Nagyon fontos meccs áll az Olaj előtt

Szombaton délután 17:00-tól nagyon fontos meccset játszik a Szolnoki Olaj KK a Tiszaligetben - a magyar együttes ellenfele a horvát Zadar lesz. A szezon első felének végére az utolsó pozícióba visszacsúszó szolnokiak a hátralévő sorsolást és az erőviszonyokat is figyelembe véve legkönnyebb meccsüknek néznek elébe, amelyen a győzelem ezúttal kötelező, ha bármilyen komolyabb céljuk van az idei Adria Liga sorozattal. Lássuk, mi várható az összecsapáson!

Adria Liga, alapszakasz, 14. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 4-9, 14.) - Zadar (horvát, 5-8, 10.)
2013.12.28., szombat, 17:00 (TV - Sport1, 16:45)

A két csapat az első fordulóban találkozott egymással, akkor 71-67-re nyert a Zadar Horvátországban. Ezt követően nem igazán ment a horvátoknak, négy vereséget gyűjtöttek be zsinórban. November legelején szedték össze magukat: ez idáig egyetlen idegenbeli győzelmüket ekkor szerezték a Krka ellen (80-79), azóta pedig egy vereség, egy győzelem mintával haladnak. Három további sikerüket a Szkopje (72-70), a Siroki (77-69) és két hete a Radnicski (89-76) ellen aratták. Múlt héten a Union Olimpija otthonában szenvedtek nagy arányú vereséget (66-90), így állnak most 5-8-cal a 10. helyen.

Nemzetközi kupában ebben az idényben sem indulnak, így nekik folyamatosan heti egy meccsük van.

Az október elején tapasztaltakhoz képest több személyi változás is történt a Zadarnál.

Marko Car és a klub között olyan feszültség gyülemlett fel november végére, hogy a két fél útjai elváltak egymástól - egyébként is olyan szerződése volt játékosnak, hogy bármikor leléphetett jobb ajánlat esetén. Hivatalos indoklás ugyan nem történt, de állítólag nem tetszett Carnak az, ahogyan kezelték: az utolsó találkozók egyikén csak 5 percet töltött a parketten, egy másik alkalommal pedig nem is engedték játszani.

Az amerikai hátvéd, Scoop Jardine egy hónapos próbaidőn volt még októberben, de nem sikerült meggyőznie a vezetőséget, hogy rá mindenképpen szükségük van, így vele nem kötöttek egész éves kontraktust - most a D-Ligában, a Tulsa 66ersnél játszik a kosaras.

A csapatkapitány, Ive Ivanov november 9-én kéztörést szenvedett az Igokea ellen. Elvileg egy hónapos felépülési időt jósoltak neki, de december elején újra kés alá kellett feküdnie, ezúttal a vakbele miatt, úgyhogy nagy valószínűséggel vele sem találkozhatunk majd ezúttal.

Egy plusz név van, akivel októberben nem kellett számolnia a szolnokiaknak, most viszont kell majd: Marko Sutalo nem sokkal az idény kezdete után megegyezett a horvátokkal - a 4. fordulóban már játszott a Partizan ellen -, azóta legjobb játékosuk.

Várható rotáció:
Lawrence - Sutalo - Ramljak - Dijan - Sobin
Prostan - Batur - Kraljevic - Djugum

Viszonylag stabil felállással játszottak két héttel ezelőttig, akkor még a Josip Sobin, Filip Kraljevic magasember-párossal nyitották a meccseket, ám utóbbi a legutóbbi két mérkőzésen mindössze 5 percet játszott összesen - sérülésről nincs információ. Azóta Toni Dijan került be a kezdőötösbe, mellette pedig Sobint és Ante Djugumot is próbálgatták már. Ha nem történik sérülés, vagy egyik csapat sem fog nagyobb arányban vezetni, akkor a fenti 9 fő alkotja majd a Zadar aktív rotációját.

A gárda legjobb játékosa az év közben érkező Marko Sutalo, aki 15.8-es pontátlagával Willie Warren mögött a harmadik helyen áll az egész liga pontlistáján. Legfőbb erősségei a faultok kiharcolása - 4.5-es átlaga van meccsenként, ezzel 7. az AL-ban -, illetve a büntetők értékesítése - 10 meccsen 47-szer próbálkozhatott a vonalról, 41-szer be is talált (87.23%), ami ligaelső hatékonyság. Kintről is rá kell vigyázni a leginkább (21/59, 35.6%).

Mellette a legfontosabb játékosok Andrew Lawrence, Marko Ramljak és Josip Sobin.

Az angol irányító sokat vállal, nem igazán dob jól (37.4% mezőnyből), de a társakat jól szolgálja ki (45 gólpassz, átlag 3.46) és ő is jó a faultok kiharcolásában (45, átlag 3.46). Szintén erénye ez a kettes-hármas poszton bevethető Ramljaknak is (45, átlag 3.46), aki a gárda legjobb labdaszerzője (20, átlag 1.54) és lepattanózója (52, átlag 4.0) is, de Adria Liga szinten is nagyon sok labdát ad el (32, átlag 2.46). Sobin a legtöbb személyi hibát üti eddig az egész ligában (53, átlag 4.08), de közelről nagyon hatékony (47/79, 59.5%) és állandó faultgondjai ellenére is jól pattanózik (50, átlag 3.84).

A többiek közül Djugum pattanózásban, Kraljevic pattanózásban és blokkolásban, Toni Prostan játékszervezésben és tripladobásban hasznos, míg Ivan Batur egy jó all-around játékos, de maximum kiegészítőember, neki kulcsszerepe nem volt. Dijan borzasztóan gyengén kezdte az idényt, csak pattanózásban hozza magát egyelőre (44, átlag 3.67), de őt lebecsülni, feladni nem szabad, arra emlékezhetünk, hogy tavaly 16 pontot szórt a Tiszaligetben, még a Split színeiben.

Amit mindenképpen el kell kerülni, hogy sok faulttal játsszon a Szolnok, mivel a Zadar a liga legjobban büntetőző együttese csapatszinten (166/219, 75.8%), az 50%-os Sobint leszámítva nincs igazán gyenge emberük ebben a kategóriában. A jó hír az, hogy általában olyan sokszor ezt nem tudják hasznosítani, ugyanis hiába a jó százalék, a második legkevesebbszer állhattak eddig oda a büntetővonalra, messze a legkevesebb faultot harcolják ki (268, átlag 20.62), de cserébe ők szabálytalankodnak a legkevesebbszer (279, átlag 21.46).

Leggyengébb pontjuk a palánk alatti részleg: messze a legkevesebb pattanót szerezték eddig az egész mezőnyben (346, átlag 26.62), főleg a védőoldalon mutatott teljesítményüknek köszönhetően (241, átlag 18.54), ami szintén ligautolsó. Két igazi centerük, a 211 centis Djugum és a 212 centis Kraljevic kiegészítőszerepbe szorult, ad hoc módon teljesítenek - többször gyengén, mint ahányszor elfogadhatóan -, így azonban nagyon alacsony szerkezetre van ítélve a Zadar a 205 centis Dijannal és a 203 centis Sobinnal.

 

Az Olaj nem készülhet a legjobb előjelekkel, hiszen az utolsó 7 Adria Liga meccséből 6-ot elvesztett a magyar csapat. Az az egy győzelem a Partizan ellen érkezett, de összességében a bajnokságot 3-3-mal nyitó gárda mára az utolsó pozícióba csúszott vissza. A EuroChallenge első csoportköréből a második helyen jutottak tovább a következő kanyarba, de az EC színvonalához képest komoly ellenfeleket kaptak, kemény csoportból kell továbbverekedniük magukat, ha a legjobb 8 közé szeretnének jutni.

Az edzőváltás óta eltelt három mérkőzés vegyes képet mutat. A Mega Vizurával egy egészen jó meccset játszottak (89-95), aztán a múlt héten előbb a fehérorosz Tsmoki Minszk együttesét verték a EuroChallenge-ben (69-68), a hétvégén viszont a Krka legyőzte a Tisza-parti gárdát (55-63), ráadásul Szolnokon. Az egy győzelem, két vereség minta mellett az sem túl biztató, hogy az első meccsen mutatott, TV-k által nem közvetített, de az eredményből és annak alakulásából "megelőlegezett" jó teljesítményt nem követte hasonló - az előző két találkozón játékban elmaradt a várttól a szolnoki gárda.

Nem kevés köze lehet ennek ahhoz, hogy a beloruszok elleni összecsapás legelején Lóránt Péternek bekönyököltek egyet, és elég komoly fogsérülést szenvedett a magyar válogatott magasembere. Lóránt sokoldalú, hasznos játéka nagyon hiányzott az Olaj támadójátékából (is), az előző két meccsen láthatóan akadozott a gépezet a korábbiakhoz képest (is). Játékára még nem számíthat most sem Dragan Alekszics és Andrius Jurkunas, mivel Lóránt saját elmondása szerint január elején csatlakozhat a többiekhez.

A magyaroknál Báder Márton folyamatos formába lendülésében lehet leginkább bízni - ha saját szintjéhez képest nem is volt kiemelkedő a Krka ellen, de már mutatott olyan dolgokat, amik a tavalyi önmagát idézték. Vojvoda Dávid és Keller Ákos nagyon hullámzóak. Utóbbi a sok faultja miatt a játékidővel is gondban van általában, pedig percre levetítve a liga legjobb pattanózói közé tartozik (mindössze 189 percnyi játék alatt 58-at szedett le eddig), előbbinek pedig a dobóformája ingadozik, és a triplavonalon túlról nem találja magát.

Willie Warren teljesítménye is nagyon kiegyensúlyozatlanná vált. Még mindig az Adria Liga leghasznosabb játékosa összességében, de ezt nem az utóbbi pár hét alapján érdemelte ki - képes volt negyedekre, félidőkre eltűnni, még ha számokban nem is esett annyira vissza. Chris Oliver pont fordítva: a kezdeti, első hét fordulóban mutatott gyengébb produkcióját követően magas szinten teljesít a legtöbb meccsen. A középtávoli dobásokkal még mindig hadilábon áll, de pattanózásával és védekezésével a jobb Olaj-játékosok között kell emlegetni majdnem minden összecsapáson az utóbbi másfél hónapban.

Az év közben érkező Justin Holiday még Warrennél is nagyobb hullámvasutat mutat be: minden gyenge meccse után eddig egy kiemelkedően jó érkezett. Az egyik sormintája biztosan megszakad szombaton, mivel most egy jó teljesítménynek kellene következnie, erre azonban hazai környezetben még nem volt példa - a Cedevita és a Mega Vizura ellen mindkétszer 20 pont fölé jutott, a Tiszaligetben játszott három meccsén azonban összesen 4/16 volt kettesből, 1/10 triplából és ezen az otthon eddig átlagolt 7 pattanója sem szépít sokat.

Az látható, hogy óriási szükség lenne arra a játékra, amire Lóránt képes, sokban segítené ő a palánk alatti munkát, de Warrenék betöréseit is, nélküle is kötelező azonban a győzelem most szombaton, ugyanis a továbbiakban ennél csak nehezebb dolga lesz a Szolnoknak.

Eleve az is nehézséget jelent, hogy a "második 13-as" meccscsokorból 6-szor játszik otthon az Olaj és 7-szer idegenben - másfél év alatt egyetlen egyszer tudtak a szolnokiak saját pályájukon kívül nyerni, még tavaly, az idén már nem AL-tag Split ellen -, de a hat hazai meccsből négyszer kifejezetten elitgárdával kell megmérkőznie a magyaroknak (Crvena Zvezda, Cedevita, Cibona, Igokea), a Mega Vizura a liga legjobban támadó csapata, így teljesen egyértelmű, hogy a legkönnyebben nyerhető mérkőzés következik a szolnokiak számára a Zadar ellen.

Kilátástalan helyezetbe egy vereséggel sem kerülne a magyar alakulat 12 fordulóval a vége előtt, de az év eleji céloknak szinte biztosan lőnének a sorsolást is nézve. Hogy milyen gödörbe ásná magát a Szolnok egy újabb zakóval, arról talán elég lesz akkor beszélni, ha megtörténik, aminek nem kellene megtörténnie, az azonban kétségtelen, hogy most nyomás van Dragan Alekszicsen és együttesén. Itt most a jó játékot vagy a kisebb pozitívumokat félretéve a győzelem megszerzése a legfontosabb egy jelenlegi közvetlen rivális, és az AL egyik leggyengébb állományával rendelkező gárdája ellen.

A találkozót a Sport1 csatorna 16:45-ös műsorkezdettel élőben közvetíti!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

 

Fotok - abaliga.com
Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus