Megvan az ASE idei első EC-győzelme!

Szabó Zsolték remekeltek a második félidőben, majd 12 pontot dobtak az utolsó két percben, így megérdemeltek nyertek Kolozsváron

EuroChallenge, alapszakasz-csoportkör, 3. forduló, F-csoport

U-Banca Transilvania Kolozsvár (román, 0-3) - Atomerőmű SE (magyar, 1-2) 64-73 (22-19, 17-7, 10-22, 15-25)

Kolozsvár: Millage 9/3, Mandache 5, Barnette 6, Silvasan 5/3, Baciu 10
cserék: Medvedj 3/3, Jucan 1, Lalovic 7/3, Hargrove 16/12, Cuic 2

Atomerőmű: Dugat 14, Medve 5/3, Körtélyesi 6/6, Szabó 13/9, Jones 12
cserék: Kovács Á. 3, Eilingsfeld 7/3, Tóth Á. 9, Markovic 3/3

Kipontozódott: Millage

Teljes statisztikát itt találtok!

Jól kezdte a meccset a Paks, a hazaiak nagyon szenvedtek a dobásaikkal, első tíz próbálkozásukból csak kettőt értékesítettek, így Szabó és Körtélyesi hármasai után hamar megléptek 8-2-re a vendégek. Az atomvárosiak nagyon jól vitték végig a gyors indításokat és bár a Kolozsvár alig egy perc alatt egy 7-0-s rohanást produkált, tartották az előnyüket. Aztán a negyed hajrájában elvette ezeket a lehetőségeket a hazai csapat, a félpályás támadások pedig nem voltak eredményesek, így a palánk alatti uralmat átvető (és a dobáspontosságán nagyot javító) Kolozsvár egy újabb rohammal átvette a vezetést. Dugat zsákolásával még egyenlített az Atom (természetesen leindításból), de Hargrove triplája zárta a játékrészt, így 22-19-re a hazaiak hozták ezt a tíz percet.

A második negyed elején aztán Hargrove folytatta, amit elkezdett, egy középtávoli után két triplát is beemelt gyors egymásutánban, így 8-0-lal kezdte a játékrészt a Kolozsvár - a különbség hirtelen tíz pont fölé nőtt. Keményített a védekezésén a Dzunics-legénység, de támadásban továbbra sem találták a ritmust, leindításokra most kevés alkalmuk nyílt, így szenvedtek a pontszerzéssel – méghozzá nem kicsit, ugyanis hat perc kellett ahhoz, hogy a játékrészben először feliratkozzanak a táblára. Szabóék nem jutottak el a büntetővonalra, hármasokkal kevesebbet próbálkoztak, mint ellenfelük, a festékből viszont nem tudtak eredményesek lenni. Mindkét fél jóval negyven százalék alatt dobott mezőnyből, a lepattanózást viszont 30-15-re hozta a Kolozsvár és bár az utolsó másfél percben váltottak pár kosarat a csapatok, 39-26-tal vonulhattak pihenőre.

A fordulás után aztán megkezdte a felzárkózást a Paks, Tóth Ádám kosarai után hiába kértek időt a hazaiak, Dugat vezetésével egy 11-1-es rohanást produkált a magyar csapat három és fél perc alatt, amit Barnette 2+1-es akciója tört meg. Keményen záporoztak a faultok, de ebben a negyedben már megtalálta játékát az Atom és ez sem zökkentette ki őket – Tóth Ádám, Jones és Dugat vezérletével fokozatosan dolgozták le a hátrányt. A vezetést is átvehették volna,de a büntetőkkel hadilábon álltak, viszont a Kolozsvár egészen botrányosan játszott elöl, a paksiak szorításában képtelenek voltak dobóhelyzetet kialakítani, maximum a vonalról tudtak pontot elérni. A mezőnyből 30% alatt dobó hazaiaknál végül Medvedj beemelt egy hármast zárszóként, így 49-48-ra ők vezettek a negyedik negyed kezdetén.

A záró etap elején Dugat szerzett labdát és két pontot, majd Jones süllyesztett el egy tempót és megfordították a meccset a vendégek, de a szenvedő támadójáték most mindkét felet jellemezte. Hargrove egy leindítást triplával fejezett, így egálról indult az utolsó öt perc. Sőt, mivel kosárra kosár, rontott dobásra rontott dobás volt a válasz, az utolsó három minutumnak is egálról feszültek neki a felek, itt Baciu viszont faulttal együtt is betalált - de Dugat erre is tudott egy ugyanilyennel felelni. Innentől aztán nem bírta tovább a Kolozsvár, Szabó triplájára Tóth Ádám szépen horogdobása jött, majd Dugat is betalált a vonalról - eközben a hazaiak képtelenek voltak pontot szerezni, Lalovic mindkét büntetőjét elrontotta, így a hajrában megérdemelten szerezte meg idei első EC-győzelmét az Atomerőmű.

Slide, fotó: FIBA Europe/Molnár Gyula

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus