Sorsdöntő meccs előtt az Olaj

Holnap este 19:45 körül eldől, hogy továbbjut-e a Szolnoki Olaj KK együttese a EuroChallenge egyeneskieséses szakaszába - a magyar alakulat a francia Cholet Basket gárdáját fogadja a sorozat második csoportkörének utolsó fordulójában este 6 órától. A képlet egyszerű: győzelem esetén ott van a legjobb 8 között az Olaj, vereség esetén viszont a másik mérkőzést is figyelnie kell Dragan Alekszics együttesének. Hogy mi várható, azt nézzük meg kicsit részletesebben is!

EuroChallenge, Második csoportkör, J csoport, 6. foduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 3-2) - Cholet Basket (francia, 1-4)
2014.02.25., kedd, 18:00 (TV - Sport2, 17:45)

Legutóbb 4 héttel ezelőtt találkozott egymással a két gárda, a Cholet azóta némileg összeszedte magát. A francia bajnokságban két győzelmet és egy vereséget gyűjtöttek be, legutóbb az Euroligában is induló, akkor még listavezető Strasbourgot verték meg simán, végig vezetve (81-69), ezzel 8-12-es mérlegüknek köszönhetően már 12. helyen állnak a Pro A tabelláján. A EuroChallenge-ben a múlt héten elvesztették minimális esélyüket is a továbbjutásra, miután kikaptak Reggio Emiliában (65-82), de az olaszok ellen is jól tartották magukat három negyedig, előtte pedig hosszabbításban kaptak csak ki a Krka ellen (88-93).

Várható rotáció:
Thomas - Cox - Jomby - Wilson - Marquis
Chatfield - Goods - Kante - Ho You Fat - Burrell

Az Olajnak is jól telt összességében az utóbbi egy hónapja, hiszen megnyerte a gárda a Magyar Kupát, majd a Reggio Emilia ellen folytatták jó sorozatukat a EuroChallenge-ben (90-78). A szlovén "kirándulás" nagyon nem sikerült a magyarok számára, hiszen előbb a Union Olimpija (74-57), majd a Krka verte (89-78) a korábbiakhoz képest gyengébben teljesítő Szolnokot. Az Adria Ligában aztán sikerült a javítás hétvégén, többek között Vojvoda Dávid parádéjának köszönhetően nyertek a piros-feketék az Igokea ellen (79-72).

A Cholet a francia együttesekre jellemző, atletikus, gyors kosárlabdát erőlteti. Leginkább az 1-1-ekre építenek, amiben három amerikai kisemberük, Torey Thomas, Anthony Goods és John Cox kiemelkedik - érdekesség, hogy előbbi kettő a második csoportkör kezdetén, illetve azt követően érkezett, de túl nagy beilleszkedési gondjaik nem voltak, ami a csapat játékstílusából adódóan nem is csoda. A három kisemberen kívül támadásban az amerikai kiscsatár-erőcsatár átmenet, Lamayn Wilson, illetve a francia Rudy Jomby azok, akikre a legnagyobb figyelmet kell szentelni, ők öten szállítják a pontok jelentős részét.

Kintről egyébként egészen jól dobnak, a triplavonalon belülről azonban nagyon komoly problémáik vannak. Általában nem a legtisztább, hanem a legelső dobóhelyzetig játsszák helyzeteiket, így a második csoportkörbe jutott csapatok között messze nekik van a leggyengébb százalékuk a duplakísérleteket nézve (44.5%). Ami még nagy gondjuk, hogy védekezésben is puhák a festékben, a mostani 16 csapat közül a második legjobb százalékot ellenük produkálják az ellenfelek, ha csak a ketteseket nézzük (53.8%).

Egyik együttes sem adja el túl sokszor a labdát (10.7 hazai oldalon az átlag, a vendégeknél 12.0), és nagyjából hasonlóan pattanóznak (37.4 - 35.0). Ha ezt összerakjuk azzal, hogy az Olaj pont a franciák leggyengébb pontjain erős - 47.1%-kal dobnak csak a Szolnok ellenfelei a duplákat nézve, ami csak tizedszázalékokra van a listavezetőtől, a ketteseket pedig 50% fölött értékesítik a magyar alakulat játékosai (51.1%) -, akkor az látszik, hogy ha az eddigieknek megfelelően játszik a két gárda, akkor vagy kintről verheti meg a Cholet a hazaiakat, vagy sehonnan.

A vendéglátóknál Báder Márton és Willie Warren nem játszott a hétvégén, így is nyerni tudtak a bosnyákok legjobb csapata ellen. Az a győzelem önbizalom szempontjából nagyon sokat számíthat, hiszen egy erős ellenfél ellen, tartalékosan is tartani tudták a Tiszaligetet, most egy ennél papíron valamivel könnyebb feladat előtt állnak Vojvodáék, remélhetőleg teljes kerettel.

A Krka elleni vereség az előző körben jól biztosan nem jött Dragan Alekszicséknek, de kijavíthatatlan következményeket nem generált, még mindig saját kezükben van a szolnokiak továbbjutása. A három 3-2-es csapatból az Olaj játszik a leggyengébb ellenfél ellen - ráadásul hazai parketten -, a másik kettő pedig egymás ellen kénytelen megmérkőzni. Motivációban is nagy a szakadék a két csapat között, hiszen a vendégeknek ez egy jó gyakorlás lehet a francia bajnokságra, illetve a becsületükért küzdhetnek maximum, az Olaj viszont egy esetleges sikerrel egészen biztosan a legjobb 8 közé jut.

Az Olaj első helyen jut tovább, ha
- nyer a Cholet ellen és a Krka megveri a Reggio Emiliát

Az Olaj a második helyen jut tovább, ha
- a Reggio Emilia megveri a Krkát

Az Olaj kiesik, ha
- kikap a Cholet ellen és a Krka megveri a Reggio Emiliát

Az tehát biztos, hogy egy olasz győzelemmel a második helyen jut tovább a Szolnok - még akkor is, ha kikapnak a Cholet ellen -, ebben az esetben pedig az észt Tartu Rock együttesét kellene kivernie a magyaroknak pályahátrányból a negyeddöntőben a Final Fourba kerüléshez, az északiak ugyanis már megnyerték az I csoportot. Ha a Krka nyer a kvartett - egyébként szintén 18:00-kor kezdődő - másik mérkőzésén, akkor nyílhat meg az út a csoportgyőzelem felé, de ebben az esetben ki is eshet az Olaj.

A mérkőzést a Sport2 csatorna 17:45-ös műsorkezdettel élőben közvetíti!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus