"Négypontos" derbi előtt Perl és csapata (Élőképpel!)

Alsóházi rangadó vár ma este Perlékre: az egykor szebb napokat megélt Virtus Bologna legyőzésével komoly lépést tehetnek a bennmaradás felé.

Kezdjük a legfontosabbal: mint arról már honlapunk is beszámolt néhány napja, új csapattársat kapot Perl Zoltán, az amerikai hátvéd érkezése új helyzetet teremt a klub életében. Hogy miért is, annak felvázolását kezdjük egy rövid szabálymagyarázással: az Orlandina Basket a Serie A-ban választható két opció közül a 3+4+5 -ös formula mellett tette le a voksát légióskérdésben. Azaz maximum 3 nem európai státuszú + legalább 4 európai státuszú + legalább 5 olasz (akár honosított is) játékosa is kell, hogy az adott bajnoki mérkőzésre beírt 12 közt legyen. Tovább bonyolítja a dolgot, hogy Olaszországban (ahogy Spanyolországban is) a Cotonou-i megállapodás tagországainak (a legtöbb afrikai, közép- és latin amerikai állam) útlevelét (is) bíró sportolók európai státuszt élveznek.

Ryan Boatright érkezésével eggyel több felnőtt légiósa lett a szicíliaiaknak a nevezhető 7-nél, így optimális (egyikük sem sérült) esetben egy külföldi játékos mindig a lelátóra kényszerül. Így lesz ez már ma este is, hiszen a múlt hét csütörtökjén érkezett Boatright játékengedélyét pénteken már elintézte a Capo, és a klub nem is titkolja, már ma is számít az amerikai játékára.

Még véletlenül sem szeretnénk az ördögöt a falra festeni, és a klub is érthető, taktikai okokból az utolsó pillanatig titkolni szeretné, ki lesz a mai kimaradó, de írásunk megszületésének idejében több jel utal arra, hogy most Perl Zoli kap pihenőt. Őszintén reméljük, hogy tévedünk, és a szombathelyi fiatalember újra ott lesz a parketten, de jelen állás szerint erre most kevesebb az esély. Perl mellett esetleg az eddig inkább csalódást keltő macedón játékmester, Vlado Ilievszki vagy netán a rutintalanabb szerb ifjonc, Vojiszlav Sztojanovics lehet még esetleges kimaradó, de mindkettő kevesebb eséllyel, mint a mi fiunk.

Akár Zolival, akár nélküle, de óriási harcra készülnek a hazaiak. Ezt hangsúlyozta ki Gennaro Di Carlo, a lovagok mestere is, aki elmondta, az erős Venezia múlt heti legyőzése után sem számít könnyebb ütközetre a papíron a velenceieknél gyengébb Bologna (a vendégek legutóbb egy egészen extrém, 3 hosszabbításba torkolló csatában múlták felül a Brindisit) ellen, és mindenkitől megalkuvást nem tűrő, harcos hozzáállást követel, mert másképp nem lesz esélyük a győzelemre.

A mai ellenfél a 15-szörös bajnok, Euroliga-, Saporta-kupa (a KEK trófea utóda volt) és EuroChallenge-győztes Virtus Obiettivo Lavoro Bologna. A legendás bolognai alakulat egykoron (a 90-es évek második felétől majd 10 éven át) Európa krőzusa és egyik (kosárlabda) királya volt, felsorolni is nehéz, a sportág annyi klasszisa viselte a Virtus fekete-fehér mezét, a teljesség igénye nélkül: Cosic, Danilovics, Richardson, Komazec, Ginobili, Jarics, Rigaudeau, Szavics, Nesterovic, Woolridge, Strombergas, Langford, Smodis, Boykins vagy éppen Perl Zoltán egyik jelenlegi csapattársa, a macedón Vlado Ilievszki, aki a 2006/2007-es szezon során volt a Bologna játékosa.

A bolognaiak jelenlegi kerete 5 amerikai játékosára épít, de mellettük az olasz kontingensük sem elhanyagolható, nézzük kikről van szó. Az amerikaiak közül kezdjük mindjárt egy komoly potenciális visszatérővel, a csapatkapitány és ex-Boston Celtics profi Allan Ray a szezon eleje óta sérült, de már egy hete csapattársaival edz, és mai visszatérésére - ha nem is jelentős, de minimális - esély mutatkozik. Ray mellett a Miami Heattel 2012-ben NBA-bajnoki címet szerző center, Dexter Pittman emelhető ki. Kenny Hasbrouck több mint két éves törökországi és olaszországi "kitérő" után, mindössze alig több mint egy hete tért vissza Bolognába, míg Rod Odom tavaly nyáron a görög élvonalbeli KAOD-ot hagyta ott az itáliai kalandért. A Virtus 5. amerikai légiósa - Ray-hez hasonlóan már tavaly is Bologna-játékos volt - Abdul Gaddy, a "bianconeri" első számú játékmestere.

Itt meg kell említenünk, hogy Ray kényszerű és igencsak hosszúra nyúló kihagyása miatt a Virtus ideiglenesen még egy amerikai mezőnyembert igazolt Courtney Fells személyében. Fells beugróként sem teljesít rosszul, ám ha Ray felépül, ő lesz a bolognaiak kimaradó légiósa. Az olaszok közül a Perl Zolival egyidős Simone Fontecchio nevét említhetjük először, a sokoldalú, elsősorban a 3-as poszton bevethető fiatal az egyetlen, aki olaszként helyet tudott követelni az légiósok között a kezdőötösben, és Zolihoz hasonlóan zsenge kora ellenére is meccsdöntő kulcsember lehet. Rajta kívül két magasembert említenénk még meg a bolognaiak olasz sorából: Valerio Mazzola már az olasz felnőtt válogatottban is bemutatkozott, míg Gino Cuccarolo nemcsak az olasz bajnokság legmagasabb játékosa, hanem a bolygónk rekordjait jegyző Guinness-book szerint a 60 milliós Olaszország legmagasabb embere is egyben a maga 222 centiméterével.

A ma este 20.45-től kezdődő Betaland Capo d' Orlando - Obiettivo Lavoro Bologna bajnoki mérkőzést  az olasz SKY Sport 2 HD és a szerb Sportklub 3 is élőben közvetíti, utóbbi élőképe itt (katt a linkre!) elérhető!

A mérkőzés élő statisztikája ide kattintva elérhető! (a link csak közvetlenül a mérkőzés előtt válik "élővé")

Forza Capo! Hajrá Perl Zoli!

                             A BEKO Serie A 18. fordulójának teljes programja:

 

                  A BEKO SERIE A aktuális tabellája itt (katt a linkre!) elérhető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus