Nagy feltámadás az Olajtól, de hiába

Ma este a Szolnoki Olaj KK együttese a szlovén Krka Novo Mesto vendége volt a EuroChallenge második csoportkörének 5. fordulójában. A vendéglátók az amerikai Booker vezérletével villámrajtot vettek, és szinte a teljes első félidőben tartották 10-15 pont közötti előnyüket. A fordulást követően 20 pont is volt már az Olaj hátránya, innen viszont egy óriási feltámadásba kezdett a szolnoki alakulat, és a negyedik negyed közepére visszajött két pontra. Fordítaniuk nem sikerült, 89-78 arányban nyert a Krka, így minden az utolsó körben dől el.

EuroChallenge, Második csoportkör, J csoport, 5. forduló
Krka Novo Mesto (szlovén, 3-2) - Szolnoki Olaj KK (magyar, 3-2) 89-78
(28-17, 24-21, 14-22, 23-18)

Krka Novo Mesto: Rojc 2, Becirovic 13/3, Muric 9/3, Hukic 8/6, Booker 17/3.
Csere: Klobucar 20/6, Buljan 7/3, Kastrati 3/3, Lapornik -, Bolcina 10.

Szolnoki Olaj KK: Warren 12/3, Vojvoda 11/3, Milosevics 18/9, Lóránt 13/3, Báder -.
Csere: Keller 4, Holiday 6/6, Simon 13/6, Rakics 1.

A meccs teljes statisztikáját ezen a linken megtaláljátok!

Rögtön a mérkőzés kezdése sok mindent meghatározott. A szlovének villámrajtot vettek - főleg az amerikai magasember, Christopher Booker volt elemében, aki 8 pontot szorgoskodott össze kevesebb mint 3 és fél perc alatt. Az Olajnál támadásban nagyon lassan járt a labda, jó, üres dobóhelyzetig alig jutottak a magyarok. Védekezésben sem volt sokkal jobb a helyzet, többször is üresen maradtak a hazai játékosok, ezt pedig büntetlenül ki is használták, az 5. perc elején már 9 ponttal vezettek (11-2). Az Olaj alig-alig éledezett, minden pontjukra jött válasz a túloldalról - Booker mellé Jasmin Hukic is felzárkózott -, így a 7. perc közepén időt kért Dragan Alekszics, mivel 10 pont fölé nőtt a Szolnok hátránya (18-7). A játékmegszakítás sem hozott túl sok változást: Willie Warren próbálkozott leginkább sikerrel, de minden kosarára jött egy ugyanannyit érő a hazaiaktól. Nem is változott a különbség az első negyed végéig (28-17).

A második felvonás elején még tovább nőtt a távolság a két fél között - a Krka cseréi is megkezdték az elszakadást a legalább 18 pontos siker elérése érdekében. A legnagyobb távolság 14 egység volt a szakasz elején, viszont Sztrahinja Milosevics egy (illetve később még egy) komoly homállyal együtt is szinte egyedül tartotta ekkor a lelket a Szolnokban 8 szerzett pontjával, sőt. A negyed felénél második hármasa azt jelentette, hogy hosszú idő után újra 10-en belülre került az Olaj (39-31). Itt azonban meg is álltak a vendégek. Három percig pontképtelenek voltak, míg Jaka Klobucar és Zvonko Buljan pontjaival 15-re nőtt a Krka előnye a 39. perc elejére (46-31). Lóránt Péter többször is jól vitte be Buljant a gyűrű alá, így legalább nem nőtt tovább az Olaj hátránya, ami így is 14 pontos volt a félidőben (52-38).

Sok köszönet nem volt a fordulás utáni kezdésben sem: az első 3-3 támadásból a Szolnok 0, a Krka 6 pontot szerzett, ezzel úgy tűnt, hogy a 22. percre nagyjából el is dőlt a mérkőzés (58-38), amikor Alekszics megint időt kért. Hatott is a játékmegszakítás. A Krka lejjebb eresztett, a magyaroknak pedig bejött pár kinti dobásuk, így Vojvoda Dávid, Simon Balázs és Lóránt pontjainak köszönhetően 3 és fél perc alatt futottak egy 10-2-t, 12 pontos, egyre fogyó előnynél pedig Alekszandar Dzsikics gondolta úgy, hogy még akkor rendezi a sorokat, mielőtt késő lenne (60-48). Sokat nem hatottak a hazai mester szavai, mert tovább faragta a különbséget a Szolnok, még ha nem is olyan ütemben, mint az előző percekben. Milosevics újra berámolt 6 pontot, de rajta kívül is minden pályán lévő hozzátette a magáét ebben a szakaszban, így az utolsó 10 perc előtt már mindössze 6 pont volt az Olaj hátránya, óriási comebackbe kezdett a magyar együttes (66-60).

A negyedik negyed elején úgy tűnt, hogy a szlovének összeszedik magukat, kicsit jobb játékot mutattak, mint az előző 8 percben, és egy sportszerűtlen hibát követően újra 11 ponttal vezettek (73-62). A Szolnok azonban most sem adta fel - ennél sokkal nagyobb hátrányban is voltak már, miért tették volna. Justin Holiday és Simon is betaláltak kintről, Milosevics és Rakics büntetőit követően pedig mindössze két pont volt már a különbség a 34. perc elején (73-71), gyakorlatilag egálról indultak neki a csapatok az utolsó 5 és fél percnek. Itt azonban kifogyott a szufla Alekszicsékből. Klobucar, majd Tomas Bolcina volt eredményes, egy szolnoki időkérés után pedig Sani Becirovic jelentkezett öt ponttal, így a 38. perc kezdetére eldőlt a meccs kimenetele (82-71). A távolság nem is változott már, a végeredmény 89-78 lett a Krka javára, ezzel annyi eldőlt, hogy egymás elleniben jobb az Olaj. Ettől függetlenül még ki is eshet a magyar együttes, amennyiben kikap egy hét múlva a Cholet ellen.

A csoport másik meccsét 20:30-tól játssza egymással a Reggio Emilia és a Cholet Olaszországban. Amennyiben a hazaiak nyernek, úgy a következő esetek lehetségesek:

Az Olaj első helyen jut tovább, ha
- nyer a Cholet ellen és a Krka megveri a Reggio Emiliát

Az Olaj a második helyen jut tovább, ha
- a Reggio Emilia megveri a Krkát

Az Olaj kiesik, ha
- kikap a Cholet ellen és a Krka megveri a Reggio Emiliát

Amennyiben a franciák nyernek, akkor még bárki kieshet és tovább is juthat, az utolsó körös eredményektől függően.

 

Foto, Slide - fibaeurope.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus