Magabiztos Olaj-siker az AL listavezetője ellen

Az Adria Liga második fordulójában az a két együttes csapott össze egymással, amely tavaly mutatkozott be a sorozatban - a Szolnoki Olaj KK vendége a macedón MZT Szkopje Aerodrom volt, amely a forduló előtt vezette a tabellát. Már az első negyedben jobban kezdett az Olaj, ám egy időkérés még meg tudta állítani őket. A második felvonásban aztán állva hagyták ellenfelüket, sőt, a harmadik negyedben már több mint 20 ponttal is vezettek. Óriási feltámadásba kezdett a Szkopje, de már későn, így végeredményben 81-69 arányban nyert a magyar együttes.

Adria Liga, alapszakasz, 2. forduló

Szolnoki Olak KK (magyar, 1-1) - MZT Szkopje (macedón, 1-1) 81-69 (15-16, 20-8, 20-16, 26-29)

Szolnoki Olaj KK: Warren 17/3, Vojvoda 11/6, Oliver 10, Lóránt 13/3, Báder 6.
Csere: Simon 6, Keller 6, Rakics 4, Horváth 8/6, Ivosev -.

MZT Szkopje: Otasevics 4, D. Sztojanovszki 14, Davis 5, Lucsics 6, Gecsevszki 7.
Csere: Kosztoszki 11/9, Reynolds 10/3, Sinovec 12/6, O.Sztojanovszki -, Markovszki -.

Mindkét csapat kezdőjében volt változás az előző találkozóhoz képest - a vendégeknél Stefan Sinovec helyett Cade Davis kezdett, míg hazai oldalon Keller Ákos helyét Báder Márton foglalta el. Könnyű ziccerrel nyitott a macedón alakulat, de utána sorra hibázták el lehetőségeiket, míg az Olaj magasemberei főként a palánk alól eredményesek tudtak lenni, Lóránt Péter középtávolijával pedig a 3. percben már 8-2-re vezettek a magyarok, jött is a negyedik perc kezdetén az első időkérés a Szkopjétől. A játékmegszakítás sikeres volt a részükről, az Olaj támadójátéka pontatlanabb lett, míg a vendégek sokkal megfontoltabban szövögették támadásaikat, nem kapkodtak annyira, és a hatodik perc végén Alekszandr Kosztoszki hármasával egyetlen pontra meg is közelítették ellenfelüket (10-9). Triplára tripla volt a válasz, majd egy kifejezetten sok hibával - rosszul beütött taktikai faulttal, kihagyott hármasokkal, elhibázott büntetőkkel - tarkított két percet követően Damjan Sztojanovszki ziccerével már a vendégeknél volt az előny (13-14). A negyed harmadától, az időkéréstől kezdve ritmust vesztett az Olaj, többször szerencséjük se volt, így egy pontos hátrányban zárták az első negyedet (15-16).

Horváth Ákos öt pontjával indult a második 10 perc, a macedónok megint elhibáztak mindent, amit csak lehetett, igaz, az Olaj védekezése is valamivel szigorúbb lett. A 13. perc közepén Báder Márton egy véleményes faultnál megszerezte harmadik személyi hibáját is, így neki le kellett ülnie idő előtt. Willie Warren percei következtek, két perc alatt ő is berámolt öt pontot, így a 14. percben kialakult az addigi legnagyobb különbség (25-18). A Szkopje teljesen megállt támadásban. Ritmustalanok is voltak, emiatt sokkal kevesebb könnyű helyzetük volt, mint az első negyedben, de az üres vállalásaikat is rendre elhibázták, ebben a negyedben kettő szerzett pontnál tartottak a 17. percben. Kis megtorpanás történt a játékrész közepén a szolnokiaknál is, de egy pontosan kivitelezett Simon Balázs - Keller Ákos kettő-kettő, valamint egy Vojvoda Dávid betörés után 10 pont fölé nőtt a távolság a 17. perc közepén (29-18). Úgy tűnt, a macedón együttes valamennyire összeszedi magát a félidő végére, 31-18 után futottak egy 6-0-át, de a slusszpoén az Olajé volt - Oliver a gyűrű alatt átvitt labdát akrobatikus mozdulattal juttatta a kosárba, Warren pedig nagyjából egy perccel korábban kihagyott két büntetőjét egy utolsó másodperces ziccerrel javította, így 11 pontos fórral ment a Szolnok a nagyszünetre (35-24).

A fordulást követően beindultak a vendégek is, kettő perc alatt majdnem ugyanannyi pontot szereztek, mint a teljes előző negyedben, de az Olajtól Keller és Lóránt is betaláltak, így nem csökkent érdemben a különbség - ezzel szemben a játék színvonala egy percre komoly mélységekbe zuhant, így pár kaotikus támadást követően időkérés következett. A 24. percben Báder előbb egy tempót, majd egy faultot vert be, megint a kispadra kellett ülnie, de előbb Vojvoda volt eredményes, majd a Paksról érkező swingman kihagyott ziccerét követően Lóránt pöcizte vissza a labdát, a harmadik felvonás felénél, ezzel 15 pont volt már a Szolnok előnye (45-30). Lóránt nagyon beindult, kétszer ugyanonnan dobott távoli tempót - az egyiknél rálépett a vonalra, a másiknál nem -, majd Horváth Ákos hármasával nem kevesebb mint 22 ponttal vezetett már a hazai együttes a 27. percben (53-31). A nagy előny birtokában sem engedett ki látszólag a magyar együttes, de a vendégek elkapták a fonalat az utolsó három minutumra. Todor Gecsevszki tripláját kivetette a gyűrű, de így is 9-2-vel zárták le a negyedet, 15 pontra visszajöttek a záró játékrész előtt (55-40).

Kosztoszki hármasa zárta a harmadik felvonást és az ő triplája nyitotta a negyedik negyedet is, de kosárra kosár volt a válasz, az első két percben nem igazán tudta egyik csapat sem levédekezni a másik támadásait, így nagyjából maradt a differencia (61-47). A Szkopje nem nagyon akart leállni, még az eddig a pontig büntetőből 0/4-et teljesítő, és nagyon sokszor ok nélkül izmozó Justin Reynolds is összeszedte magát, pontjainak köszönhetően jött be 10 ponton belülre a vendég csapat... Sőt, még tovább közelítették ellenfelüket, de öt ponton belülre nem sikerült érniük, hiába szórt be mindent Sinovec és Damjan Sztojanovszki. A végjátékban ugyanis a hazaiak két amerikai játékosa, Warren és Chris Oliver magukhoz ragadták a kezdeményezést, és vezetésükkel sikerült újra ellépni a macedónoktól, így a végeredmény 81-69 lett a Szolnok javára!

A meccs teljes statisztikáját ezen a linken eléritek!

A mérkőzést követő nyilatkozatokat itt olvashatjátok!

Bár ez a bajnokság ezen szakaszában még nem sokat számít, de ezzel az eredménnyel az Olaj meg is előzte a tabellán a Szkopjét, hiszen mindkét együttes 1-1-es mérleget tudhat magáénak, ám míg a magyarok +8-as, addig a macedónok "csak" +7-es kosárkülönbséggel rendelkeznek.

 

Fotó - Hegedűs Róbert (kezdo5.hu)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus