Novgorodban vendégszerepel a Falco

Holnap este 18:00-tól a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely Oroszországba, a Nyizsnyij Novgorod otthonába látogat.

FIBA Europe Cup, Csoportkör, H-csoport, 1. forduló
BC Nyizsnyij Novgorod (orosz, 0-0) - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (magyar, 0-0)
2017.10.18., szerda, 18:00

A 2000-ben alapított orosz klub ismerős lehet a magyar szurkolóknak, 2010/11-ben a Szolnok, 2011/12-ben pedig az ASE volt egy csoportban a EuroChallenge-ben velük - előbbi évben az Olaj mögött a negyedik helyen végeztek 1-5-tel, utóbbi szezonban viszont csoportelsőként továbbjutottak, mielőtt a második csoportkörben elhasaltak volna. 2013/14-ben aztán már a EuroCupban az Alba Fehérvárral csaptak össze, és akkor csoportelsőként, 8-2-vel tovább is mentek (oda-vissza verték a fehérváriakat, a másik két magyar együttes 1-1-et hozott ellenük), és abban az idényben egészen az elődöntőig mentek a EuroCupban.

Az aranyévek pont ekkor következtek el, hiszen 2013-ban ötödikek lettek a VTB Ligában, így indulhattak el a EuroCupban, 2014-ben pedig a EuroCup-elődöntő emellett egyenesen ezüstérmesek lettek a VTB Ligában, jutalmuk pedig egy Euroliga-indulás volt. Az előző két szezont is a EuroCupban töltötték, jóval magasabb szintű versengésben tehát (2016-ban negyeddöntősök voltak a második számú ULEB sorozatban), de tavaly csak a kilencedikek lettek a VTB Ligában, így idén a FIBA Europe Cup jutott osztályrészül számukra.

Vezetőedzőjük az a 46 esztendős, szerb Zoran Lukics, aki 2008 és 2014 között, tehát a legnagyobb sikerek idején irányította a klubot. El is vitte őt a török Banvit, de onnan egy szezon után távozott, és idén tért vissza a Novgorodhoz.

Várható rotáció:
Strebkov - Komolov - Panin - Gubanov - Jelovac
Gibbs/Martynov - Zhbanov - Uzinskiy - Zakharov - Popov

Nincsenek tele akkora nevekkel - a 33 éves, három évnyi UNICS Kazany után visszatérő Vadim Panin, a UNICS-nál szintén több esztendőt lehúzó, korábbi orosz válogatott, 30 éves Petr Gubanov, valamint a spanyol élvonalból, a Zaragozától szerzett, 28 éves, szerb magasember, Stefan Jelovac a kivételek, nekik kifejezetten jó nevük van a szakmában. A többiek fiatalabbak jóval - az aktív rotációból csak a CSZKA Moszkva neveltje, a 26 éves Ivan Strebkov múlt el 24. Egy játékost ismerhetünk még, hiszen Sterling Gibbs tavaly a Körmend csereirányítója volt - az sokat mondó a Novgorod jelenlegi lehetőségeiről, hogy ő és Jelovac a két légiósok, mindenki más orosz a keretben.

Az idényt két vereséggel nyitották, oda-vissza kikaptak a belga Antwerptől, így összesítésben 7 ponttal alulmaradtak a BL-selejtezőben, ezzel az eredménnyel kerültek ide. A hétvégén aztán 80-64-re, simán verték a VEF Rigát a VTB Ligában, ott győzelemmel nyitottak tehát.

Óriási szerepe lehet annak, hogy nekik nem kell utazni semmit, míg a Falcónak Oroszországba kell mennie. A szombathelyiek a hétvégén újabb győzelmet arattak, Váradi Benedek nélkül is tükörsimán verték a MAFC-ot, úgyhogy valószínűleg ebben fizikailag nem fáradtak el - hogy a nem éppen rövid utazás mennyit vesz ki belőlük, az már más kérdés. A Novgorod verhető együttes, ez Gibbs szerepvállalásából is látszik (függetlenül attól, hogy főleg a Panin-Jelovac kettős igen komoly szintet képvisel), de az oroszok darálós, fizikális stílusa egy ilyen utazás után még okozhat gondokat. Szrecsko Szekulovicsék támadójátéka eddig nagyrészt kiváló volt - ha ebből most is tudnak villantani, lesz esélyük idegenben is.

A találkozót nem közvetíti egyik TV-csatorna sem, de amennyiben lesz élőképes stream, azt természetesen közzétesszük!

Hajrá Falco, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus