Ősszel már sikerült - Perlék a Cantú otthonában!

Az őszi nyitófordulóban sikerült a nagy múltú Cantú ellen bezsebelni a két pontot, ezúttal idegenben sokkal nehezebb dolguk lesz Perléknek.

"Vajon hol a gödör alja?" - napjainkban valószinűleg sok szicíliai szurkoló teszi fel ezt a kérdést kedvenceik, a Betaland Capo d'Orlando kosarasainak szereplése kapcsán. Perl Zoltán társulata elképsztő mélyrepülést mutat be, lassan két hónapja, hogy bajnoki mérkőzést nyertek a kék-fehérek, azóta mind a hét bajnokijukat elveszítve a Serie A utolsó helyére csúsztak vissza. A baj tehát nem kicsi. Az utóbbi hetekben az ilyenkor menetrendszerű edzőváltáson túl nyílt titok volt, hogy az Orlandina Basket a játékoskerete megerősítésére is lépésket tesz. Hogy ezek a lépések mennyiben és hogyan érintik majd Perl helyzetét a csapaton és a rotáción belül, az még a jövő zenéje, de annak sajnos reális veszélye van, hogy az újonnan szerződtetendő, európai státuszú combo-guard érkezésével nemcsak Zoli játékpercei csökkenhetnek majd, hanem akár egyes mérkőzések esetében a szombathelyi fiatalember meccskeretbe kerülése is veszélyben lehet, tekintve az olasz liga  légiós-szabályozásának korlátait.

Ami jelenleg biztos, a Capo a bajnoki szünetben a JuveCasertába igazoló grúz (de olasz státuszú!) Nika Metreveli posztjára Keaton Nankivilt szerződtette. A távolról is remekül célzó, 203 centis, amerikai erőcsatár érkezésével nemcsak a magasszekció lett teljes, hanem az amerikai kontingens is "betelt" a klubnál. Több sajtóorgánum már kész tényként számolt be róla, ám tegnap ezt még maga Giuseppe Sindoni, a Capo fiatal sportigazgatója is határozottan cáfolta: az Orlandina Basket (még?) nem kötött szerződést Darius Washingtonnal! Azt Sindoni is elismerte, tárgyaltak vele és a kiszemeltek között van az amerikai-macedón "kombó-hátvéd", de nem döntöttek még a nagyon komoly európai (benne Euroliga) és némi NBA (San Antonio Spurs) múlttal büszkélkedő Washington leigazolásáról.

Ez utóbbi hír azt jelenti, hogy válogatott reménységünknek Cantúban még nem kell tartania a konkurrenciától, sőt mivel Simas Jasaitis izomsérülése a vártnál lassabban gyógyul, a litván klasszis sem tarthatott még társaival Észak-Olaszországba, így Zoli nagy valószínűséggel zsinórban 16. alkalommal ott lehet csapata kezdőötösében. Hogy ez jövő héten (Jasaitis visszatérése és az új hátvéd várható érkezése után) is így lesz-e, az nagyban függ a szombathelyi fiatalember mai teljesítményétől is.

Bevezetőnkben is említettük, az őszi nyitófordulóban nem kis részben Perl nagyszerű játékának köszönhetően a Capo legyőzte a kontinens egyik legendás klubjának számító, sokszoros bajnok és számtalan európai kupagyőzelemmel büszkélkedő Cantút. Az akkori Cantú játékoskerete nem ígért nagy dolgokat erre a szezonra, azonban azóta a lombard kisvárosban nagyot fordult a világ. November elején új többségi tulajdonosa lett a Cantúnak, az új főnököt pedig úgy hívják: Dimitrij Gyeraszimenko!  Az orosz milliárdos érkezésével új fejezetet nyithattak az egykor nagy napokat megélt klubnál. Az elmúlt hetekben sorra érkeztek a jobbnál jobb játékosok. Persze az orosz oligarcha elsőként edzőt cserélt az olaszoknál, és a szovjet-orosz kosárlabdázás egyik legendás alakját, Szergej Bazarevicset ültette le a Cantú kispadjára. Bazarevics az elmúlt években EuroChallenge kupát nyert (idén is ez a célja az olasz klubnál) a Szamarával (2013), és az elmúlt évben az euroligás Lokomotiv Kubany szakvezetője volt.

Az orosz pénznek hála szép lassan a Cantú teljes légióskontingense kicserélődött a két csapat októberi mérkőzése óta. Elsőként az a Walter Hodge érkezett, aki tavaly a Zenit Szentpétervár játékosa volt, de az azt megelőző szezonban Hanga Ádám klubtársa volt a Laboral Kutxánál! Hodge után a brit válogatott Kyle Johnson volt a következő fogás, de ő abszolút peremebernek számít. Természetesen a magas posztokon is jöttek az újak: JaJuan Johnson (ex-Boston Celtics) Gyeraszimenko VTB ligás klubjától, a Volgográdtól érkezett és ott majd 20 pontot átlagolt ebben a szezonban, és a Cantúnál is meghatározó ember lett. Hogy a csapatban is legyen ex-szovjet játékos, arról az ukránok egykori ex-NBA profija (135 NBA-meccs a Utah Jazz és az Indiana Pacers színeiben), Kirilo Feszenkó gondoskodik.

Az ukrán válogatott óriás éppen ma ma mutatkozhat be a Serie A-ban. Az utolsó (eddig..) érkező sem akárki, egy európai klasszis: Roko Ukic. A horvát válogatott egyik meghatározó alakjának játékosmúltját nehéz röviden ecsetelni, a 31 éves játékmester is bír jeles NBA múlttal, de Európa számos sztárklubjánál (Laboral Kutxa, Virtus Roma, Barcelona, Fener) is légióskodott már, Cantuba az ősi rivális szomszédvár Varesetől (kettejük rivalizálását úgy kell elképzelni, mint nálunk a Falco-Körmend "kapcsolatot" - csak mindezt már úgy 50-60 éve...) érkezett ahol ragyogóan kezdte a szezont, de december végén lejáró  szerződésének meghosszabbításáról nem tudott megállapodni a Varesevel, Gyeraszimenko pedig a hírek szerint kapásból rábólintott a horvát havi 40 ezer eurós bérigényére... Ukic is ma, valószínűleg a cserepadról, debütálhat a Cantú mezében.

De ha mindez még nem lenne elég, a maradók között is többen vannak, akikre kiemelt figyelmet kell majd fordítaniuk Zoliéknak. Rögtön a sor elején azt az Awudu Abbas-t kell említenünk, aki a 2015/2016-os Serie A szezon legponterősebb olasz játékosa! A 21 éves kiscsatárnak nagyon komoly jövőt jósolnak, rövid időn belül akár az itáliai válogatottban is meghatározó ember lehet. Védekezésben és támadásban is elsősorban Perl dolgát nehezíti majd a kanadai válogatott Brady Heslip, ő is képes meccsdöntő teljesítményekre. Heslip váltótársa a kettes poszton az a Kenny Hasbrouck, aki a spanyol és török bajnokságot is megjárta, de két éve a Virtus Bolognával is jó szezont futott a Serie A-ban.

A Pallacanestro Cantú céljai is alaposan megváltoztak október óta, a cél a EuroChallenge-kupa megnyerésén túl már a legjobb 4 az olasz bajnokságban... ehhez ma mindenképpen nyerniük kell. Toronymagas favoritjai is az ütközetnek, Perlék mellett ma sem nagyon szól más, mint az esélytelenek nyugalma és az, hogy ősszel már sikerült - igaz egy "kicsit" más Cantút és otthon, de felülmúlni.

A vasárnap 18.15-től kezdődő Acqua Vitasnella Cantú - Betaland Capo d' Orlando olasz bajnoki mérkőzésről élőképes streamet sajnos nem tudunk ajánlani, a bajnokit élőben közvetítő szicíliai Antenna del Mediterranio televíziós társaság ugyanis egyáltalán nem teszi elérhetővé élő adását az interneten.

Felhívjuk azonban olvasóink figyelmét arra, hogy az olasz liga a www.legabasketv.it oldalon élő web tv szolgáltatást működtet, ez a forduló valamennyi mérkőzéséről beszámol és közvetít (a vasárnapi meccsek esetében körkapcsolásszerűen), így Perlék mai összecsapásáról is többször mutatnak majd élőképet. A szolgáltatás csak (egyszerű és ingyenes) regisztráció után nézhető.

A mérkőzés élő statisztikája ide kattintva elérhető! (a link csak közvetlenül a mérkőzés előtt válik "élővé")

Forza Capo! Hajrá Perl Zoli!

                       A BEKO Serie A 16. fordulójának további programja:

EA7  Milano -  Dolomiti Trento 83-79
JuveCaserta -  Varese  17/01 17:00
Vanoli Cremona -  Dinamo Sassari  17/01 18:15
Umana  Venezia -  Virtus Bologna  17/01 18:15
Reggio Emilia -  Manital Torino  17/01 18:15
Enel Brindisi -  Tesi Group Pistoia  17/01 20:45
Vuelle Pesaro -  Sidigas Avellino  18/01 20:30

 

A BEKO SERIE A aktuális tabellája itt (katt a linkre!) elérhető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus