltek szolnoki túrájukat követően - Marcelo Nikolát a 33 esztendős Aurimas Jasilionis váltotta a kispadon, aki a szezon végéig kapott lehetőséget (egyelőre).

Várható rotáció:
Laprovittola - Lukauskis - Orelik - Gailius - Kavaliauskas
Runkauskas - Juskevicius - Giedratis - Jucikas - Gudaitis - Lavrinovic

A szolnoki győzelem után kikaptak a Zalgiristől a litván bajnokságban, majd három győzelem következett még Nikolával a kispadon a hazai pontvadászatban. A gond nem is itt volt, hanem ott, hogy beszedtek három vereséget az Olaj elleni mérkőzést követően a EuroCupban, borzasztóan nehéz helyzetbe hozták magukat. Nem is feltétlenül az 1-4-es mérleg volt a gondjuk féltávnál, hanem az, hogy a továbbjutás miatt fontos PAOK elleni meccset bukták el, illetve két hazai találkozót a két orosz gárda ellen. Jasilionis 16-ai kinevezése után azonnal megverték a Besiktast, amivel vissza is szálltak gyorsan a következő körbe jutásért folytatott küzdelembe, hiszen ugyanúgy 2-4-gyel állnak, mint az Olaj és a PAOK. A Szolnok elleni meccs főpróbája nem sikerült számukra, megint kikaptak a Zalgiristől, de 8-2-vel így is a másodikak a litván élvonalban.

A Rytas játékát nem nagyon kell bemutatni, a szolnoki meccsen minden erősségüket és stílusjegyüket lehetett látni: azonnal megpróbálják lerohanni az ellenfelet, de felállt védelem ellen is rengeteg mozgással és passzal játszanak. Nagyon kiemelkedő sztárjuk nincs, cserébe bárki bármikor megrázza magát 3-5 perces periódusokra és szinte kivétel nélkül mindenkinek nagyon jó a keze. A tiszaligeti meccs után meglepő is volt tőlük a sorozatos bukdácsolás, aminek meg is lett az eredménye az edzőváltásban. Azt szerintem a litvánok is tudják, mennyire fontos mérkőzés előtt vannak most, úgyhogy a motivációjukkal nem lehet gond, a Besiktas idegenbeli legyőzése pedig a hétvégi vereségük ellenére is azt mutatja, hogy hatásos volt Nikola leváltása - elég nagy kár, hogy ezzel nem vártak még két hetet...

Az Olajnál kezd minden a helyére kerülni, hiszen Pór Péter kinevezése óta egyre jobb a csapat játéka, ennek megfelelően pedig az eredményeket is szállítják a szolnokiak: a Szaratov elleni siker után a PAOK-ot az utolsó negyedben, a padlóról felállva is meg tudta verni a magyar bajnok, ami komoly tartásról adott tanubizonyságot. A hétvégi főpróba ráadásul jobban sikerült az Olajnak, mint a Lietuvosnak, ők a bajnoki rangadójukat megnyerték az Alba Fehérvár ellen idegenben, így az önbizalommal biztosan nincs gond most a keret környékén. Litvániában így sem Vojvodáék a találkozó esélyesei - azután az erődemonstráció után nehéz lenne ezt állítani, amit 5 hete Magyarországon láthattunk a Lietuvostól -, de az összeálló védekezés a mostani ellenfélnek is komoly gondokat okozhat, ahogy okozott eddig mindenkinek az "új-Pór-éra" alatt.

Kulcsfontosságú és sorsdöntő találkozó ez mindkét gárda számára. Ha a litvánok nyernek, akkor az egy győzelemnyi előny mellett az egymás elleni eredmény is nekik fog kedvezni, ráadásul a magyarországi sikerük olyan mértékű volt, hogy még egy PAOK-Rytas-Szolnok hármas holtversenyből sem nagyon jöhetne ki jól az Olaj, így gyakorlatilag 2 győzelemmel kellene többet szereznie a magyaroknak a hátralévő három fordulóban, mint amennyit a Lietuvos szerez. Ha viszont a Szolnok nyerni tud, akkor hatalmas lépést tehet a továbbjutás felé - a Lietuvosnak és az Olajnak is 2-2 idegenbeli meccse van a 2 orosz klubbal, a Szolnok a Besiktast, a Rytas pedig a PAOK-ot fogadja ezenkívül az utolsó három fordulóban, ebből kellene megoldani ugyanannyi győzelmet, mint a litvánok, és akkor előttük is maradna Pór Péter csapata.

A találkozót 18:00-tól élőben közvetíti a Sport2 csatorna!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!


Foto, Slide - szolnokiolaj.hu
 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus