Pontgazdag meccsen Olaj-vereség a Mega Vizura ellen

Ma este a Szolnoki Olaj KK Szerbiába látogatott - az Adria Liga 12. fordulójában a Mega Vizura vendégei voltak a szolnokiak. Az újdonsült edzőpárossal kiálló Olaj egy nagyon pontgazdag meccset játszott a hazaiakkal, szinte végig hátrányban kellett kosarazniuk az első félidőben, de egyáltalán nem tudtak elszakadni a szerbek. A fordulást követően átvette a kezdeményezést a Szolnok, de a negyedik negyedben visszavette a vezetést a Mega Vizura, tisztes előnyt építettek ki maguknak, amiből a végéig jól gazdálkodtak, és végeredményben 95-89 arányban nyertek.

Adria Liga, alapszakasz, 12. forduló
Mega Vizura (szerb, 6-6) - Szolnoki Olaj KK (magyar, 4-8) 95-89
(26-21, 24-27, 16-19, 29-22)

Mega Vizura: Micics 8/6, Reljics -, Dangubics 11, Radovics 13/6, Varda 18/6.
Csere: Lukovics 3, Miljenovics 16/9, Jokics 20, Avramovics 6/3.

Szolnoki Olaj KK: Simon 2, Rakics 2, Holiday 21/9, Lóránt 8, Keller 12.
Csere: Vojvoda 6, Warren 11/3, Oliver 17, Báder 2, Ivosev 8/3.

A teljes statisztikát ezen a linken találjátok!

A Mega Vizura nagyon jól indította a meccset, főleg Vaszilije Micics volt elemében, de szépen felvette a ritmust a Szolnok is, Justin Holiday két büntetőjének köszönhetően így a 3. percben az Olaj vezetett (5-6) - igaz, csak pillanatokra, mert Micics második triplájával azonnal vissza is vette azt a belgrádi együttes még ennek a percnek a végén. Az 5. percben Nemanja Dangubics két duplát is jegyzett, így a negyed felénél hat pontra húzott el a szerb alakulat (14-8). Beállt Willie Warren és azonnal kiosztott két gólpasszt, de ezt követően teljesen megállt a magyar együttes támadásban, majdnem három percig kosárképtelenek voltak, így az időközben pályára kerülő Nikola Jokics vezetésével megint kezdett elhúzni a Mega Vizura (22-15). Kapaszkodott az Olaj Vojvoda Dávid és Warren vezetésével, de Nenad Miljenovics két büntető után öt ponttal így is a vendéglátók álltak jobban 10 perc játékot követően (26-21).

A második negyed elején jól indított az Olaj. Két és fél percig a szerbek csak eladott labdát és kihagyott dobást jegyeztek, míg Vojvoda és Chris Oliver dupláival kezdett közelebb jönni a Szolnok (26-25). Dejan Milojevics időt is kért, és bár Micics és Jokics vezetésével elindult a hazai pontgyártás, Tomiszlav Ivosev triplája, majd Oliver 2+1-es akciója után újra a vendég együttes vezetett, a 3. perc után először (30-31). A Mega Vizura palánk alatti embereit nem sikerült tartani ebben a periódusban (sem), de amint elhúzott 4-5 ponttal a szerb gárda, azonnal kapaszkodott vissza a Szolnok, gyakorlatilag erről a hullámzásról szólt a második negyed teljes második fele. A hazaiaknál a 18 éves Jokics embertelen teljesítményt nyújtott - már a félidőben 16 pont, 6 pattanó és 3 kiharcolt fault állt a neve mellett -, míg az Olaj szekerét Simon Balázs, Keller Ákos, és az ebben a szakaszban 9 pontot szerző Holiday tolta ekkor. A félidő végén minimális, két pontos előnye volt a szerbeknek (50-48).

A statisztikák nagyon vegyes képet mutattak. A pattanózás egál volt (17-17), de a szerb palánk alatt 7-4, míg a magyar palánk alatt 10-13 volt ez számszerűleg, tehát arányaiban mindkét együttes sok támadót szedett. A duplákat majdnem ugyanúgy dobta mindkét együttes (18/19 - 17/27), viszont nagy különbség volt az Olaj javára a triplák (2/14 - 3/7) és a büntetők (8/14 - 5/5) tekintetében is. Az látszik, hogy sokkal több kísérlete volt a hazaiaknak. Ez főleg a kevesebb eladott labdájuknak (5-10), illetve a kevesebb faultjuknak (7-15) volt köszönhető, így a rosszabb dobószázalékok ellenére is náluk volt a vezetés.

A fordulást követően nagyot változott a helyzet. A második félidő első percében még bedobott két triplát a hazai együttes, ám ezt követően három és fél percig pontképtelenek voltak. Eközben az Olaj szépen továbbjátszotta saját játékát, és Lóránt Péter, valamint Willie Warren vezetésével a 25. perc közepén először vezettek 1-nél több ponttal, időt is kért a Mega Vizura (56-59). Sokkal pontosabb nem lett a vendéglátók játéka ezt követően sem, ám a Szolnok lendületét sikerült elvenniük, így három perc alatt mindössze két hazai pont született a két csapat jóvoltából, egy pont volt a differencia a 28. perc közepén (58-59). A magyarok két legjobbja, Warren és Holiday gyorsan berámoltak öt egységet, de Szasa Avramovics szinte egymaga hozta vissza a meccsbe a Mega Vizurát - sőt, pillanatokra még a vezetést is visszavették a szerbek. A negyedet Vojvoda duplája zárta, így egy ponttal az Olaj állt jobban a záró 10 perc előtt (66-67).

Az utolsó felvonás legelején egyenlített, sőt, fordított is Milojevics együtese, innentől pedig váltott vezetéssel haladtak a felek. Az Olaj 72-73-as állás után két percig nem tudott pontokat a táblára pakolni, így a 34. percben időt kért az Alekszics-Jurkunas páros (75-73). Tették mindezt hiába, mert Miljenovics ekkor kezdett igazán formába lendülni. Zsinórban két hármas után kihagyott egy büntetőt ugyan, de ezt követően ő volt az előkészítő egy triplánál, így a 35. perc közepén kezdett kinyílni az olló (82-75). A Szolnok Lóránt és Oliver dupláival nem szakadt le ezúttal sem, de Miljenovics újabb rohamát - tripla, majd gólpassz - már nem bírta el időkérés nélkül a magyar alakulat (89-81). Volt még egy feltámadás a maradék három percben: Oliver és Keller pontjainak köszönhetően az utolsó perc kezdetén kettő pontra jött fel az Olaj (91-89), és mivel Miljenovics büntető hibázott, így esély nyílt az egyenlítésre is. Az egész meccsen kitűnően dobó Holiday azonban kihagyta a duplát, Oliver pedig a támadópattanó után eladta a labdát, innen pedig már nem volt visszaút. Miljenovics büntetőkkel lezárta a meccs lényegi részét, 95-89 arányban nyert a Mega Vizura.

A szerbek visszaestek duplákban (24/48 - 31/50), de a triplájuk feljavult (10/36 - 5/13), ebben a kategóriában 8/22-vel tüzeltek a második 20 percben. A büntetőket sokkal jobb százalékkal dobta az Olaj (17/28 - 12/13), így némileg ellensúlyozni tudták a kevesebb kiharcolt faultot is (19-29). Amivel győzött a Mega Vizura, azok a kevés eladott labda (10-18) és a borzasztóan sok támadópattanó (25). A pattanócsatát összességében 40-31-re hozták, és bár a Szolnok is jó volt ebben a tekintetben a támadótérfélen (8 támadópattanó 23 lehetőségből), védekezésben pocsék mutatót produkáltak a magyarok (25 támadópattanót engedélyeztek, 23 leszedett védőpattanó mellett).

 

Dragan Alekszics, a Szolnoki Olaj KK vezetőedzője: - A legnagyobb problémánk a Mega Vizura támadólepattanózásával volt, pedig a felkészülésben erre a szegmensre kiemelten is készültünk. Nem sikerült azonban véghezvinnünk az előre megbeszélteket, így 25 támadópattanót szedett az ellenfelünk - ez a szám nem elfogadható, és a játéknak ezen eleme miatt buktuk el a meccset. Megpróbáltunk kevés kockázattal játszani és legtöbbször zónavédekezéssel álltunk fel. Nem hibáztatom játékosaimat, bátran, nagy lelkesedéssel játszottak.

 

Foto (1), Slide - szolnokinaplo.hu
Foto (2) - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus