Mínusz 17-ről tett csodát az Olaj a Partizan ellen!

Mindkét gárda sikerrel járt hét közben az európai kupákban, az Olaj nagy csatában, idegenben verte a bolgár Rilskit, míg az Adria Ligát holtversenyben vezető Partizan hazai környezetben nagyon simán győzte le az ukrán Budivielniket, ezzel életben tartva továbbjutási reményeit az Euroligában. Az első negyedben nagy előnyt épített ki a Partizan, amit a félidőig tartott is, sőt 17 pontos fórban is voltak. A Szolnok azonban nagyon megnyomta a 3. negyedet, és mindössze 4 pontos hátrányban volt az utolsó játékrész előtt, ahol Lóránt, Vojvoda és Warren vezérletével meg is fordította a meccset - és 2012 decembere után ismét legyőzte a szerb sztárcsapatot a Tiszaligetben! 

Adria Liga, alapszakasz, 11. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 4-7) - Partizan NIS (szerb, 8-3) 76-71
(14-27, 15-16, 22-12, 25-16)

Szolnoki Olaj KK: Warren 20/6, Vojvoda 15/6, Holiday 8/3, Oliver 7, Lóránt 15/6.
Csere: Simon 2, Keller 9, Rakics -, Ivosev -.

Partizan: Kinsey 11, Bogdanovics 25/15, Miloszavljevics 12/6, Lauvergne 7, Milutinov 4.
Csere: Dallo 4, Muszli 5, Gagics 3, Andrics -.  

Kipontozódott: Keller, ill. Milutinov.

A meccs teljes statisztikáját ezen a linken megtaláljátok!

Gyengén kezdett az Olaj támadásban és védekezésben is, minden egyes hazai kosárra - nem volt sok az egész első negyedben - több sikeres akcióval válaszolt a Partizan. Az első percben jelezték a szerbek, hogy idén nem akarnak a tavalyi hibába esni: Milutinov, majd Miloszavljevics kosaraival 5-0-ra vezettek. Vojvoda szerezte az első négy szolnoki pontot - a probléma az volt, hogy négy és fél percig ez volt a magyar csapat összteljesítménye is. Warren és Lóránt is betalált kintről, de az Olaj képtelen volt kivédekezni a Partizan támadásait, Bogdanovics és Lauvergne is elkezdte a ponttermelést, így folyamatosan nőtt a távolság a két együttes között. A csak az első negyedben 9 pontig jutó Bogdanovics triplája a 10. percben már 15 pontos vendég fórt jelentett (12-27), de a szakaszt Simon Balázs duplája zárta, így "csak" 13 ponttal volt lemaradva a Szolnok 10 perc játékot követően (14-27).

A második felvonás eleje nagyon hasonlított az első negyed ugyanezen szakaszára - Warren és Keller ugyan szereztek 1-1 duplát, de négy percig megint ez volt a szolnokiak össztermése. A Partizan is visszaesett egy idő után, de Bogdanovics duplája a 13. perc közepén már 17 pontos előnyt jelentett számukra - ekkor nagyon úgy tűnt, hogy teljesen egyoldalú lesz a találkozó (18-35). A meccs talán leggyengébb szakasza következett ezt követően, mindkét oldalt nagyon sok hiba jellemezte. Az Olajnál Justin Holiday is elkezdte a ponttermelést, de Bogdanovics gyakorlatilag egyedül tartotta a jórészt első negyedben kiharcolt szerb előnyt. A félidő vége valamennyivel jobban sikerült a szolnokiaknak, de mindez csak arra volt elég, hogy 14 pontra zárkózzanak vissza, még mindig nagyon távolinak tűnt a mérkőzés megnyerése (29-43).

A nagyszünetet követően nagy változások mentek végbe. Az Olaj sokkal több szeméyi hibát harcolt ki, folyamatosan mehettek büntetőzni, a könnyen szerzett pontok pedig jót tettek az eddig akadozó támadójátéknak. Warren jobb, agresszívebb játékot nyújtott, mint a korábbiakban, de a 24. percig úgy tűnt, ez is kevés lesz, Kinsey vezetésével ugyanis tartotta előnyét a Partizan (36-49). A Szolnok azonban láthatóan lendületet kapott és abban is maradt, míg a szerbek játéka kezdett szétesni - Warren és Keller pontjaival pedig pillanatok alatt látótávolságon belülre került ellenfelével szemben az Olaj (43-49). Bodanovics újra erőre kapott, öt pontot berámolt egy perc alatt, de rajta kívül nem igazán jutott szóhoz senki sem, a Pariztan támadásai pedig nagyon leegyszerűsödtek: a jó hazai védekezésnek köszönhetően általában utolsó másodpercben, emberről eldobott hármast kellett vállalniuk, és kevés sikerrel tették mindezt. A magyarok uralták a teljes harmadik negyedet, és Warren vezetésével három pontra közelítették nagynevű ellenfelüket, 10 perccel a vége előtt pedig 4 egység volt a különbség a két fél között (51-55).

A negyedik negyed eleje nagyon döcögősre sikeredett - a harmadik felvonásban oly jól működő Olaj-gépezet megállni látszott, és ha a szerbek nem is kapták össze túlságosan magukat, mégis sikeresen elkezdték növelni újra a differenciát. Nyolc pontos hátrányban azonban nem pánikolt még a hazai együttes, megint összeszedetten kezdtek kosárlabdázni, és egy 11-2-es futást produkáltak - Lóránt Péter 2+1-es akció után triplát dobott, ezzel a mérkőzésen először vezetett a Szolnok a 36. perc végén (63-62). A Partizan folyamatosan büntetőzhetett ezt követően, de sokat hibáztak a vonalról a vendégek, ennek köszönhetően az utolsó percre még mindig egy pontos magyar előnnyel fordultak a csapatok (67-66). A végső szót Warren mondta ki - talán kicsit korán, de pontosan elvállalt triplája egy támadásnyi különbségen kívülre lökte a szerbeket, ahonnan már nem volt visszaút számukra. 3 pontos hátrányba többször is visszajöttek, de a Szolnok három amerikaija egyetlen büntetőt sem hibázott a mérkőzés végén, így esélye sem volt a Partizannak az egyenlítésre. Végeredményben 76-71-re győzött a Szolnok, ezzel 4 vereség után tudott újra nyerni, és a tavalyi év után idén is legyőzte a bajnokság legjobb, legnevesebb csapatát, a Partizant.

Nedeljko Asceric: – Játékosaim számára extra motivációt jelentett, hogy a címvédő és annak Európa hírű edzője ellen játszhatunk. Az első félidőben nem koncentráltunk eléggé, a másodikban összeszedtük magunkat, jobban figyeltünk és nagyon jóleső győzelmet arattunk. Ezért köszönet a játékosoknak.

Dusko Vojosevics: – Heti két meccset játszunk az Euroliga miatt, vannak sérültjeink is, így kisebb a rotációnk. Az első félidei játékunk után több ponttal is vezetnünk kellett volna, a másodikban nem tudtuk megismételni azt, amit az elején nyújtottunk, ráadásul néhány játékosom pánikba esett, így nem lehetett nyerni a Szolnok ellen.

 

Fotó: szolnokiolaj.hu
Nyilatkozatok - nso.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus