Litvániába látogat a Körmend

Ma este 17:00-tól a litván BC Nevezis vendége lesz az Egis Körmend, amely megkönnyítheti helyzetét a továbbjutás szempontjából egy esetleges győzelemmel.

FIBA Europe Cup, Második csoportkör, J csoport, 5. forduló
BC Nevezis (litván, 1-3) - Egis Körmend (magyar, 2-2)
2018.01.31., szerda, 17:00

A litvánokat december közepén és január elején is bemutattuk már, azóta semmilyen változás nem volt keretükben.

Várható rotáció:
Veljacic - Matulisz - Normantasz - Lihodej - Korenyuk
Medford - Woodard - Szedekerszkisz - Volkusz - Maldunasz

Egy hete írtunk róluk utoljára, hiszen az Alba Fehérvár ellen játszottak, és 88-80-as vereséget szenvedtek. Azóta egyetlen bajnokit játszottak, a Siauliait legyőzték 70-67-re, így 6-16-tal állnak most már a litván élvonal utolsó előtti, kilencedik helyén. A FIBA Europe Cupban az 1-3-as mérlegük nem mutat jól, de elég szoros meccseket játszottak. Az első körben hosszabbítás után verték az Albát (90-87), majd mindössze hat ponttal buktak el a Körmend (85-79) és hárommal a Büyükcekmece ellen, de Körmenden öt perccel a vége előtt még vezettek, úgyhogy hátradőlni biztos nem lehet ellenük, hiába ők a csoportutolsók.

A vasiak kezdenek kijönni a gödörből, az Alba elleni, FIBA Europe Cupban elszenvedett vereség óta három meccset is behúzott Gasper Potocnik együttese, és itt főleg a törökök legyőzése számított nagy fegyverténynek. A Körmend azzal a sikerrel javított a helyzetén, de még most is rengeteg forgatókönyv elképzelhető, és mind a két találkozón realitás bármilyen végeredmény az erőviszonyok és az utóbbi időben mutatott forma alapján.

Ha a Körmend és az Alba nyer, akkor a Ferenczék (3-2) lépéselőnybe kerülnek a Büyükcekmecével (2-3) szemben, így az utolsó fordulóban elég egy ponttal is győzniük a már biztosan továbbjutó Alba otthonában, hogy nekik is meglegyen a nyolcaddöntő. Ha kikapnak az Albától, akkor elég lehet nekik az is, ha a Nevezis legyőzi a törököket.

Ha a Körmend és a Büyükcekmece nyer, akkor a vasiak szempontjából majdnem ugyanez a helyzet, mert három csapat áll majd 3-2-vel. Az egyetlen különbség az, hogy kikapni nem kaphatnak ki az Alba otthonában, mert a Büyükcekmece egymás elleni eredményekkel biztosan jobb náluk azonos mérlegnél, de ha akár egyetlen ponttal is győznek Székesfehérváron, megvan számukra a továbbjutás.

Ha a Nevezis és az Alba nyer, akkor az Alba 4-1-gyel továbbmegy, de lesz három 2-3-mal álló gárda. Ebben az esetben a Körmend biztosan kiesik, ha a Büyükcekmece legyőzi az utolsó körben a Nevezist, mert akkor maximum azonos mérleggel állhatnak a törökökkel, és az egymás elleniben jobbak a félholdasok. Ugyanez a helyzet a Nevezis mai győzelme esetén is, ha a litvánok ma 6 pontnál többel verik meg a magyar alakulatot - ekkor nem lesz olyan csapat a Nevezis-Büyükcekmece kettősből, amelyik ellen megnyeri az egymás elleni párharcot a Körmend. Ha 6 pontnál kevesebbel kapnak ki ma a vasiak, akkor egy utolsó körben aratott litván győzelem és egy legalább egypontos Alba elleni siker esetén megvan a továbbjutás számukra.

Hogy mi van akkor, ha a Nevezis és a Büyükcekmece nyer, azt az utolsó forduló előtt kifejtjük külön is, mert jelenleg még elég képlékeny a dolog, nagyban függ a mai mérkőzések különbségétől is - mivel két 2-3-mal álló gárda lesz két 3-2-vel álló csapat mellett. Hat forduló után meglehet a teljes körbeverés is, amelyben az egymás elleni mérlege mindenkinek ugyanolyan, az egymás elleni kosárarány viszont lényegében a teljes második körös kosáraránynak felel meg.

A találkozót a televízió nem közvetíti, de az élő internetes közvetítés elérhetőségét a mai nap folyamán közzétesszük!

Hajrá Körmend, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus