Meglepetésre készül a Körmend

A csoport egyik esélyesének tartott belga Mons-Hainaut ellen folytatja FIBA Europe Cup-szereplését a Körmend kedd este. 

FIBA Europe Cup, Első csoportkör, 2. forduló

Belfius Mons-Hainaut (belga, 0-0) - Egis Körmend (magyar, 0-1)
2015.10.27., kedd, 20:00

A magyar csapat ellenfeleiről publikált korábbi cikkünket itt olvashatjátok. http://kezdo5.hu/europa/kupak-a-kormend-fibakupa-ellenfelei-18773

Eddig felemásan alakult a Vas megyei alakulat belga ellenfelének bajnoki szezonja. A nyitómérkőzésen tükörsimán kikaptak a címvédő Oostende otthonában (54-95), a folytatásban kétszer léphettek pályára saját közönségük előtt. Előbb a Brussels gárdáját simán (106-73), majd az Okapi Aalstar együttesét ennél jóval nehezebben múlták felül (84-78). A hétvégén a tabella alsó részében tanyázó Kangoeroes-hoz utaztak és meglepően kiélezett végjátékra került sor, de megszerezték a sikert (79-77).

Kérdéses, hogy milyen kerettel tud kiállni a hazai csapat, ugyanis az utolsó bajnokin nem lépett pályára Justin Cage, továbbá az együttes legjobb lepattanózójaként aposztrofált John Fields még egyetlen percet sem játszott idén - a 31 éves, 205 centi magas, az Antwerp Giantstől érkező Kirk Archibeque játszik helyette center poszton. A belgák védekezése nem a legjobb, eddig ugyanis átlagban 80,8 pontot kaptak, ami mellé közel 42%-os hárompontos hatékonyság társul, ami korántsem hízelgő a Mons-Hainaut-ra nézve. A lepattanózás terén is komoly problémákkal küzdöttek, mérkőzésenként átlagban 5 lepattanóval maradnak el az ellenfelektől, s csupán két használható magasemberrel rendelkeznek Archibeque - aki egyben legponterősebb játékosuk is - és Amaury Gorgemans személyében.

A legrutinosabb játékos, s egyben a legnagyobb név Andre Collins, aki jó triplázó hírében áll, amiből idén még sokat nem mutatott, de ő osztja ki a legtöbb gólpasszt, meccsenként 4,8-at. Nagy nevet is igazoltak időközben, ugyanis már náluk játszik a belga válogatott erőssége, Lionel Bosco, aki az Európa-bajnokságon is szerepelt. Ő is biztos bástyaként áll a csapat élén, ahogy az eddig hatékonyan triplázó (50%) Austin Nichols - aki egyébként maradt az együttesnél, már az előző idényt is itt töltötte -, valamint Robert Arnold (12,8 pont/meccs) is.

A Körmend a múlt héten belevágott a heti két mérkőzéses sorozatba, mely komoly erőpróbát jelent a piros-feketéknek. Ami nem sikerült szerdán a Groningen otthonában a FIBA Europe Cup nyitányán, az sikerült a Sopronnal vívott rangadón, nevezetesen hogy tetemes hátrányból fordított a csapat. Bár az a két mérkőzés és az utazások biztosan sokat kivettek az együttesből, az azonban látszik, hogy jó erőben van a Cizmic-legénység. Az is sokat jelentehetett mentális szempontból a körmendieknek, hogy a hétvégén végre teljes kerettel vághattak bele egy adott mérkőzésbe. Meccsről-meccsre láthatjuk, hogy Ferencz Csabáék egy pillanatra sem adják fel a küzdelmet még komoly hátrányban sem, és több játékos is tud nyerőemberré válni a piros-feketéknél. Ha végre sikerül úgy kezdeniük egy összecsapást, ahogy előzetesen tervezték, akkor lehet, hogy olyan játékot láthatnánk tőlük a folytatásban, melyet még nem ebben a szezonban.

Bár a francia ASVEL mellett a Mons-Hainaut-t tartják a továbbjutásra legesélyesebb együttesnek, korántsem elképzelhetetlen, hogy a Vas megyei alakulat meglepetéssel szolgáljon és legyőzze soros ellenfelét.

A mérkőzésről élőképes közvetítés ezen a linken elérhető, de szöveges tudósítás is lesz a FIBA Europe hivatalos honlapján.

Hajrá Körmend, hajrá magyar kosárlabda!

 

Fotó, Slide: Jene Sándor - kezdő5.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus