Óriási hajrája ellenére is kikapott az Olaj Észtországban

Ma este elkezdődött a Szolnoki Olaj KK számára az idei EuroChallenge negyeddöntője - az első mérkőzésen az észt Tartu Rock vendégei voltak Dragan Alekszicsék. Parádés első 8 perc után az észtek vették át a mérkőzés irányítását, és bár az Olaj egyszer még visszavette a vezetést a második negyedik közepén, a félidőre már 12 pontos hátrányban volt a magyar csapat. A nagyjából egyenletes harmadik negyedet követően nagy felzárkózásba kezdett a Szolnok, egyetlen pontra is feljöttek fél perccel a vége előtt, de fordítani már nem tudtak. A Tartu Rock végül 87-83 arányban diadalmaskodott, ezzel 1-0-ra vezet a párharcban.

EuroChallenge, negyeddöntő, 1. mérkőzés
Tartu Rock (észt) - Szolnoki Olaj KK (magyar) 87-83
(22-23, 25-12, 19-19, 21-29)

A párharc állása: 1-0 a Tartu Rock javára.

Tartu Rock: Peciukevicius 13/3, Dorbek -, Kurbas 19/9, Talts 4, Dylis 14/6.
Csere: Kriisa 13/9, Toome 5/3, Simpson 7/3, Eichfuss 6, Doronin 6/6.

Szolnoki Olaj KK: Pilcsevics 6/6, Vojvoda 22/18, Holiday 18/9, Milosevics 10/3, Lóránt 23/6.
Csere: Ivosev -, Rakics 2, Simon 2, Keller -.

A meccs teljes statisztikáját ezen a linken megtaláljátok!

Bár a hazaiak az első két támadásukból pontot szereztek, az Olaj gyorsan válaszolt, két triplával pillanatok alatt fordítottak a magyarok, sőt, a vendégek első öt triplakisérlete célba talált. Mivel a kezdeti lendület gyorsan alább hagyott az észteknél - mindössze egy-egy további triplát és duplát jegyeztek a negyed feléig -, így Justin Holiday egy és Vojvoda Dávid 3 trojkája után Radenko Pilcsevics hármasa azt jelentette, hogy már 8 ponttal vezetett a Szolnok 5 perc elteltével (9-17). A cserék pályára kerülésével sem csökkent jó ideig a különbség, hiszen Lóránt Péter ziccerrel, Simon Balázs és Miljan Rakics pedig 1-1 jó középtávolival válaszoltak a támadásban feljavuló észtek kosaraira, így kettő perccel a felvonás vége előtt még mindig 7-tel ment az Olaj (16-23). A negyed vége aztán nem sikerült a Szolnoknak: pontokat nem sikerült már szerezni, az első negyedben 10 egységet szerző Tanel Kurbas, illetve a "cséká", Marek Doronin utolsó másodpercben dobott hármasával gyakorlatilag eltörölte hátrányát a Tartu a 10. perc levégére (22-23).

Doronin fejezte be az előző felvonást, és az ő triplája nyitotta a második negyedet is, ezt követően pedig jött még két dupla hazai részről, úgyhogy a 12. percben már időt is kért Dragan Alekszics (29-23). Hatottak az edzői intelmek, mert a vendéglátók lendülete teljesen megtört, elöl pedig Lóránt vette kezébe az irányítást: a magyar válogatott magasembere kevesebb mint 3 perc alatt szerzett három kosarat, és mivel Holiday újabb hármassal jelentkezett, a Tartu pedig összesen 2 pontot kapart össze 3 perc alatt alatt, így a 15. perc közepén újra az Olajnál volt az előny (31-32). Ezúttal az észt tréner, Gert Kullamäe kérte ki idejét, és ez az edzői húzás is bejött. Másfél perc alatt betalált ugyanis Vilmantas Dylis, Kurbas és Augustas Peciukevicius is, utóbbi kettő ráadásul a triplavonalon túlról, úgyhogy a 16. perc végén újra megnyugtató előnye volt a hazaiaknak (39-32). Alekszics újabb időkérése ezúttal már nem volt hatásos. A Szolnok csak három büntetőt tudott a helyére küldeni a hátralévő négy percben, míg az északiaknál Vincent Simpson is kezdett magára (5 pont szerzett a félidő utolsó percében), úgyhogy 12 pontos észt fórral vonultak a csapatok a nagyszünetre (47-35).

A fordulást követően sokat csökkent a mérkőzés fordulatszáma. Az első félidőben szinte végig rohanó, pörgősen játszó hazaiak jóval megfontoltabban vezették támadásaikat, a Szolnok pedig nem tudott lendületbe kerülni annak ellenére sem, hogy az előző 12 perchez képest jócskán visszavett az ellenfél. Kosárra kosár volt a válasz, így nem is nagyon nőtt, de semennyire nem csökkent a távolság a két együttes között, ez pedig nyilván a Tartunak kedvezett. Dylis triplája és két büntetője után 16 egység volt az északiak fórja a negyed felénél (58-42), innen viszont a Szolnok elkezdett kapaszkodni. Lóránt azonnal válaszolt egy triplával, Holiday pedig 4 jó büntetővel 10 ponton belülre hozta együttesét a 17. perc végére (58-49). Ennél egyszer közelebb is került ellenfeléhez a magyar alakulat Sztrahinja Milosevics két büntetőjével (59-51), de az észtek megint felpörögtek a negyed végére, két időntúli büntetővel pedig visszaállították a félidei különbséget (66-54).

A záró felvonás elején úgy tűnt, végleg eldől a meccs, hiszen előbb Joosep Toome, majd Valmo Kriisa talált be kintről, míg a vendégek csak Lóránt egy büntetőjét jegyezhették fel, ezzel 17 ponttal vezetett a 32. perc elején a Tartu (72-55). Nem így történt azonban: Holiday 3+1-es akciót vezetett, Vojvoda és Milosevics pedig két-két jó büntetőt értékesített, sőt, a szerb triplájával már csak 6 pont volt a magyarok hátránya ennek a 11-0-s sorozatnak köszönhetően (72-66). Dylis támadópattanó utáni ziccerére Lóránt felelt egy hármassal (74-69), de jött egy gyengébb vendég sorozat. Többször is könnyebb helyzetet rontottak a magyarok támadásban, az észtek pedig ha nem is pörögtek fel nagyon, be-betalálgattak, Peciukevicius három pontjával 8 pontra húztak el bő 3 perccel a lefújás előtt (77-69). Alekszics időkérést követően Milosevics büntetőkkel, Holiday pedig egy könnyű ziccerrel már 4 pontra olvasztotta a Szolnok hátrányát kettő és fél perccel a vége előtt, így Kullamäe mesternek kellett ezúttal fejmosást tartania (77-73). Holiday két kisérlete nem ért célba, de az 1/4-es hazai büntetőzés után Lóránt duplája 40 másodperccel a vége előtt azt jelentette, hogy egy kosárnyi különbségre voltak csak az egyenlítéstől Alekszicsék (78-75). Kurbas és Kriisa is 2/2 volt ezt követően büntetőből, de Vojvoda két triplájával egyetlen pontra jött fel az Olaj 16 másodperccel a vége előtt (82-81). Peciukevicius is bedobta mindkét büntetőjét, Lóránt pedig egy gyors kettessel azt választotta, hogy újra büntetőzni küldi inkább az ellenfelet (84-83). A gondolat rendben volt, Peciukevicius kihagyta a másodikat, Vojvoda pedig üresből dobhatott a győzelemért 3 másodperccel a vége előtt. A mérkőzésen egészen kiválóan játszó swingman dobása ezúttal rövid volt, így végül a Tartu nyerte az összecsapást 87-83-ra, ezzel 1-0-ra vezetnek az észtek a párharcban.

Következő mérkőzés: 2014.03.13., csütörtök, 18:00

 

Foto, Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus