Sassari - Szolnok 20:30 (Sport1)

Szerda este 20:30-tól a Szolnoki Olaj KK az olasz bajnok Dinamo Sassari vendége lesz a EuroCup második csoportkörének ötödik fordulójában.

EuroCup, Második Csoportkör, N csoport, 5. forduló
Dinamo Banco di Sardegna Sassari (olasz, 2-2) - Szolnoki Olaj KK (magyar, 1-3)
2016.02.03., szerda, 20:30 (TV - Sport1, 20:15)

Az olasz bajnok Sassari keretét és múltját decemberben bemutattuk már, ezen a linken elolvashatjátok az akkori állapotokat, ám azóta elég komoly változásokon mentek keresztül az eredmények elmaradása miatt. Már január elején leigazolták az előző szezon olasz pontkirályát és MVP-jét, Tony Mitchellt, az elmúlt egy hétben pedig további nagy lépések történtek hol előre, hol hátra. A görögök sztárklubja, a Panathinaikosz leigazolta egyik, ha nem a legjobb játékosukat, MarQuez Haynest - 100.000 dollár "fájdalomdíjat" kapott cserébe a Sassari -, két ember is érkezett azonban idő közben.

Az egyik Kenny Kadji, aki visszatért az együtteshez. A 27 éves, 211 centi magas kameruni erőcsatár a Florida, majd a Miami egyetemekre járt, 2013-ban pedig nem kelt el a drafton. A Cleveland Cavaliers nyári ligás csapatában és edzőtáborában is ott volt, de az idényt 5 mérkőzés erejéig Németországban, utána pedig a D-Ligában töltötte. Az előző szezonban a görög Aries Trikkalához írt alá, február közepén csatlakozott a Sassarihoz, ahol olasz bajnok is lett az idény végén. Idén eddig a szintén olasz első osztályú Enel Brindisinél kosarazott - a EuroCupban 10 meccsen 22.8 perc, 9.8 pont és 3.6 pattanó voltak az átlagai, a Serie A-ban pedig 30.8 perc, 13.1 pont és 7.8 pattanó.

A másik, ma hivatalossá váló igazolás Josh Akognon. A 29 éves, 180 centi magas, nigériai-amerikai irányító már 2009-ben végzett a Cal State Egyetemen, egy évet lehúzott Észtországban, azóta pedig leginkább Kínában, a kínai bajnokság befejezése után pedig általában a D-Ligában játszott. Két kivétel volt ez alól. Az egyik 2013 áprilisa, amikor pár napra aláírt a Dallas Maverickshez és 3 mérkőzésen pályára is lépett a texasiaknál. A másik pedig a Partizan Belgrád volt - hozzájuk tavaly márciusban írt alá, de április végén már szerződést is bontottak vele. Idén eddig a Jilin Northern Tigersnél szerepelt a kínai liga 7. legjobb dobójaként (32.5 pont), volt még 5.6 pattanója és 3.9 gólpassza is.

Nagyon komoly kavar van azzal kapcsolatban, hogy ki és hogyan léphet majd pályára. Akognon szerződtetése ma lett hivatalos, ő szinte biztosan nem játszik még holnap, de Kadji sem biztos, mint ahogy az sem, hogy Haynes nem fog, ő és a Sassari ugyanis hiába egyezett már meg a Panával a múlt héten (december 29-én bejelentették a görögök), a hétvégi bajnokin még pályára lépett Marco Calvani csapatában. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az egész jó formába lendülő Joe Alexander sérült - Kadji a helyére azonnal be is ugorhatna -, ő nem játszott az előző bajnokin és kérdés, hogy most pályára tud-e lépni a Szolnok ellen. Hogy pontosan kivel kell farkasszemet néznie Pór Péteréknek, azt tehát egyelőre még nem igazán tudni.

Várható rotáció:
Haynes (Akognon) - Logan - Eyenga - Alexander (Kadji) - Varnado
Stipcevic - D'Ercole - Formenti - Mitchell - DeVecchi - Sacchetti - Petway

Továbbra is nagyon felemás formát mutatnak, hiszen az Olaj elleni vereségük óta 3-3 mérkőzést játszottak a bajnokságban és a EuroCupban. A Serie A-ban nem tudtak nyerni, kikaptak a Vanoli Cremonától, a Cantútól és Kadji előző csapatától, az Enel Brindisitől is, így már csak 9-9-es mutatójuk van és nyolcadikok a tabellán. A nemzetközi porondon ennél jóval jobban teljesítenek, hiszen a szolnoki zakót követően otthon legyőzték a Galatasaray-t - azt a saját bőrünkön tapasztalhattuk, ehhez milyen jónak kell lenni -, majd egy 13 pontos zaragozai vereség után az elmúlt héten 3 ponttal a spanyolokat is felülmúlták az olaszországi "visszavágón". 2-2-vel ott vannak a Zaragozával a 2-3. helyeken.

Az Olaj az előző hetek nagy zakói után a hétvégén az ASE ellen rangadót nyert, így fejben kicsit összerázódhattak megint. A Paks elleni mérkőzés sem volt végig egy diadalmenet, főleg támadásban, de védekezésben az itt, illetve a Galata elleni első három negyedben mutatott forma újra bizakodásra adhatott okot a csapatért szorítóknak. Elöl továbbra is vannak gondok és elég komoly üresjáratok, ennél pedig most valószínűleg többre lesz szükség, hiszen ahol a törökök is elhasaltak, ott valószínűleg ihletett dobóforma kell az Olajtól ahhoz, hogy versenyben legyen vagy szoros mérkőzést tudjon játszani, márpedig idegenben eddig ez nem túl sokszor sikerült a nemzetközi színtéren.

Mindkét csapat számára élet-halál jelentőségű az ütközet. A Szolnok egy vereséggel azonnal kiesik, matematikai esélyét is elveszti a továbbjutásra, hiszen egy fordulóval a vége előtt a Galatának és a Sassarinak is biztosan legalább két-két győzelemmel többje lenne. Az olaszoknak viszont ugyanennyire kell majdnem a siker, mert nagyon nincsenek jó helyzetben amiatt, hogy az egymás ellenit bukják a Zaragoza ellen - nekik az kellene leginkább, hogy a spanyolok most otthon elhasaljanak a Galata ellen, majd Szolnokon is. Ha a hispánok nyernek egy meccset is, a Sassarinak kötelező kettőt behúzni, márpedig Törökországban még egy már továbbjutott Galata ellen sem lehetnek vérmes reményeik.

Összességében nézve nagyon nehéz a meccs előtt mit mondani úgy, hogy a Sassari aktív rotációjának feléről vagy ezért vagy azért nem lehet megmondani, hogy játszik-e vagy sem. Annyi biztos, hogy az olaszok otthoni győzelmei és az Olaj idegenben mutatott játéka miatt alapvetően egyértelműek az esélyek a taljánok javára. Hogy sikerül-e előhúzni valamit a Lietuvos Rytas ellen Vilniusban látottakból, az kiderül holnap este, de valami hasonlóra lenne szükség holnap ahhoz, hogy életben maradjanak a továbbjutási esélyek.

A találkozót 20:15-ös műsorkezdettel közvetíti a Sport1 csatorna!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!


Foto, Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus