Litvániába utazik az Alba Fehérvár

Szerda este 17:00-tól a BC Nevezis otthonában lép pályára a magyar bajnok Alba Fehérvár alakulata a FIBA Europe Cupban.

FIBA Europe Cup, Második csoportkör, J csoport, 1. forduló
BC Nevezis (litván, 0-0) - Alba Fehérvár (magyar, 0-0)
2017.12.20., szerda, 17:00

A litván együttest 1992-ben alapították, de nincsenek nagyobb eredményeik - a bajnokságban egy negyedik hely a legjobbjuk 2005/06-ból, a kupában soha nem jutottak még döntőbe, és a Balti Ligában is a negyeddöntő volt általában a megálló számukra a legjobb éveikben is. Az előző szezonban 9. helyen végeztek a litván első osztályban, és a negyeddöntőig jutottak a Balti Ligában. Idén eddig 4-12-vel a 10 csapatos litván élvonal utolsó helyén állnak.

Vezetőedzőjük az 50 esztendős Ramunasz Cvirka, aki több helyen is megfordult már, jelenlegi klubját idén nyáron vette át.

Várható rotáció:
Medford - Woodard - Tamulisz - Lihodej - Korenyuk
Veljacic - Matulisz - Szedekerszkisz - Volkusz - Maldunasz

Nincsenek túlságosan ismert játékosaik néhány kivételt leszámítva. Két amerikai játékosuk van, akik közül az egyik a tavaly a Falcónál játszó Lester Medford - ő váltotta az anyagi problémák miatt november vége óta nem játszó Malcolm Grantet, aki nyilvánosan össze is veszett a klubbal, amiért nem fizették ki. Másik amerikai hátvédjük James Woodard, aki tavaly lett profi, és a francia másodosztályú Rouennél kezdte pályafutását. Legnagyobb nevük egyértelműen Valerij Lihodej, aki az összes nagy orosz klubot megjárta, 2007-ben a Szamarával EuroChallenge-et nyert, 2013-ban a Lokomotiv Kubannyal EuroCup-győztes lett.

A másik két kezdő, az egyaránt 23 esztendős Jusztasz Tamulisz és az ukrán Vladiszlav Korenyuk sem túl ismertek, mint ahogy gyakorlatilag a padjukra is elmondható ez egy az egyben - még horvát légiósuk, Mauro Veljacic is csak kisebb együtteseknél játszott. Az egyedüli kivétel Tadasz Szedekerszkisz lehet, aki nemrég csatlakozott a gárdához, a Barcelonától érkezett kölcsönbe, és ha játszik majd, ő azért sokat dobhat a csapaton, elég komoly tehetségnek tartják.

Egy litván együttest soha nem lehet lebecsülni, még akkor sem, ha a bajnokság utolsó helyén állnak, hiszen megnyerték saját FIBA Europe Cup csoportjukat - sokat elmond róluk meg a litván kosárlabda felfogásáról is, hogy az első csoportkörben hatan hoztak 8.8 és 12.7 VAL között, ennél jobbat senki nem produkált tőlük. Ettől függetlenül azért az állomány miatt abszolút nem kell összerezzennie az Albának, ráadásul Grant távozásával az egyik fontos emberük kiesett - őt ugyan pótolhatja Medford, de ha van valami az anyagi problémák mögött, az alááshatja a pályán mutatott játékot és az eredményességet is.

A fehérváriak a válogatott szünetről kissé rozsdásan tértek vissza, ki is kaptak a Minszk otthonában, de egyrészt így is továbbjutottak végül, másrészt a Sopront és a Jászberényt is legyőzték a bajnokságban. Rájuk is igaz, ami a Körmendre és a Szolnokra, van hova visszajavulniuk, november első felében jobb játékot produkáltak, és a nemzetközi porondon egészen biztos, hogy nem lesz elég az, ha 15-20 percig jól játszanak - legutóbb a Berény ellen kifejezetten gyenge második félidőt hoztak, még ha az első 20 percben megnyugtató előnyt is szereztek. Ha azonban sikerül egy kicsit jobban összerakniuk a korábbi támadójátékot, akkor teljesen reális esélyeik vannak az első siker begyűjtésére, mert se jobb passzban nincsenek a vendéglátók, se összeszokottabbnak vagy erősebbnek nem mondhatóak a magyar bajnoknál.

Az összecsapást egyik TV-csatorna sem közvetíti, de az élőképes stream elérhetőségét megtaláljátok ezen a linken!

Hajrá Alba, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - fiba.com, Simon Erika

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus