Mindent eldöntő ütközet előtt az Olaj

Holnap este 18:00-tól a Szolnoki Olaj KK és a Tartu Rock harmadjára csap össze a EuroChallenge idei negyeddöntőjének magyar-észt párosításában. A képlet egyszerű: amelyik együttes nyerni tud Észtországban, az csatlakozik a török Royal Hali Gaziantep, az orosz Triumph Ljuberci és az olasz Reggio Emilia alkotta trióhoz a Final Fourban, a vesztes pedig a négyesdöntő kapujában bukik el.

EuroChallenge, Negyeddöntő, 3. mérkőzés
Tartu Rock (észt) - Szolnoki Olaj KK (magyar)
2014.03.18., kedd, 18:00 (TV - Sport2, 18:00)

Mint ismeretes, a másik három párharc már befejeződött: a török Royal Hali Gaziantep a fehérorosz Tsmoki-Minszket két nagyon szoros csatában győzte le, a Triumph Ljuberci pályahátrányból is simán ment tovább a szintén orosz Ural Jekatyerinburg ellen, míg a szolnokiak csoportjából továbbjutó olasz Reggio Emilia a címvédő Krasznye Kriliját búcsúztatta a legjobb 8 között.

Az is ismert, hogy bár a Final Four helyszíne még nem eldöntött, a két elődöntőt április 25-én, a bronzcsatát és a finálét pedig április 27-én játsszák. A törökök az olaszokkal csapnak össze, a Tartu-Szolnok párharc győztese pedig az orosz együttessel méri össze erejét - Obie Trotterék három éven belül másodjára találkozhatnak a Triumph-fal a FF-ban, két évvel ezelőtt az akkor még többek között a mostani NBA-s Szergej Karaszevvel felálló oroszok nyerték a bronzmeccset.

Még mielőtt azonban a többi párharc, vagy az április végi Final Four reflektorfénybe kerülne, van még egy feladat az Olaj előtt, amit sikerrel kell venniük, ez pedig a Tartu Rock.

Az az első két mérkőzés alapján világossá válhatott mindenki számára, hogy két hasonló képességű együttes ütközetéről van szó. Az észtek csak egy negyedet nyertek egy héttel ezelőtt, de annak köszönhetően gyakorlatilag a mérkőzés legvégéig magabiztosan tartották fórjukat - ott azonban akár ki is kaphattak volna. A szolnokiak is jóval jobban játszottak ellenfelüknél a Tiszaligetben, az első negyedet leszámítva uralták a mérkőzést, kiütni nekik sem sikerült azonban a másikat.

Fáradtságra egyik együttes sem hivatkozhat, hiszen mindkét gárda utolsó meccse a csütörtöki, második mérkőzés volt - a Tartu már előre kiürítette ezt a másfél hetét, csak az EC-re akartak koncentrálni, de sikerült a magyaroknak is eltolni a Partizan elleni összecsapást egy másik időpontra, így emiatt hátrányt nem szenvednek majd Dragan Alekszicsék.

Ami faktor lehet ilyenkor, az természetesen a hazai pálya, a közönség egészen biztosan a "másik oldalon" lesz, ám ez ilyenkor plusz nyomás is lehet a vendgélátóknak, hiszen a pályaelőnyük miatt az ő továbbjutásuk lenne a papírforma, és itt be is jön a találkozó legnagyobb kérdése: ki hogyan dolgozza fel fejben, hogy ez egy "win or go home" meccs.

A két gárda taktikailag sok újat nem tud mutatni már egymásnak, nincs is köztük komoly differencia, úgyhogy a lelki dolgokon dől el a mérkőzés kimenetele. Még a legjobb játékosok is megremeghetnek ilyenkor, de vannak olyan kosarasok, akik éppen az ilyen tét alatt teljesítenek sokkal jobban. Mindenki tudja, a vesztes búcsúzik, a győztes pedig ott van a végjátékban, nincs már lehetőség javításra, és attól sem kell tartani, hogy ez a győzelem még kevés lesz a párharc megnyeréséhez. Hogy ezt ki éli meg teherként, és kit motivál  még jobb teljesítményre, az kiderül holnap este!

A találkozót 18:00-s műsorkezdettel élőben közvetíti a Sport2 csatorna!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

 

Foto, Slide - fibaeurope.com, Bugány János

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus