Novgorod - Fehérvár 17:40 (Sport2)

Ma késő délután megkezdi EuroCup-szereplését a magyar bajnok Alba Fehérvár gárdája - a székesfehérváriak Oroszországba utaztak, ahol a Nizsnyij Novgorod vendégei lesznek. A Carlos Frade által irányított alakulatot valószínűleg nagyon sokan sötét lóként kezelik az F-jelű csoportban, mindenesetre annyi biztos, hogy az esélyesség terhe nem nyomasztja őket. Hogy kikkel is kell megütközniük ma és mire számíthatnak, azt lássuk most kicsit részletesebben!

EuroCup, Első Csoportkör, 1. forduló

Nizsnyij Novgorod(orosz) - Alba Fehérvár(magyar)   2013.10.16. (17:40, TV - Sport2)

Az ellenfélről bővebben már ebben a cikkben értekeztünk.

Az látszik, hogy valószínűleg felmérték a EuroCup magasabb szintjét, a korábbi évekkel összehasonlítva több amerikai játékossal vágnak neki az idénynek. Érkezett az irányító Brandon Paul, a dobóhátvéd Jahmar Young, a mindkét csatárposzton bevethető ex-NBA-s, Luke Babbitt, illetve van egy régi-új igazolásuk is, nagyjából egy hete ugyanis megint szerződést kötöttek egyik tavalyi húzóemberükkel, Dijon Thompsonnal. A cikkben még azt fejtegettük, hogy Babbitt visszalépés lesz az ő helyén, de ez a kérdés el is dőlt, így azért viszonylag nagy magabiztossággal kijelenthető, hogy az oroszok kerete sokat erősödött a nyáron.

A hétvégén a VTB Liga első fordulójában 70-66-ra kikaptak hazai pályán a litván Lietuvos Rytastól, ám ezen a mérkőzésen nem játszott sem Thompson, sem Babbitt. Arra viszont választ kaptunk, hogy a szlovén center, a Babbitthoz hasonlóan az NBA-t is megjárt Primoz Brezec egyelőre egészséges. Ő izomszakadást szenvedett márciusban, ezért a szezon végét ki kellett hagynia, mostanra azonban teljesen felépült, és 17 pontot be is tett az ellenfél gyűrűjébe, vele komoly gondjai lehetnek majd Carlos Frade-éknek is.

Az oroszok keretére most már a négy amerikaival, Brezeccel, illetve a Petr Gurbanov, Szemjon Antonov, Vagyim Panyin, Dmitrij Hvosztov, Jevgenyij Baburin orosz ötössel azt is el lehet mondani, hogy kifejezetten bő, hasonlóan mély rotációs lehetőségeik vannak, mint az Albának.

A fehérváriak eddig háromból három győzelmet számlálnak a bajnokságban, igaz, a játékkal még elégedetlenek maguk a játékosok és Carlos Frade vezetőedző is, többször vannak holtpontok támadásban, kihagyások védekezésben, mint azt a spanyol tréner szeretné. Annyi biztos, hogy sem motivációs gondjaik nem lesznek ezen a meccsen - egyébként sem tűnik úgy, hogy ezzel ennek az állománynak bármikor is problémája lesz idén -, sem amiatt nem kell görcsölniük, hogy győzelemmel kötelező nyitniuk a EuroCupot. A keret összes tagjának ez lesz a bemutatkozása az európai kupaporondon, a drukk mellett a bizonyítási vágy is hajthatja őket, és igazából itt számukra rossz eredmény nem születhet.

Azt nem tudni, mi lesz Eloy Vargasszal. A dominikai válogatott magasemberéről még olyan hírek sem láttak napvilágot, hogy egyáltalán megérkezett-e már a csapathoz, de ha esetleg időközben csatlakozott volna nagy titokban, akkor sem valószínű, hogy túl nagy szerepet játszhat a mai meccsen. Ebben a védekezésben, amit az Alba játszik, kifejezetten sokat kell gyakorolni, hogy valaki tudja a helyét, a rotációkat, hogy mikor hova kell odasegítenie, ez pedig Vargasnál teljesen hiányzik.

Hogy mekkora a különbség a magyar bajnokság és a VTB Liga között, azt nem sokára megtapasztalja az Alba Fehérvár és meglátjuk mi is. Az biztos, hogy jobb, kiegyensúlyozottabb teljesítményt kell produkálnia a magyar együttesnek annál, mint amit eddig a bajnokságban mutatott, már ha komoly meglepetést vagy szoros meccset szeretnének játszani Oroszországban. Az esélyük megvan rá - főleg ha Babbitt és Thompson megint hiányozni fognak -, mert az ellenfél nem egy világverő alakulat, és könnyen elképzelhető az is, hogy lenézik majd a fehérváriakat. Amint viszont azt már fejtegettük, az összecsapás esélyesei messze nem ők, hanem a náluk jóval ismertebb és magasabb szinten jegyzett bajnokságban játszó novgorodiak.

A mérkőzést a SportTV, pontosabban a Sport2 élőben közvetíti 17:30-as műsorkezdéssel.

Hajrá Fehérvár, hajrá magyar kosárlabda!

 

Slide, foto - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus