Perlék a listavezető Milánót fogadják (Élőképpel!)

Egy sikeres és mozgalmas hetet koronázhat meg ma este Perl Zoltán az olasz bajnokság szuperfavoritja, az EA7 Milano sztárcsapata ellen.

A korábbi mellőzöttség után nagyot fordult a világ az elmúlt egy hétben Perl Zoltánnal, elmúlt heti Brindisiben szerzett győztes kosara a reflektorfénybe állította a magyar kosarast. Szerdán csapata edzőmeccsén (62-59-re verték a másodosztályú Viola Reggio Calabriát) 10 pontjával és hasznos játékával már csapata egyik legjobbja volt. Mindeközben ugyanezen a napon Dél-Olaszország egyik patinás napilapja, a Gazzetta del Sud közölt egy teljes oldalas írást Perlről egy kosár az újjászületésért címmel. A cikkben honfitársunk a tőle megszokott szerénységgel elmondta, hogy az egész csapat diadala volt az elmúlt heti győzelem, és nagyon örül annak hogy az Orlandina Basket a következő szezonban is számít rá, mert nagyon jól érzi magát Capo d' Orlandóban. Pénteken újabb megtiszteltetés érte a szombathelyi fiatalembert: klubja őt jelölte arra, hogy a játékosok közül képviselje a klubot az Olimpia Milano elleni hazai bajnokit megelőző sajtótájékoztatón. Zoli itt is elmondta, nagyon várja a vasárnapi ütközetet, óriási élmény és pályafutásában is egyedülálló dolog, hogy ilyen szintű csapat és kosárlabdázók ellen játszhat.

Perl tehát biztosan játszani fog, ezúttal a lovagok másik ifjú titánja, Vojiszlav Sztojanovics lesz a kimaradó külföldi. A mindössze 18 éves szerb bokája csúnyán aláfordult a Brindisi elleni bajnokin, és bár sérülése nem komoly, az ominózus bokaduzzanata egész héten pihenésre korlátozta a fiatal bedobót. Olasz lapértesülések szerint Ryan Boatright és Simas Jasaitis játéka sem biztos (egyikük sem lépett pályára a hétközi edzőmeccsen), de feltehetően őket "összedrótozzák" a vasárnapi derbire. Ha ez mégsem sikerülne, és akárcsak egyikük esetében is kérdéses maradna a felépülés ma estére, az azt jelentené, hogy a kontinens egyik topcsapata ellen nagyon komoly szerep és erőpóba várhat válogatott reménységünkre.

Milánó és Capo d' Orlando, a két véglet az olasz Serie A-ban. Földrajzilag, gazdaságilag és társadalmilag is. Dávid Góliát ellen. A 13 ezres kisvároska a másfél milliós metropolis ellen, Szicília relatív szegénysége Lombardia gazdag fényűzése ellen. Észak és dél harca, és bár Milánóban nem tekintenek tradícionális ellenfélként az Orlandina Basketre, mégis sok milánói és észak-olaszországi gondolja úgy, ami Rómától délre van, az már nem is Európa, hanem egy másik (délebbi) kontinens... Az olasz első osztály magasan leggazdagabb klubja (évi cca. 20-22 millió eurós az EA7 Milano büdzséje) látogat a legkisebb költségvetésből (nagyjából 3 millió euró lehet az Betaland Capo d' Orlando ezévi költségvetése) dolgozó olasz élvonalbeli klubhoz. A különbségek érzékeltetésére: a milánói piros-fehéreknél Alessandro Gentile önmagában többet keres, mint az Orlandina Basket teljes játékoskerete...

Bár Magyarországon talán a 26-szoros bajnok, 3-szoros Euroliga-győztes, 3 Szaporta-kupa (egy ideig ez volt a második számú európai kupa) és 2 Korac-kupa (a kosárlabda "UEFA-kupája" volt a 90-es évek végéig) serleget is begyűjtő és rendszeres Euroliga-szereplő (a Milano azon 11 európai élklub egyike, akik hosszútávú A licence-szel tagjai a mezőnynek) Olimpia Milánót kell a legkevésbé bemutatni az olasz klubok közül, mi azonban néhány sort ma is szentelnénk rájuk.

A rekordbajnok minden posztra 2 kiváló kosarast tud prezentálni. A horvát edzőlegenda, Jasmin Repesa minőségi keretet kapott a kezei alá. Irányító poszton az olasz válogatott alapemberének számító Andrea Cinciarini sérülése miatt már el sem utazott Szicíliába, mi több, helyettese, a már a horvát válogatottban is bemutatkozó egykori Olympiakosz játékos, Oliver Lafayette is Milánóban maradt (a Milano 9 külföldi kosarasából, csak 7 játszhat az olasz bajnokikon). Hiányukban az a Mantas Kalnietis lesz a vendégek karmestere, aki a litván válogatott első számú "egyeseként" Milánóban csak 3.(!) számú irányító. Charles Jenkins-szel találkozik majd legtöbbször honfitársunk a kettes poszton, aki klasszikus combo guard-ként 2011 és 2013 között a Golden State Warriors-nál a zseniális Steph Curry egyik váltótársa volt. Az ezen a poszton így is csak epizodistaként belépő Bruno Cerella harcossága is okozhat gondokat a hazaiaknak. Tavaly decemberben, a két csapat milánói összecsapásán Kalnietis mellett Alessandro Gentile sem szerepelt, a klasszissá érett olasz bedobó ma viszont ott lesz a PalaFantozzi parkettjén. Perl számára szintén új arcnak számít majd a tavaly még a Panathinaikoszban szereplő uruguay-i Esteban Batista (70 mékőzés az Atlanta Hawks-ban), és a 2015-ös olasz bajnoki döntő MVP-jének megválasztott ex-Sassari profi, az amerikai Rakim Sanders is.

A kiscsatár pozíciójában a horvát válogatott egyik ásza, Krunoslav Simon kezd ma a vendégeknél, róla mindent elmond, hogy ő a csapat legponterősebb játékosa. Hogy a palánk alatt sem lehetnek majd nyugodt perceik Perléknek, azt a már említett Esteban Batista mellett a Milan Macvan, Daniele Magro, Jameel McLean trió, egy szerb és egy olasz válogatott, valamint a 2014/2015-ös Bundesliga szezon MVP-je garantálja. A  két csapat decemberi összecsapásán még a milánóiak kezdő ötösében szereplő Stanko Barac már be sem fért a Capo D' Orlandóba utazó keretbe, a horvát válogatott óriás, ezúttal mint létszám feletti külföldi, Milánóban maradt.

A vasárnap 18.15-től kezdődő Betaland Capo d' Orlando - EA7 Emporio Armani Milano olasz bajnoki mérkőzést az Olimpia Milano saját weboldalán közvetíti, az élőképes közvetítés az alábbi linken elérhető.

Emellett ha nem is folyamatosan, de láthatunk azért élőképeket a mérkőzésről máshol: az olasz liga a www.legabaskettv.it oldalon élő web tv szolgáltatást működtet, ez a forduló valamennyi mérkőzéséről beszámol és közvetít (a vasárnapi meccsek esetében körkapcsolásszerűen), így Perlék mai összecsapásáról is többször mutatnak majd élőképet. A szolgáltatás csak (egyszerű és ingyenes) regisztráció után nézhető.

A mérkőzés élő statisztikája ide kattintva elérhető! (a link csak közvetlenül a mérkőzés előtt válik "élővé")

Forza Capo! Hajrá Perl Zoli!

                        A BEKO Serie A 26. fordulójának teljes programja:

                 A BEKO SERIE A aktuális tabellája itt (katt a linkre!) elérhető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus