Négy nagyon gyenge perc, Olaj-vereség Zágrábban

Az Adria Liga 3. fordulójának zárómeccsén a Szolnoki Olaj KK a Cibona vendége volt. Miután mindkét gárda 1-1 győzelemmel és vereséggel állt a mérkőzés előtt, ráadásul mindkét együttes a második fordulóban tudott nyerni, jó összecsapásra lehetett számítani két önbizalommal teli gárda között. Jól indított az Olaj, pár perc után viszont egyértelműen átvette az irányítást a Cibona. Egy rövidke magyar fellángolástól eltekintve végig ponterősebben játszottak a horvátok. Az első félidő végén egy 9-0-ás, a második elején pedig egy 10-0-ás rohamot futottak, így a második félidő legelejére elintézték a találkozót. A végeredmény 87-63 lett a hazaiak javára.

Adria Liga, alapszakasz, 3. forduló

Cibona (horvát, 2-1) - Szolnoki Olaj KK (magyar, 1-2) 87-63 (21-16, 21-12, 23-17, 22-18)

Cibona: Blassingame 14/6, Strawberry 2, Rozic 17/6, Saric 8, Zizic 15.
Csere: Planinic 8, Jagodic Kuridza 8, Junakovic 2, Janning 13/3, Arapovic -.

Szolnoki Olaj KK: Warren 15/9, Horváth -, Oliver 14/6, Lóránt 10/3, Báder 2.
Csere: Simon 4, Keller 1, Markovics 9/3, Rakics 8, Ivosev -.

Jól kezdett a magyar csapat, hiszen az első pár támadásukat egyaránt pontokkal fejezték be, a jól sikerült rajtot követően azonban reagált a hazai együttes is, 2-6 után egy 6-0-ás rohammal fordítottak, és innentől kezdve gyakorlatilag a teljes első negyedben ők vezettek. 12-9 után egy triplával még egyenlített a Szolnok, de ezt követően csak ellenfelük hátát nézték. Viszonylag hamar megvolt mindkét gárdának a 4 csapatfaultja, ezt azonban csak a horvátok tudták kihasználni, egypontosaikkal kezdtek ellépni az Olajtól. A legnagyobb különbség 6 pont volt a két gárda között, és majdnem ennyi volt a távolság az első negyed végén is (21-16). Ugyanannyi kettest és hármast dobott mindkét együttes, a különbség annyi volt, hogy a Cibona 8/10-zel, az Olaj pedig 3/6-tal zárta az első 10 percet a vonalról.

A második negyedben változott a helyzet olyan szempontból, hogy az első felvonás során 8 személyi hibát szerző Szolnok faultok nélkül próbált meg védekezni, a vendéglátó alakulat azonban pillanatok alatt beszedett 3 személyit. Ennek ellenére, vagy éppen a kicsit óvatosabb védekezés miatt nem tudta megkezdeni a felzárkózást a magyar csapat. Büntetőzésük némileg pontosabb lett, de hátul sorra kapták a kosarakat, így Neno Ascserics 27-19-nél időt is kért. A fejmosás sem nagyon használt, még tovább nőtt a differencia és 33-21-nél úgy tűnt, hogy jóval hamarabb is vége lehet a meccs érdemi részének, mint arra korábban számítottunk. Nagyon jókor jött három perccel a félidő vége előtt a Szolnok első mezőnykosara a negyedben - azonnal egy tripla formájában -, majd egy technikait követően még négy pontot sikerült lecsípnie a távolságból az Olajnak, így öt pontra csökkent hátrányuk (33-28). Az utolsó két perc aztán rémálomszerűre sikeredett, hiszen 9-0-ával zárta az első félidőt a Cibona, ezzel a mérkőzés eddigi pontjáig jegyzett legnagyobb előnyükkel, 14 pontos fórral vonulhattak a nagyszünetre pihenni (42-28).

A fordulást követően egy 10-0-ával nyitott a horvát gárda, így összességében négy perc alatt közé raktak majdnem egy húszast, el is dőlt a meccs lényegi része a második félidő legelejére. Neno Ascserics hiába kért időt 51-28-at követően, innen már csak a különbség kozmetikázása lehetett a cél, ami egy bizonyos szinten sikerült is. A vérzést meg tudta állítani ez a játékmegszakítás, támadásban elindult a szolnoki alakulat, de 20 ponton lényegesen belülre nem tudtak kerülni, végig ezen a környéken mozgott a távolság - ha egyik csapat nem szerzett pontot, akkor a másik sem, ha viszont igen, akkor azonnal válaszoltak is a túloldalon, így pont 20 ponttal állt jobban a horvát csapat 30 perc játékot követően (65-45).

A záró felvonást is jobban kezdte a Cibona, bár egyik alakulat sem törődött már sokat a védekezéssel - az Olajnak ez a kapott pontok alapján egyébként sem ment túlságosan a meccs egyetlen részében sem -, így a 32. percre elérte a horvátok előnye a 25 egységet is (70-45). 20-26 pont között ingázott ezután a távolság, a végeredmény pedig 87-63 lett a hazaiak javára, akik így két kiütéses sikerrel feledtették a Radnicski elleni, nyitó fordulós zakójukat. A Szolnok a hazai pályán aratott, magabiztos, Szkopje elleni siker után idegenben újabb pofonba szaladt bele, ráadásul megint Horvátországban - ahol egy fellépésük lesz még, november legvégén, a 10. fordulóban, a jelenlegi listavezető Cedevita ellen.

A meccs teljes statisztikáját eléritek ezen a linken!

Neven Spahija, a Cibona vezetőedzője: Ez ma sokkal jobb volt, mint bármelyik korábbi meccsünk, jobban nézett ki a csapat a pályán. Van még mit javítanunk, nem voltam mindennel elégedett, de az látszik, hogy általánosságban véve jó irányba haladunk. Nem csak a gyorsindítások, de a pozíciós játék is nagyon jól ment. Szeretném kiemelni Jagodic Kuridzát és Rozicot, ők ketten egészen kitűnő munkát végeztek ma mezőnyben is.

Neno Ascserics, a Szolnoki Olaj KK vezetőedzője: A Cibona átrohant rajtunk, ami óriási baj, tekintve hogy a mérkőzés előtt pont azt beszéltük meg, hogy ez nem történhet meg, ha jó eredményt akarunk elérni. Teljesen megérdemelt volt a hazaiak sikere, sok dobást is hibáztunk, és az nyilvánvaló, hogy játékosaim képtelenek 40 percen keresztül koncentrálni ezen a szinten. Nagyon gyorsan igazolnunk kell még egy külföldi játékost.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus