Nehéz helyzetben látogat a Nanterre otthonába a Körmend

Edzőváltás után, vegyes érzelmekkel látogat az Egis Körmend együttese a csoportfavorit és a nemzetközi porondon idén még hibátlan Nanterre 92 otthonába. A találkozó felvezetőjét olvashatjátok!

FIBA Europe Cup, Második csoportkör, n-csoport, 1. forduló
Nanterre 92 (francia, 0-0) - Egis Körmend (magyar, 0-0)
2016.12.14., szerda, 20:30

A franciák múltjáról, állományáról írtunk már november végén, azóta nem volt változás a keretüknen.

Várható rotáció:
Warren - Schaffartzik - Riley - Morency - Lessort
Butterfield - Invernizzi - Conklin - Zanna

A Nanterre a november 27-ei 8-2-je óta 1-1 győzelmet és vereséget gyűjtött be hazája bajnokságában - a nagy formába lendülő, Bajnokok Ligája-induló Strasbourg verte őket (73-78), az Alba Fehérvár csoportellenfelét, a FIBA Europe Cup másik hibátlan csapatát, az Élan Béarnais Pau-Lacq-Orthezt viszont legyőzték vasárnap (85-74), így továbbra is ott vannak a top4-ben, jelenleg 9-3-mal a 2-3. helyen tanyáznak holtversenyben a Chalonnal.

Egészen kiváló csapatot alkotnak, és azzal azért szerencséjük is van egy kicsit, hogy ez a 9 fős rotációjuk egészséges maradt eddig a teljes szezonban: kiválóan dobják a triplákat (40.5%), több potenciális nyerőemberük van támadásban (Warren, Butterfield, Schaffartzik), jó arányban vannak meg a vajkezű, ésszel játszó játékosaik, az atletikus képességeikre építő kosarasaik, illetve a fizikalitásukból élő zongoracipelők, a palánk alatt pedig Lessorttal, Morencyvel és Zannával nagyon komoly légvédelemmel találja majd magát szembe a Körmend. Legnagyobb gyengeségük eddig az volt, hogy nem kiegyensúlyozottak, hatalmas hullámzások vannak a játékukban, sokszor beragadtak a meccsek kezdetén, nem egyszer nagy hátrányból kellett fordítaniuk (többek között Sopronban is), erejüket viszont mutatja, hogy így is 15-3-as összmérlegük van ebben az idényben, és az egész sorozat talán legnagyobb esélyesei az eddigiek alapján. 

A Körmend egy elég komoly gödörből kezdett kimászni az ASE elleni 38 pontos győzelemmel, hiszen az azt megelőző 5 mérkőzésen egyáltalán nem játszottak jól, négy találkozót el is buktak. Hiába azonban a vasárnapi siker, a vasi gárdánál most legkevésbé erről szólnak a napok, sokkal inkább Teo Cizmic lemondásáról, amely teljesen megkavarja az eddigi képletet. Nem is nagyon lehet mit mondani így a franciaországi kirándulás előtt arról, hogy ennek milyen hatásai lehetnek (főleg rövidtávon), hiszen az már ugyan hivatalos, hogy Gasper Potocnik a csapat új vezetőedzője, de hogy hogyan tudja kordában tartani a gárdát, neki mik az elképzelései, azt biztosan nem a téli szünet előtti meccseken fogjuk látni.

Alapvetően egyértelműen esélyesebb a házigazda - borzasztóan jó játékuk van, már amikor éppen érdekli őket a mérkőzés, hosszabb is az aktív rotációjuk, mint a magyar együttesé, és náluk nincs meg az a közjáték, ami a Körmendet most zavarhatja. Érdekes lesz Terry Allen szereplése, akit (egyelőre) pletykaszinten összehoztak egy másik francia csapattal - ő a FIBA Europe Cup második legjobb pontszerzője egyébként 22.0-es átlagával, ha valamiben bízhat a Körmend, akkor az az ő lendülete a padról, többször is nyerőember volt már ezzel. Rá és Pettyre lehet mindenképpen építeni, de Smith és Saddler nagyon hullámzóak voltak az utóbbi időben, és sokszor ölték a csapatjátékot is - ez most csak akkor fog beleférni, ha extrán megy nekik a pontszerzés.

Ha a legjobbját tudná hozni a vasi együttes, akkor lehetne bőven keresnivalója, mert a Nanterre hagyni szokott az ellenfeleinek esélyt, a Körmend pedig még a pihentebb állapotában nyújtott komoly produkciókat, olyanokat, amivel akár nyerési esélyei is lehetnének. A kérdés az, hogy a jelenlegi helyzetben ez reális-e, mennyire pihentebb a társaság ténylegesen, illetve hogy Cizmic távozása mit indít el csapaton belül. 

A találkozót nem közvetíti egyetlen TV-csatorna sem, de élőképes stream természetesen lesz most is, ennek a linkjét a holnapi nap folyamán közzétesszük!

Hajrá Körmend, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - fiba.com, Jene Sándor

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus