Szolnok - Cedevita 19:00 (SportM)

Ma este a Szolnoki Olaj KK a Cedevitát fogadja az Adria Liga alapszakaszának záró fordulójában - a tét a hatodik hely a magyarok számára.

Adria Liga, alapszakasz, 26. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 12-13) - Cedevita (horvát, 17-8)
2015.03.22., vasárnap, 19:00 (TV - SportM, 18:45)

Nem könnyű ellenfél vár az Olajra ma este a Tiszaligetben - állományukat már az ősszel bemutattuk, ezen a linken el tudjátok olvasni. Egyetlen ember érkezett hozzájuk év közben - január elején szerződést kötöttek a 28 éves, 218 centi magas centerrel, Stanko Baraccal, aki négy évig volt a Laboral Kutxa játékosa, majd három szezont húzott le az Anadolu Efesnél, a legmagasabb szintről érkezett tehát. Felépült Achilles-szakadásából Marko Tomas is, az egykori horvát válogatott bedobó is bevethető már náluk, igaz, eddigi teljesítménye közelében sincs annak, amit tőle korábban megszokhattunk.

Mint arról a december 21-ei meccs előtt is beszámoltunk, az Euroliga első csoportkörében kiestek, miután 5. helyén végeztek. A EuroCupban a második csoportkörben csoportmásodikként továbbjutottak, a legjobb 16 között azonban kettős vereséggel estek ki a spanyol Herbalife Gran Canaria ellen, így befejeződött számukra a nemzetközi kupaidény. Az Adria Ligában az Olaj elleni, 74-73-as győzelmüket követően jött még két siker, majd két vereség a Partizan és a Metalac ellen. Ezt követően négy újabb győzelmet arattak, majd kikaptak a Crvena Zvezdától és a Mega Vizurától, hogy az utóbbi két fordulót megint sikerrel vegyék, így álljanak 17-8-cal jelenleg a tabella 4. helyén.

Várható rotáció:
Ukic - Ramljak - Babic - Arapovic - Bilan
Gordic - Pilepic - A.Delas - Tomas - Zubcic - M.Delas - Barac

Az előző körben a Buducsnoszt felett aratott 80-70-es győzelem mutatta, hogy jó formában vannak a horvátok, ezzel ráadásul eldőlt, hogy ha ma győznek, akkor biztosan a harmadik helyről kezdik a rájátszást - hogy ki ellen, az az ezzel a meccsel egyidőben kezdődő Buducsnoszt - Partizan összecsapáson dől el. Ha kikapnak Ukicék, akkor biztosan negyedikek és a Crvena Zvezdával játszanak az elődöntőben, míg győzelem esetén az előbb említett másik találkozó vesztesét előzik, az elődöntőben pedig a győztessel találkoznak.

Ahogy azt decemberben is leírtuk, náluk a kezdők és a cserék mit sem számítanak, borzasztóan erős keretük van 10-11 szinte hasonló értékű játékossal. Statisztikák alapján is csak egyetlen emberük emelkedik ki a többiek közül, Miro Bilan az egész liga ötödik leghatékonyabb játékosa (18.2 VAL), a pontlistán (13.44) és a pattanóknál (7.4) is hetedik. A támadópattanóknál is főleg rá (2.72, negyedik a ligában) és Baracra (2.57, ötödik a ligában) kell figyelni.

Bár két scorer felfogású irányítója van a csapatnak, minketten ott vannak a Top12-ben a gólpasszok alapján - Nemanja Gordic a 8. (4.3), Roko Ukic pedig a 12. (4.06), igaz, előbbinek van erre 2.57 eladott labdája is meccsenként, azzal is 8. az egész bajnokságban. Fran Pilepic dobásaira kell különösen vigyázni - bár ebben a keretben mindenkire oda kell figyelni -, a dobóhátvéd ugyanis Top10-ben van a duplákat (61.73%, 9.) és a triplákat (45.1%, 5.) tekintve is.

Csapatstatisztikákat nézve majdnem mindenben az elithez tartozik a horvát sztárklub. Gyenge pontjuk a védőpattanózásuk, ebben csak 10-ek (22.36), és egyébként sem védekezésükről híresek, sokkal inkább próbálják meg túldobni ellenfelüket, mint levédekezni. Pilepicet és Ivan Ramljakot leszámítva nem igazán jó tripladobók, csak a 8. helyen állnak a mezőnyben (31.96%), és emellett a büntetőkkel is gondjaik vannak, csapatszinten csak 70.37%-kal dobnak a vonalról. A 90% fölött értékesítő Pipelicet, az egész szezon során mindössze 13-szor a vonalra álló Luka Babicot, valamint a 11-szer büntetőző Tomast leszámítva senki sem éri el a 70%-ot, erre lehet utazni esetükben.

Az Olaj nagyon jó formában van, hiszen előző 5 meccsét megnyerte - első három mérkőzését hozta a címvédő a magyar bajnokságban, az Adria Liga előző két körében pedig a két szlovén együttest, a Union Olimpiját és a Krkát verte Dragan Alekszics együttese, utóbbit ráadásul magabiztosan, idegenben. Az előző hetek messze legnehezebb feladata előtt az Olaj, a Cedevita még a szlovén gárdáknál is jóval nagyobb játékerőt képvisel, ráadásul a horvátok számára igazi téttel bír az összecsapás, így valószínűleg kicsit sem veszik félvállról az ütközetet. Mint ismert, a Szolnok az automatikus EuroCup-indulást jelentő hatodik helyért száll ma harcba, hiszen győzelem esetén ezen a helyen végez, vereséggel pedig a hetediken, ez már a tegnap este során eldőlt.

Kellerék számára elérhető közelségben van ez a kifejezetten komoly teljesítmény - a EuroCupban való automatikus részvétel elérése mindenképpen az lenne -, igaz, enélkül is legjobb Adria Liga szereplését tudhatja már magáénak a Szolnok mind mérleg, mind helyezés tekintetében. Hogy mire lesz képes a hazai alakulat a Tiszaligetben, azt a SportM csatornán is megnézhetitek élőben, 18:45-ös műsorkezdéssel!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus