Reggio Emiliában kezd az Olaj

Ma este a Szolnoki Olaj KK együttese megkezdi az idei EuroChallenge második csoportkörét - az egyetlen állva maradt magyar alakulat Olaszországban, a Reggio Emilia vendégeként kezd a legjobb 16 között. Az olasz együttes főként otthon borzasztóan erős, úgyhogy egyáltalán nem tekinthető esélyesnek az Olaj a SportM csatorna által is közvetített találkozón, de hogy ki is pontosan az ellenfél, azt lássuk kicsit bővebben!

EuroChallenge, Második Csoportkör, 1. forduló
Grissin Bon Reggio Emilia (olasz) - Szolnoki Olaj KK (magyar)
2014.01.14., kedd, 20:30 (TV - SportM, 20:30)

Az olaszok a Serie A 7. helyén állnak jelenleg 8-7-es mérlegüknek köszönhetően, míg a EuroChallenge első csoportköréből 4-2-es összesítéssel, az E csoport első helyén jutottak tovább.

Összesen két meccset tudtak megnyerni idegenben. Először december 3-án verték az Okapit az EC-ben, ezzel gyakorlatilag biztossá vált továbbjutásuk, hiszen 3-1-es mérleggel álltak 4 forduló után. Második idegenbeli diadalukkor az olasz első osztály csontutolsóját, a Pesarót intézték el december 26-án. Több összecsapást ugyan sem a bajnokságban, sem a nemzetközi kupában nem nyertek saját csarnokuktól távol, de hazai környezetben eddig ebben az idényben hibátlanok, ez tiszteletet parancsoló - legutóbb egyik közvetlen riválisukat, a Sidigas Avellinót ütötték ki (96-73).

Várható rotáció:
Cinciarini - Bell - White - Silins - Brunner
Filloy - Kaukenas - Antonutti - Cervi

Kiváló külső sorral rendelkezik a mostani házigazda.

A 26 éves irányító, Andrea Cinciarini két éve még 25 perces játékosa volt az euroligás Cantúnak - idén 12 pont környékén átlagol mindkét sorozatban, ráadásul nemcsak a társak kiszolgálásában jeleskedik emellett, hanem 193 centis magasságának köszönhetően a pattanózásból is szépen kiveszi a részét, összességében a gárda egyik leghasznosabb embere. Troy Bell inkább a pontokért felel, jóval többet próbálkozik például kintről is, mint olasz válogatott hátvédtársa. Bell egyébként a 2003-as draft 16. választottja volt, de megragadni egyáltalán nem tudott az NBA-ben, pályafutása jelentős részét az olasz élvonalban töltötte azóta.

A kezdőötös harmadik külső sorban játszó tagja az együttes legponterősebb játékosa (legalábbis a Serie A-ban), James "Flight" White. Az amerikai kiscsatár leginkább zsákolásairól híres, de ponterős kosarasnak is számít, és rugóinak köszönhetően természetesen a pattanózásban is sokat segít a palánk alatti részlegnek. Mindnyájuk közül talán a legnagyobb név Rimantas Kaukenas, aki december közepén érkezett, és egyelőre a padról segíti az együttest, méghozzá kifejezetten hasznosan. Kaukenas több olimpián, Eb-n és világbajnokságon is ott volt a litván válogatottal, megfordult a Real Madridban, a MontePaschi Sienában, a Zalgirisnél, és most is egy euroligás alakulattól, Hanga Ádáméktól, azaz a Laboral Kutxától érkezett.

Az ő megérkezése valószínűleg csökkenti a külső rotációban játszó Ariel Filloy és Michele Antonutti lehetőségeit - bár mindketten hasznosan játszottak eddig, az előbb említett négy névvel nem összehasonlítható a játékra gyakorolt hatásuk.

A palánk alatt nagyobb a gondja Massimiliano Menetti vezetőedzőnek, általában ezért small-ballt is játszanak az olaszok.

Négyes poszton ugyanis az a lett Ojars Silins kezd, aki 2 méter magas, borzasztóan pattanózik (23.5 perc alatt átlag 2.5 a bajnokságban), viszont kifejezetten vajkezű játékos (a Serie A-ban 41.2%-kal, a EuroChallenge-ben pedig 53.3%-kal dobja eddig a hármasokat). Társa a 203 centi magas svájci-amerikai Greg Brunner, az tehát elmondható, hogy bár mezőnyben nem, de a palánk alatt extra alacsonyak az olaszok. Brunner feladata első sorban a pattanózás, de feladni nem szabad támadásban sem, a helyzeteit a festékben is megoldja, és kintről is egészen jól dob (33.3% mindkét sorozatban). Az egyetlen igazi center méretű kosaras a 214 centi magas, 22 éves Riccardo Cervi, akinek a támadópattanózása a legnagyobb erőssége, de meccsenként 13-15 percnél nem játszik többet, ha szoros meccs van.

Óriási a kontraszt a Reggio Emilia keretében a külső és belső posztokat nézve. Amit ki kell emelni, hogy nincs igazán kiemelkedő pattanózójuk, ennek megfelelően elég gyengén is szedik a lecsorgókat, de mindenkire oda kell figyelni kihagyott dobás esetén. A tripladobásuk extra, gyakorlatilag Cervit leszámítva mindenkivel vigyázni kell a hármasvonal mögül: Silins, Filloy és Antonutti legnagyobb erőssége is ez, de a többiek is jó százalékkal céloznak kintről.

 

Az Olajnál volt személyi változás is a héten, miután Chris Oliverrel szerződést bontottak. Az biztos, hogy a palánk alatt lehet igazán keresnivalója a Szolnoknak. A külső sorban játszóknak vért kell izzadniuk, ha fel akarják venni a versenyt az ellenféllel, a palánk alatt azonban 10-15 centi előnnyel indulnak Lóránt Péterék, amire rá lehetne, rá kellene feküdni. Az a védekezés, amit az utóbbi hetekben bemutatott a magyar együttes, nem fog menni - nagyon sokszor méterekről nézték csak a tisztán dobó játékost -, mert ezt az olaszok kegyetlenül meg fogják büntetni.

Két teljesen más karakterű csapat ütközik ma meg, ráadásul ahol az egyik a leggyengébb, látszólag ott a legerősebb a másik. Az előjelek nem igazán kedveznek az Olajnak, hiszen ők idegenben idén még nem nyertek, a Reggio Emilia pedig még nem kapott ki otthon. A két csapat formája sem éppen a legmegnyugtatóbb tény, de talán éppen ez segítheti a Szolnokot egy bravúrhoz - ma nem nagyon számít tőlük győzelemre senki.

A mérkőzést a SportM csatorna 20:30-as műsorkezdettel élőben közvetíti.

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

 

Foto (1) - fibaeurope.com
Foto (2), Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus