Szolnok - Cibona 19:00 (Sport2)

Ma este a Szolnoki Olaj KK a Cibona együttesét fogadja az Adria Liga alapszakaszának 19. fordulójában - elég komoly győzelmi esélyekkel.

Adria Liga, alapszakasz, 19. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 8-10) - Cibona (horvát, 9-9)
2015.01.25., vasárnap, 19:00 (TV - Sport2, 19:00)

Az Olaj soros ellenfelét november legelején már bemutattuk, ezen a linken elolvashatjátok az akkori állapotokat. Nagyon komoly változás azonban, hogy két legjobb játékosuk és Boris Barac is lelépett. Utóbbi összesen egy meccset játszott, azóta a Zadarban azért jóval hasznosabban tölti az idejét, Damir Markota (Törökország, Istambul BB) és Jerel Blassingame (Lengyelország, Energa Czarni Slupsk) távozása azonban alapjaiban rengette meg a bajnokot.

Pocsék (0-3-as) kezdés után felálltak, és bár a Szolnok elleni győzelmet követően (azzal érték el a 2-4-es mérleget) még becsúszott két vereség három forduló alatt a Partizantól és a Cedevitától, ezt követően zsinórban öt mérkőzést nyertek, így 8-6-tal álltak. Bár a Final Fourhoz is közelálltak már ekkor, Blassingame december elején történő lelépése után lehetett rá számítani, hogy esélyeik a legjobb négyre jócskán csökkentek - még akkor is, ha még november elején leigazolták a macedón válogatott hátvédjét, Vlado Ilievszkit, aki így az amerikai helyébe tudott lépni.

Markota január elején távozott Törökországba, óriási vérveszteség Blassingame és az ő elvesztése is a címvédőnek. Ettől függetlenül óvatosan kell bánni a mostani 9-9-cel, hiszen a két kiemelkedően legjobb csapattól kaptak ki az előző négy körben, a Crvena Zvezdától és a Buducsnoszttól, valamint az a Zadar verte meg őket - igaz, ott esélyük sem volt (51-77) -, amely a legjobb formában lévő együttesek közé tartozik jelenleg - utolsó 9 meccsből 7 győzelem -, így csalóka is lehet a visszaesés.

Várható rotáció:
Ilievszki - Siriscevic - Rozic - Jagodic Kuridza - Lalic
Mavra - Kruslin - Gabric - Zizic

A távozók ellenére a kezdőötösük és a padról Filip Kruslin tapasztalt kosarasoknak számítanak, mellettük pedig általában a 20 éves Dominik Mavra kap komoly szerepet és masszív perceket, úgyhogy elmondható, hogy sokszor játszanak alacsonyabb szerkezetben is. Mostanában, Markotáék távozását követően kezdett egyre komolyabb szerepet kapni a 18 éves, 210 centi magas Ante Zizic, illetve a 19 éves, 204 centi magas Tomislav Gabric, de az ő játékidejük nagyban függ a mérkőzés alakulásától, igazán komoly és állandó szerepet még nem szántak nekik az elmúlt időszakban sem - kezdik viszont beépíteni őket.

A statisztikákkal esetükben sem érdemes sokat foglalkozni - ahogy ez elmondható volt a szintén komoly változásokon keresztüleső Szkopje és Levszki, az Olaj két előző ellenfele esetében is -, mert komolyan átalakultak a szerepeik. Blassingame-mel messze a legjobb, és talán az egyetlen igazi irányítójuk távozott a csapattól, Markota pedig a legjobb pontszerző és a legjobb pattanózó volt, ráadásul ez volt az a két ember, akikre kulcsszituációkban a leginkább támaszkodhattak, Markota nem egy mérkőzést nyert meg a végjátékban számukra - őket nemcsak statisztikailag kell pótolnia a többieknek, de mentálisan is valakinek a csapat élére kell állnia.

A Szolnok legutóbbi hazai mérkőzése nem alakult túl jól, hiszen az MZT Szkopje a Tiszaligetben tudott nyerni 76-73 arányban. Az előző hétvégén a súlyos gondokkal küzdő Levszki otthonában szerencsére sikerült a győzelmet begyűjteni, így azért jóval jobb hangulatban várhatja a mai összecsapást Dragan Alekszics együttese, szintet is kell azonban lépni, mert az ottani laza, már-már örömjáték jellegű kosárlabda ma nem biztos, hogy elég lesz.

A Cibona jelenlegi kerete nagyban hasonlít a macedónokéra abban, hogy nem rendelkeznek túl hosszú kispaddal - talán még rövidebbel, mint a Szkopje -, viszont a kezdőötösük tapasztalt, nemzetközi szinten is elismert játékosokból áll. A jelenlegi felállásban - a Cibona inkább szétesőben újfent, míg az Olajnál több új ember is érkezett erősítés céljából - a hazaiak az esélyesebbek, ezt a fogadóirodák oddsai is mutatják, de az azért meglepetés lenne, ha sétagalopp lenne ez a meccs a magyar bajnok számára, akármennyire is nagy érvágás a horvátoknak a két vezér elvesztése.

A találkozót a Sport2 csatorna 19:00-s műsorkezdettel élőben közvetíti!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus