Mától olasz kupadöntő Perl Zoltánnal (Élőképpel!)

Ma startol a Coppa Italia nyolcasdöntője, az első negyeddöntőben a Perl Zoltánnal felálló Orlandina Basket a Reggio Emiliával csap össze.

Olaszországban, ahogy Európa országainak jelentős részében is, ezen hét második felében rendezik a nagy hagyományokkal bíró nemzeti kupa, a Coppa Italia döntőjét. 2000 óta, azaz immáron 18. alkalommal a Serie A őszi alapszakaszának első 8 helyezettje alkotja a kupadöntő mezőnyét. Az idei helyszín, Rimini először házigazdája az első osztály nyolcasdöntőjének, és a 8. város, amely 2000 óta ilyen eseményt rendezhet. Az idei helyszínnel kapcsolatos érdekesség, hogy az Adriai-tenger partján fekvő turistaparadicsom (a város férfi kosárlabda csapata 2001-ben járt utoljára a Serie A-ban, jelenleg  a 3. ligában gyürkőzik a Crabs Rimini) ugyan rendelkezik egy viszonylag új (2002-ben adták át) és korszerű 5 ezres sportcsarnokkal (105 Stadium Rimini), a ma kezdődő és vasárnap estig tartó küzdelmeket mégsem itt, hanem Rimini vásár- és kiállításközpontjában (Rimini Fiera), egy monumentális kiállítási csarnokban, mobil lelátókból, csak erre az eseményre összeállított 5200 férőhelyes arénában rendezik meg.

                                      Polo Fieristico di Rimini - a 2017-es kupadöntő  helyszíne

Perl Zoltán már a harmadik olyan olaszországi légiósunk lesz, aki eljut egy ilyen rangos eseményre. Lóránt Péter 2013-ban Milánóban, a Cantú legyőzése után az elődöntőig jutott a Virtus Romával, ahol a Varese jelentette a végállomást Petiéknek, Hanga Ádám pedig 2015-ben Desióban, a negyeddöntőben búcsúzott a Sidigas Avellinóval, miután óriási csatában alulmaradtak a szuperfavorit Milánóval szemben.                                                

A Postmobile Final Eight negyeddöntőinek párosítása:

Grissin Bon Reggio Emilia  -  Betaland Capo d' Orlando

Február 16., 18.00, tv: Raisport 1 HD, stream: kattints  ide! élő stat: kattints ide!

2008 után másodszor jutott el az olasz kupa nyolcas fináléjába az Orlandina Basket, a jelenlegi keretből Drake Diener már akkor is a lovagok játékosa volt. 9 éve Bolognában az Angelico Biella ellen már az első körben elvérzett a szicíliai gárda. Capo d' Orlandóban mindenki történelmi esélyként és hatalmas fegyverténynek ítéli büszkeségeik kupadöntős részvételét. Emiatt, hiába nem Zoliék mellett szólnak az esélyek, a jóval erősebb Reggio Emilia ellen a kék-fehérek szurkolók közül sokan gondolják úgy, hogy a pocsék főpróbát remek előadás követi majd csütörtök kora este. Jó hír Zoliék híveinek, hogy a csapatkapitány, a "matuzsálemi" korú Sandro Nicevic teljesen felépült hosszú és makacs Achilles-ín sérüléséből, és már nemcsak jelenlétével, hanem akár játékával is segítheti csapatát.

Perlék mai ellenfele az elmúlt két év bajnoki ezüstérmese (2015-ben a Sassari, 2016-ban a Milano ellen bukták el a Scudettót), az olasz első osztály egyik "legolaszabb" egyesülete. A Reggio Emilia-i keret mind a 6 hazai profija nemcsak hazája válogatottjának tagja vagy tagja volt, hanem klubcsapatában is kulcsember. Az irányító poszton a még tavaly Milánóba igazoló Cinciarinit, az idősebbik Gentile fiú, Stefano váltotta, de ő ma biztosan nem léphet pályára sérülése okán, Gentile hiányában az az Andrea De Nicolao léphet előre, aki már tavaly is sok lehetőséget kapott. A bedobó posztokat két jelenlegi aktív olasz válogatott hátvéd uralja, a több Eb-n is részt vevő Pietro Aradori, aki tavaly a Galatasaray-t hagyta ott, hogy immáron második éve a Reggiana profija legyen, és a 2013-as U20-as Eb MVP-je, Amedeo Della Valle, aki kettes poszton lehet Perl Zoli közvetlen ellenfele ma. Ott lesz még a Squadra Azzurra (az olasz nemzeti együttes) rugólábú fiatal (24 éves) erőcsatára, Achille Polonara is, és rajtuk kívül az Avellinótól érkező válogatott center, Riccardo Cervi is húzóember.

Az ősszel a két csapat bajnoki találkozóján Reggio Emiliában 80-70-re nyertek Aradoriék, ám akkor még a Reggiana légiós kontingense messze nem volt olyan veretes, mint jelenleg. Derek Needham (honosítottként éppen a jelenleg az Orlandinánál játszó Nikola Ivanoviccsal játszik együtt leendő Eb csoportellenfelünknél, a montenegrói válogatottnál) és a még mindig csak 18 éves lett Arturs Strautins (szülőhazájában már 14 évesen játszott felnőtt bajnokit) maradt hírmondónak, hozzájuk csatlakozott azóta a veterán litván legenda, Rimantas Kaukenas - őt aligha kell bemutatni, ő gyakorlatilag "hazatért" Reggio Emiliába -, a 24 éves amerikai center Jalen Reynolds, akinek tehetsége és eddig mutatott teljesítménye okán nagyon komoly jövőt jósolnak, és honfitársa, az ex-Cleveland Cavaliers erőcsatár, Jawad Williams, aki ma mutatkozhat be új egyesületében - ő az AEK Athéntől érkezik, a görög élcsapatban, a BL-ben a Szolnoki Olaj ellen is láthattuk őt játszani.

EA7 Emporio Armani Milano  -  Cantine Due Palme Brindisi

Február 16., 20.45, tv: Raisport 1 HD, stream: kattints  ide! élő stat: kattints ide!

A címvédő és topfavorit a Brindisi ellen is toronymagas esélyes, még úgy is, hogy egyik ásza, Krunoslav Simon könnyebb sérülése miatt minden bizonnyal kihagyja a kupahétvégét. A Milano egy hosszú hullámvölgy után, az elmúlt hetekben végre összeállt, és mind a bajnokságban, mind az Euroligában azt nyújtja, amire bivalyerős keretének ereje predesztinálja. A Brindisi halvány esélyét az jelentheti, hogy mestere, Meo Sacchetti még a Sassari vezetőedzőjeként kétszer már borsot tört a kupában a milánóiak orra alá, amikor 2014-ben és 2015-ben is elhódította a kupát a szárdokkal.

Sidigas Avellino  -  Banco di Sardegna Sassari

Február 17., 18.00, tv: Raisport 1 HD, stream: kattints  ide! élő stat: kattints ide!

A negyeddöntők legnagyobb harca talán ezen az összecsapáson várható, a Sidigas Avellino egyértelműen a döntőre tör minden fronton, idei menetelésük eddig lenyűgöző, mind a Serie A-ban, mind a Bajnokok Ligájában meggyőző az eddig mutatott produktumuk. Az évad első felében látott Sassarinak nem is lenne sok esélye Hanga Ádám egykori klubja ellen, ám David Bell és Gani Lawal érkezésével a Dinamo is feltámadt, és a kétszeres kupagyőztes szardíniai alakulat szeretne most is meglepetést okozni, emiatt kiélezett összecsapás várható.

Umana Reyer Venezia  -  Germani Brescia

Február 17., 20.45, tv: Raisport 1 HD, stream: kattints  ide! élő stat: kattints ide!

A Capo d' Orlando mellett a Serie A újonca, a Germani Brescia az idei kupadöntő másik "kakukktojása", a tavaly még a második vonalban vitézkedő gárda az egykori Euroliga-profi David Moss és az NBA "előszobájáig" eljutó Marcus Landry vezetésével már a 8 közé bejutásával is szenzációszámba ment (egyben történelmi siker is a részvételük, hiszen először szerepel majd bresciai csapat a kupa döntőjében), de a jóval erősebb és nagy terveket szövögető (a kupahétvége után Esteban Batistaval és Jannero Pargóval tovább erősödhetnek) velenceiek ellen igazából az esélytelenek nyugalma szól csak mellettük, no meg esetleg az, hogy a Venezia nincs igazán jó formában: a lagúnalakók három zsinórban elszenvedett bajnoki vereséggel a tarsolyukban érkeztek Riminibe.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus