Perl Lóránt egykori klubja ellen debütálhat a Trevisóban

Treviso-Roma "örökrangadóval" startol az LNP kupájának nyolcas döntője Bolognában, az első napon Perl Zoltán bemutatkozására is sor kerülhet.

Keveseknek adatik meg, hogy ugyanabban a szezonban két kupadöntőn is szerepeljenek, péntektől Perl Zoltán, a magyar válogatott 21 éves kiválósága ezen kevesek közé fog tartozni. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Perl az olasz másodosztályú Treviso Basket együttesében fejezi be a most futó szezont, a Treviso pedig nagyszerűen a szerepel az olasz második vonal rendkívül erős keleti csoportjában, és jogot szerzett arra, hogy ott legyen az olasz alacsonyabb ligákat tömörítő ligaszervezet, az LNP kupadöntőjében.

Néhány szó az esemény lebonyolításáról: itt is, ahogy a "nagyoknál", az első osztályban, nyolcasdöntő a kupadöntő, de itt ez annyiban módosul, hogy a két csoport alapszakaszának féltávjakor a két tabella akkori legjobb 4-4 helyezettje játszik ma "keresztbe" egymással a negyeddöntőkben. Mindezen túl a 3 napos eseményen nemcsak a második vonal, hanem a több területi divízióban működő harmadik vonal legjobb 8 klubja is játszik a harmadosztály, a Serie B kupájáért, és így az esemény igazi kosárlabda fesztivál, ahol 16 alacsonyabb osztályú csapat összesen 14 tétmérkőzést játszik le, és emelett Bolognában számtalan kosárlabda program, 3x3 mérkőzések, neves edzők (mások mellett Luca Banchi és Luca Dalmonte) és játékvezetők szakmai előadásai, az olasz kosárlabdaszövetség konferenciája is színesíti a finálét. Azt a finálét, amelynek három napjára összesen több 10 ezer (!!) nézőt várnak a 12 ezres bolognai Unipol Arénába.

                               Perl új "otthona" az 5500 férőhelyes trevisói PalaVerde

Szerdán már sor került Perl Zoltán bemutatására Trevisóban, és klubja a játékengedélyét is elintézte azóta, így semmi akadálya, hogy újdonsült klubjában a 22-es mezszámot választó magyar fiú ma bemutatkozzon éles mérkőzésen a Treviso profijaként. Említett sajtóbemutatáson Zoli elmondta, hogy örül, hogy itt lehet, és büszke arra, hogy a Treviso mezét viselheti, kisgyerek kora óta kedvencei közé tartozott a venetói klub, nem mellékesen annak is köszönhetően, hogy az egykori körmendi ikon, manapság Zozo menedzselésében is tevékenyen részt vevő Németh István is volt egykori (Benetton) Treviso játékos. Ifjú honfitársunk azt is elmondta az őt faggató olasz újságíróknak, hogy azt már az első napon megtapasztalta, hogy mennyire jól szervezett klubba került, és ugyan új még neki a csapat játékrendszere, és a csapattársait is meg kell még ismernie, de minden erejével azon lesz, hogy minél hamarabb beilleszkedjen és elsajátítsa Stefano Pillastrini mester játékszisztémáját.

A Treviso mai ellenfele a kupa negyeddöntőjében egy másik régi ismerősünk, a Virtus Roma lesz. Nem akármilyen párosítás ez, alig egy évtizede még az Euroligában is rangadónak számított volna, de mára mind a 2012-ben megszűnt Benetton Basket Treviso romjain megszülető Treviso Basket, mind a még 2013-ban is egy magyar fiúval, Lóránt Péterrel a soraiban Serie A bajnoki döntőt vívó Virtus Roma háza táján más szelek fújnak. Hogy az olasz fővárosban mennyire mások ezek a szelek, arra jó példa, hogy a Virtus Roma főszponzora jelenleg Róma egyik legnagyobb egyeteme, az Universita Niccolò Cusano, és a csapat mindössze egyetlen légióst, az eleddig nem igazán ismert Josh Brownt foglakoztatja csupán. Brown mellett a 35 éves, egykori olasz válogatott és több élvonalbeli klubban (többek közt a Benetton Trevisoban is) megforduló Giuliano Maresca, a Sassarival perememberként 2015-ben bajnoki címet nyerő Massimo Chessa, a 2013-ban az olasz válogatottal U20-as Eb-t nyerő Aristide Landi, illetve a szintén egykori trevisói, Daniele Sandri számít kicsit ismertebb kosarasnak.

Perl új klubjánál a bolognai kupadöntőn nem számolhatnak az egykori itáliai utánpótlásválogatott, Andrea Saccagival, és az izomsérüléssel bajlódó 26 éves hátvéd hiányában minden bizonnyal Zoli is újra jelentős számú játékpercekre számíthat. A kékek csapatának érdekessége, hogy a kezdő irányító poszton az a Davide Moretti (a Varese ex-szakvezetőjének, az egykori remek bolognai kosarasnak, Paolo Morettinek a fia) az első számú választás (30 perc körüli átlag játékidővel), aki még mindig csak 18 éves. A Delonghi Treviso másik légiósa (összesen csak maximum két külföldi játszhat minden másodvonalas alakulatban) pedig az a Jesse Perry, aki szintén nem számít túl ismert kosarasnak, eleddig a finn és a litván bajnokság élvonalában tette le a névjegyét különösebben hangzatos sikerek és átütő statisztikai mutatók nélkül. Az erőviszonyok és a várakozások alapján mindenképpen Perlék a favoritok, és kimondva-kimondatlanul mindenki Delonghi Treviso - Virtus Bologna szuperdöntőt vár vasárnap estére...

A pénteken 15.30-től kezdődő Delonghi Basket Treviso - UniCusano Virtus Roma kupanegyeddöntőt itt élőképpel is lehet követni, de az élő adás csak regisztráció és (Magyarországról is működő) fizetés (LNP Pass) után nézhető.

A mérkőzés élő statisztikája ide kattintva elérhető!

A Türkish Airlines Cup A2  ágrajza, és teljes programja:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus