Partizan - Szolnok 20:00 (Sport2)

Ma este a Szolnoki Olaj KK a patinás, de idén több sebből vérző Partizan vendége lesz az Adria Liga 14. fordulójában.

Adria Liga, alapszakasz, 14. forduló
Partizan (szerb, 6-7) - Szolnoki Olaj KK (magyar, 6-7)
2014.12.23., kedd, 20:00 (TV - Sport2, 20:00)

A vendégek nyári játékosmozgásairól, változásairól október elején írtunk bővebben, ezt EZEN A LINKEN el tudjátok olvasni. Két nagy nevet igazoltak azóta. Az elsőt, Milan Macsvant még a szolnoki meccs után alig két héttel, október közepén. A 25 éves, 206 centi magas erőcsatár óriási tehetségként indult, hiszen 2008-ban U18-as Európa-, illetve U19-es világbajnok volt a szerb utánpótlás-válogatottakkal, 2009-ben pedig U20-as Eb-t nyert a szerbekkel. Ugyanebben az évben a EuroCup legnagyobb tehetségének választották a Hemofarm akkor még csak 19 esztendős játékosát, és a Nike Hoop Summiton - a legjobb középiskolás amerikai, illetve a világ többi részéről a 20 éven aluli legjobb játékosok csapnak össze ezen a meccsen - őt választották a mérkőzés legértékesebb játékosának. Egy évet lehúzott a Maccabinál, egyet a Partizánnál már 2011/12-ben, majd két szezont töltött a Galatasaray kötelékében, de nem tudta befutni egyelőre a korábban neki jósolt pályát.

December legelején kötött szerződést a csapattal Alekszander Pavlovics, vagy ahogy Amerikában ismerik, Sasha Pavlovic. Ő még Macsvannál is nagyobb név, hiszen a 31 esztendős, 201 centi magas swingman 10 évet töltött az NBA-ben. A Utah Jazz draftolta a 2003-as játékosbörze első körének 19. helyén, de egy év után a LeBron James-féle Cleveland Cavaliershez került, ahol öt évet töltött, és fontos kiegészítője volt kelet egyik legjobb együttesének. 2009-ben került el Minnesotába, majd megfordult Dallasban, New Orleansban, Bostonban és legutoljára 2012/13-ban Portlandben. Februárban írt alá a Partizanhoz, akikkel bajnoki címet is nyert, de ebben az idényben csak december legelején kötött szerződést Dusko Vujosevicsékkel.

Kellett is az erősítés a Partizannak, bár ezekkel együtt is nagyon hullámzó a teljesítményük. A Tiszaligetben aratott győzelmük után ugyanis három vereséget szenvedtek, a következő 5 meccsből 4-et megnyertek - igaz, sorsolásuk is kedvező volt ebben a periódusban -, majd az előző négy mérkőzésből hármat megint elveszítettek. Ebben a legutóbbi szakaszban megmérkőztek a Crvena Zvezdával és a Buducsnoszttal is, az ellenük elszenvedett zakók nem meglepőek, de a Zadar elleni vereség még nagyon fájó lehet, főleg ha a Partizan idén is szeretne a Final Fourba bekerülni - a Zvezda, a Buducsnoszt és a Cedevita mögött várhatóan elég komoly verseny lesz a negyedik helyért.

Várható rotáció:
Tepics - Miloszavljevics - Andrics - Macsvan - Milutinov
Dallo - Marinkovics - Pavlovics - Bogdanovics - Bezbradica - (Gagics)

Ami biztos, hogy Dusko Vujosevics nem ül majd a szerbek kispadján, hiszen a 11. fordulóban, a Mega Vizura ellen mutatott viselkedése után hárommeccses eltiltást kapott, ami éppen most fog lejárni. Szintén nem lehet ott majd a pályán Edo Muric, aki a szolnoki összecsapást még azért hagyta ki, mert nem volt meg a játékengedélye, most pedig sérült. Nagy kérdés, hogy az egyébként alapembernek számító Djordje Gagics tudja-e vállalni a mai találkozót, nélküle azért eléggé vékony lenne a Partizan palánk alatti sora, bár ezzel vannak gondok az Olajnál is. Ha játszik Gagics, ha nem, a magasemberekre oda kell figyelni, ugyanis a leghasznosabban egyértelműen ők játszanak, Macsvan és Milutinov vezetik a házi rangsort a VAL alapján.

A Partizan nem rendelkezik kiemelkedő statisztikákkal szinte egyik kategóriában sem, kivéve a pattanózást, amelyben a liga második legjobbjai (35.54), de ebben a tekintetben visszaeshetnek Gagics hiányában. Amire vigyázni kell, hogy borzasztóan jól szedik a támadópattanókat, utcahosszal ők a liga legjobbjai (12.46), így hiába dobják a második leggyengébb százalékkal a duplákat (46.37%) és hiába övék a legrosszabb mutató a triplavonalon túlról (26.94%), a Partizannál már ismert védekezés és a sok második esély azért meghozták az eddigi eredményeket, még ha ezek eddig gyengébbek is, mint a korábbi években.

Az Olajnál óriási a kavarodás jelenleg. Az előző meccseken nagyon jól helyt állt a magyar bajnok, hiszen a Krka elleni győzelmet követően idegenben, a Besiktas ellen is sikerült diadalmaskodni, az nagy fegyvertény volt a "téttől" függetlenül. A hétvégén a Cedevita otthonában is nagyon sokáig haladt fej-fej mellett euroligás ellenfelével a Szolnok, nagy hajrát produkált Dragan Alekszics együttese, és Wittmann Krisztián kezében ott volt a győzelem, ezúttal azonban nem sikerült a bravúr. Ez a három meccs olyan önbizalmat adhatott a játékosoknak, amit a szezon során nagyon kevésszer érezhetett eddig az Olaj állománya, ám tegnap távozott Sztefan Szinovec az együttestől, az újonnan igazolt Somogyi Gergely - Michael Lee páros pedig egyelőre még nem léphet pályára.

Marko Brkics játékától függően így 7-8 emberes rotációval kell dolgoznia Alekszicsnek ezen a találkozón, ami nagyon kevés, még az eddigiekhez képest is kijelenthető, hogy kényszerpályán fog mozogni a csapat a faultok és a pihentetés miatt. A Cedevita ellen is elfogyott az Olaj a palánk alatt a meccs végére, Szinovec távozásával pedig már a külső sorban sem maradt túl nagy variációs lehetőség, Lazeric Jones, Teddy Gipson és Vojvoda Dávid mellett Wittmann lesz az egyetlen olyan csere, akit egyébként szokott használni Alekszics - Milosevics valószínűleg négyes poszton játszik majd Báder Márton és Keller Ákos mellett, ezt oldhatja meg némileg Brkics visszatérése, amennyiben sikerül őt összedrótozni, és ebben az esetben Milosevics hármas poszton is be tud segíteni.

Esélyesnek nem lehet nevezni a Szolnokot, mert a Partizan valamivel jobb állománnyal rendelkezik, hazai pályán játszik, és az előző fordulók után nagyon kell nekik a siker, de az elmúlt három találkozó talán adott akkora magabiztosságot a szolnokiaknak, hogy képesek lesznek elhinni, itt is lehet keresnivalójuk.

A találkozót a Sport2 csatorna 20:00-s műsorkezdettel, élőben közvetíti!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus