Szolnok - Besiktas 18:00 (Sport2)

Szerda este 18:00-tól a EuroCup-továbbjutás szempontjából valószínűleg sorsdöntő mérkőzést játszik a Szolnoki Olaj KK a Besiktassal.

EuroCup, Első csoportkör, E csoport, 9. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 3-5) - Besiktas Sompo Japan Istanbul (török, 3-5)
2015.12.09., szerda, 18:00 (TV - Sport2, 17:45)

A törökök keretéről öt héttel ezelőtt már részletesen is beszámoltunk, ezen a linken olvashattok róluk bővebben. Két igazolásuk volt azóta: a hátvédsort Randy Culpepperrel erősítették meg, DJ Seeley ugyanis távozott. A 26 éves, 183 centi magas játékos az UTEP egyetemen végzett 2011-ben, majd lehúzott két idényt Ukrajnában és kettőt Oroszországban (előbb a Ferro-ZNTU, majd a Krasny Oktyabr játékosa volt). Idén nyáron a kétszeres francia bajnoki címvédő és Euroliga-résztvevő Limoges-hoz írt alá - az Euroligában 4 mérkőzésen majdnem 21 perc alatt 9.5 pontot, 2 gólpasszt és 2.8 pattanót átlagolt ebben a szezonban. Nemrég hagyta ott a francia klubot és hétfőn írt alá a Besiktashoz - az nála egyelőre nem tisztázott, játszhat-e, mert elvileg a 16 fős maximum keretbe befér, de az Euroliga-szereplése miatt lehet, hogy nevezni mégsem lehet még ebben a fázisban.

Mellette centerposzton változtattak, a 28 éves, 208 centi magas Chinemelu Elonu érkezett, Radosevics pedig távozott a csapattól. A nigériai-amerikai centert a 2009-es draft 59. választási jogával ledraftolta a Los Angeles Lakers, de soha nem lépett pályára az NBA-ben. Megfordult a spanyol, a görög és a francia első osztályban is, volt háromszor is a Tofas játékosa, de mindegyik idényben pályára lépett máshol is (Kína, Spanyolország, Puerto Rico), nem kis vándormadár.

Várható rotáció:
Wolters - Darden - Akyol - Murphy - Hamilton
(Culpepper -) Özmirak - Atsür - Güler - Akyol - Senli - Elonu (- Lampe)

A Besiktasnál egyelőre minimális kiegyensúlyozottság sincs, ezt a keret is jól mutatja, ahol a két igazolt játékos mellett ki kell emelni, hogy Lamont Hamilton felépült, az utóbbi időben már játszott is, de nem véletlenül cserélték le Radosevicset egy markánsabb ötösre, Maciej Lampe ugyanis hetek óta az oldalvonal mellé szorult és valószínűleg Szolnokon sem fog játszani. Összességében kijelenthető, hogy egy merőben más Besiktast láthatunk majd a Tiszaligetben még akkor is, ha csak öt hét telt el a törökországi mérkőzés óta.

Update 12.08: a törökök utazókeretében elvileg ott van Lampe és Culpepper is, így viszont messze a legerősebb állományú Besiktas érkezik Szolnokra.

Hogy nincsenek formában, az viszonylag finomított változata az utóbbi pár hetüknek. Már az első Szolnok elleni meccs előtt is voltak gondjaik, le is váltották még a találkozó előtt Henrik Dettmannt, de Ulug Yagizer kinevezése óta sem javult sokat a helyzet. Az Olaj elleni siker után arattak még két győzelmet a bajnokságban, ráadásul a Trabzonsport idegenben verték, majd legyőzték az Anadolu Efest is - utóbbi óriási fegyvertény volt -, de ezt követően Lampe kiesésével teljesen megzuhantak, hiába jött helyette azonnal Elonu és hiába épült fel addigra Hamilton. A Zenit már a két győzelem között is kiosztott rájuk egy 25 pontos zakót, azóta pedig nem kevesebb mint 6 mérkőzést buktak el zsinórban, hármat a bajnokságban és hármat a EuroCupban. 9 forduló után csak tizedikek 4-5-ös mérlegükkel a török első osztályban, míg a nemzetközi porondon a viszonylag jó kezdés után ők is az életükért küzdenek, ahogy a Szolnok (vagy a PAOK és a Lietuvos Rytas).

Az Olajnál ezzel szemben minden rendben, hiszen a Besiktas elleni előző találkozó óta 8 mérkőzéséből 7-et megnyert Pór Péter csapata, sokkal jobb formában vannak, mint a törökök. Volt a magyar bajnoknál is edzőváltás, sőt, játékoscserék is, de eddig összehasonlítatlanul jobban sültek el, mint a holnapi ellenfélnél, akik egyelőre semmilyen szinten nem álltak össze. Nagy különbség a két együttes között, hogy míg Vojvodáék a védekezésre építhetnek minden este, addig a törökök borzasztóan sok gonddal küzdenek hátul is.

Leginkább ezért nem bírják el a sok hullámzást, ezzel szemben az Olajnál nagyon sokszor elég 1-2 jobb teljesítmény elöl, hogy a siker meglegyen összességében - a Zenit elleni mérkőzést leszámítva ez mindig meg is volt az utóbbi egy hónapban. A Besiktas eddigi triplaszázaléka (34.4) becsapós lehet, több nagyon jó kezű emberük van, akik közül főleg Murphy mondott eddig csődöt kintről, Hamilton és Akyol viszont ebben a gyengébb periódusban is jól céloztak kintről, erre most is nagyon kell figyelni. Ami a sarokpontja lehet az Olajnak, az az eladott labdák száma, 16.0 meccsenként borzasztóan soknak számít, az most kiemelten fontos lesz, hogy ezzel ne legyen ekkora gond, mert a törökök viszont gyorsindításból kifejezetten hatékonyak.

Összességében nézve nevekre ez a Besiktas továbbra is erős, sőt, még Lampe kiesésével is tele vannak nagyon komoly játékosokkal akár a hátvédeket, akár a magasembereket nézzük. Amennyivel jobbak viszont papíron, annyival kevésbé egységesek, az pedig nem véletlen, hogy hatmeccses bukószériájuk van, Lampétól függetlenül ennél sokkal jobban kellene teljesíteniük, ha minden klappolna náluk, de nem így van. Az erőviszonyokat nézve nem lehet esélyesnek tekinteni a Szolnokot, a formát nézve pedig a Besiktast sem.

Két 3-5-tel álló együttes valószínűleg sorsdöntő ütközete lesz ez, úgyhogy ez az a tipikus mérkőzés lehet, amikor az adott napi forma fog dönteni, mert a törökök egy jól sikerült meccsel simán nyerhetnek még a Tiszaligetben is, az állományuk megvan ehhez, erre a jól sikerült meccsre azonban lassan egy hónapja nem volt náluk példa, a kés pedig az ő nyakukat inkább vágja, mint a hazaiakét. Az Olaj ugyan a továbbjutást tűzte ki célul az idei EuroCupban, a Besiktasnál viszont hatalmas negatív meglepetés lenne, ha ebből a csoportból nem sikerülne továbbmenniük ezzel a kerettel. Jó esély van rá, hogy aki itt most nyer, az továbbmegy, aki viszont veszít, az kiesik a végén - az összes forgatókönyvet ezen a linken elolvashatjátok -, így itt most az idegek is döntőek lesznek. Akit kevésbé nyom össze a találkozó terhe, az jön ki a végén győztesen.

A találkozót 17:45-ös műsorkezdettel közvetíti a Sport2!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus