PAOK - Szolnok 18:00 (Sport1)

Holnap este elkezdi a EuroCup idei sorozatát a magyar bajnok Szolnoki Olaj KK együttese - Vojvodáék a görög PAOK vendégei lesznek.

EuroCup, Első csoportkör, 1. forduló
PAOK Thessaloniki (görög) - Szolnoki Olaj KK (magyar)
2015.10.14., szerda, 18:00 (TV - Sport1, 18:00)

A PAOK nyári lépéseiről írtunk már korábban, még augusztus elején, azóta azonban elég sok változás történt náluk. Az ex-debreceni Kevin Langford például nincs már az együttesnél, a tavaly a Naturtex-SZTE-Szedeáknál játszó Darko Balaban azonban igen, mellette az egykor a szerb válogatottban is játszó, a Partizannal, a Panathinaikosznál és a Lietuvos rytasnál is megforduló Milenko Tepicset is szerződtették, tegnap délután pedig William Hatcherrel, egy 31 éves amerikai irányítóval egyeztek meg, aki 2012/13-ban már volt egyszer az együttes játékosa. Róla egyelőre nem tudni, játszhat-e holnap. Mindhármuknál nagyobb igazolás azonban Kosztasz Vasziliadisz, aki innen indult, de játszott az Olympiakosznál, 5 évet a spanyol első vonalban (legutóbb az euroligás Unicaja Malagánál), de volt a török Anadolu Efesnél is.

Várható rotáció:
Tepics - Duvnjak - Vasziliadisz - Kakarudisz - Margaritisz
(Hatcher) - Cohlasz - (Haralampidisz) - Dedasz - Markovics - Balaban

Egy meccset már lejátszottak a görög bajnokságban, de az AEK Athéntól kikaptak idegenben simán, 65-53-ra, igaz, csak az utolsó negyedre fogytak el igazán - ugyanúgy szombaton játszották egyébként azt a meccset, ahogy a Szolnok is szombaton lépett pályára az ASE ellen.

Érdekes felállásban kezdték a bajnokságot, hiszen egyik legjobb játékosuk, a 39 esztendős, a klubot már 4 éve szolgáló Kosztasz Haralampidisz nem is játszott, két legmagasabb emberük, a 208 centis Nikola Markovics és a 213 centis Balaban pedig csak csere volt, így a 203 centis Vangelisz Margaritisz és a 204 centis Kosztasz Kakarudisz voltak a kezdők, finoman szólva is alacsony szerkezetben játszottak, még ha Tepics a 202 centijével nagyon magas hátvéd is. Könnyen elképzelhető, hogy a majd' 40 éves dobóhátvédet már pihentetni kell a dupla terhelés alól és most játszani fog - egy sérülés miatt 5 meccs kivételével a teljes előző idényt kihagyta, így az is előfordulhat, hogy még mindig nem bevethető amiatt -, Balabanék pedig pocsékul játszottak a padról (az ex-szegedi 4 pont mellett 5 eladott labdát jegyzett, Markovics pedig 1/6-os mezőnymutatót, mindketten mínusz VAL-lal végeztek), "mellőzésükre" ez azért némi magyarázatot ad.

Óriási közhely így szezon elején, de megmondhatatlan, hogy pontosan milyen játékerőt képviselnek. A kiegyensúlyozottság, folytonosság jellemezte őket idáig, de Duvnjak, Markovics, Vasziliadisz, Tepics és Balaban is az aktív rotációba érkeztek idén nyáron, Hatcher pedig egy napja - vele egy teljesen ismeretlen tényezőjük is van, úgyhogy bőven lehetnek még összeszokottságbeli problémáik. Az első mérkőzésükön nem tűntek túl acélosnak, de az amerikai irányító egyből sokat dobhat a támadójátékukon - már ha játszhat -, nélküle viszont ez a keret bőven verhetőnek tűnik a jól csengő nevek ellenére is - és őszintén szólva igazából vele együtt is.

Cserébe az Olaj sem mutatott eddig olyan rettenetesen sokat a Sopron elleni második félidőt és az ASE elleni első negyedet leszámítva. A Paks elleni szombati zakó jó hatással biztosan nem volt a játékosokra - külön plusz lelki motivációra ("mutassuk meg, hogy ennél jobbak vagyunk") szerintem egy EuroCup-meccs előtt nem volt túl sok szükség, ellenben fizikailag az 55 perces mérkőzés biztosan nem használt. Több mint három nap van a két összecsapás között, lehet regenerálódni, úgyhogy azért az sem biztos, hogy ennek a három hosszabbításnak lesz negatív hozománya. Ami mindenképpen egy kis reménysugár lehet, hogy ezúttal mind a hat külföldi játékos játszhat a Szolnoknál, a nemzetközi kupában nem kell rotálniuk, így várhatóan nagyobb játékerőt fognak képviselni, mint a magyar bajnokikon - kérdés, hogy ez elég lesz-e az ellenfelek ellen.

A Szolnok ugyan eddig elmaradt játékban a várttól, az viszont nyugodt szívvel kijelenthető, hogy a legnagyobb esélyük most van egy idegenbeli győzelem megszerzésére, még a VTB Ligában 2-1-gyel álló Avtodor Szaratov is jelentősen jobb csapat az állománya alapján szerintem, mint ez a PAOK - az oroszok 3-mal kaptak ki a Himki Moszkvától, hosszabbítás után verték a Nyizsnyij Novgorodot, nem kezdték rosszul az idényt, a másik három csapat pedig papíron náluk is erősebb. A görögöknél sok a probléma, új játékosuk is rengeteg van, úgyhogy az összeszokottságbeli előnyük szerintem most nem lehet túl jelentős a 3-4 állandó görög ellenére sem - óriási lehetőség előtt az Olaj, ez lehet egy plusz motiváció számukra. Fizikálisan sincs hátrányban a hellénekkel szemben Dragan Alekszics együttese, és finoman szólva sem egy bombaformában lévő ellenfél ellen kezdenek.

A találkozót 18:00-s műsorkezdettel közvetíti a Sport1 televízió!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus