Megvan az Alba első győzelme az Európa Kupában, -18-as fordítás után!

Ma este este nem akármilyen körülmények között szerezte meg első győzelmét a kontinens második számú európai nemzetközi kupaporondján a magyar bajnok Alba Fehérvár a Török TED Ankarával szemben, ugyanis az EuroCup alapszakasz-csoportkörének ötödik fordulójában már 18 egységnyi hátrányban is volt az extázisban játszó Ramone Moore húzta Alba, de végül álomjátékkal fordított és húzta be Veszprémben a történelmi győzelmet, mely nagyon komoly mérföldkőnek tekinthető a magyar kosárlabda számára!

Európa Kupa, alapszakasz-csoportkör, 4. forduló
Alba Fehérvár (magyar, 1 - 4) - TED Ankara (török, 1 - 4) 92 - 84 (16-28, 29-18, 19-24, 28-14 )

Veszprém, Veszprémi Aréna

V.: Cmikiewicz (lengyel), Ciulin (lengyel), Glisics (szerb)

Alba Fehérvár: Szanati -, Ram. Moore 25/6, Kemp 16/3, Tóth N. 10, Somogyi 14.
Csere: Supola 7/3, Juhos 4, Oláh -, Hobbs 13/3, Tóth P. 3.

TED Ankara: Tucker 8/6, Valters 6/6, Erdeniz 2, Plisznics 23/15, Golubovics 18.
Csere: Kavaklioglu 8/6, Baygul 2, Rasics 13/9, Kamer 2, Candan -, Ozkan 2.

A már kezdés előtt ezer fokon égő Maurice Kemp hármasa nyitotta a mérkőzést. A remélt jó folytatás azonban elmaradt. A Plisznics vezérelte vendégek előbb egy 8-0-s etappal válaszoltak, majd 8-18-nál tízpontosra növelték a különbséget. Eközben a Fehérvár csak szenvedett, Szanatiék túlzottan is siettették a támadásokat, ami rossz dobásokhoz vezetett, a lepattanókból indulva pedig könnyedén növelte előnyét az Ankara. Ráadásul a hármasokat is kiválóan szórták a látogatók, mikor két perccel a negyed vége előtt Tucker az ötödik sikeres triplát is a helyére küldte már 16 ponttal tartottak előrébb. Hobbs sikeres duplával fújt riadót, az utolsó percekben sikerült lejjebb faragni a hátrányt, 16-28-cal ért véget az első tíz perc.

Supola és Rasics egy-egy hármasa vezette fel a második játékrészt, majd az agresszívabb harcmodorra váltó fehérváriak csapdázása is működni kezdett. A szerzett labdáknak köszönhetően nyolc egységre zárkózott a magyar bajnok. Moore-ék lépésről-lépésre csökkentették a hátrányt, 10-0-ás futásuk végére Plisznics duplája tett pontot. A lendületbe jött Albát azonban nem lehetett megállítani, Tóth Péter 2+1-es kosarával már hazai előnyt mutatott az eredményjelző. Ebben nagy szerepe volt a vendégek leromló triplamutatójának és a feljavuló fehérvári pattanózásnak is. A félidőt Somogyi sportszerűtlen hibája zárta, melyből öt pontot hozott össze az Ankara, így egypontos - 46-45-ös - előnnyel abszolválták az első félidőt.

A harmadik negyed elején Somogyi kosarával azonnal visszavette az előnyt a Fehérvár, majd újra ültek a Rasicsék triplái, ezekkel ismét a vendégek vezettek. Tapadtak egymásra a csapatok, az Ankara vezetett ugyan, de soha sem több, mint 3-4 ponttal. Az Alba Kemp második szándékból szerzett és Tóth Norbert megharcolt kosaraival tartotta a lépést a vendégekkel, akik a viszonylag egyszerű, de roppant eredményes eszköztárból dolgozó Golubovics centerkosaraival őrizték az előnyt. A harmadik tíz perc vége a pirosmezeseknek sikerült jobban, így 70-64-es török vezetésnél kezdődhetett az utolsó játékrész.

A záró tíz perc eleje Braydon Hobbsról szólt. Az utóbbi időben sok kritikát kapó fehérvári irányító előbb Somogyival dobatott kosarat, majd maga is hozzászólt a mérkőzéshez, végül pedig labdaszerzéssel és egy kiharcolt sportszerűtlen hibával tette emlékezetessé maga számára az első perceket. Eközben Carlos Frade zónát vezényelt csapatának, amely ellen a mérkőzés végig nem találta az ellenszert az Ankara. A fehérváriak eközben szárnyaltak, 73-73 után Kemp kosarával vette vissza a vezetést az Alba, majd Ramone Moore elképesztő sorozata következett. Az amerikai bedobó képtelen volt hibázni, zsinórban 13 pontot szórt, mellyel tíz egységre nőtt a bajnok előnye és innen már nem volt visszaút a törököknek. A korán tetemes hátrányt összeszedő, de a páros negyedekben szépen és eredményesen kosárlabdázó fehérváriak megérdemelten szerezték meg első győzelmüket az Európa Kupában.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus