Szolnok - Krka 17:00 (SportM)

Ma este a Szolnoki Olaj KK a Krka Novo Mesto együttesét fogadja a Tiszaligetben - idei utolsó hazai mérkőzését játssza a magyar bajnok.

Adria Liga, alapszakasz, 11. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 5-6) - Krka Novo Mesto (szlovén, 5-6)
2014.12.13., szombat, 17:00 (TV - SportM, 16:45)

Az ellenfelet október elején részletesen is bemutattuk már, ezt EZEN A LINKEN elolvashatjátok. Egészen kiválóan indították a szezont, hiszen 6 forduló után 5-1-gyel álltak, úgy tűnt, hogy a korábbi évekkel ellentétben idén akár a Final Fourért is versenyben lehetnek. Ez még mindig nincs teljesen kizárva, de előző öt meccsüket egyaránt elvesztették - otthon kikaptak a Cibonától, a Mega Lekstől és legutóbb a Buducsnoszttól, idegenben pedig a Crvena Zvezda mellett a Zadar is két vállra fektette őket, pocsék formában vannak tehát. Európai kupában idén nem indulnak, úgyhogy nincs kétfrontos terhelésük.

Várható rotáció:
Rojc - Mulalic - Joksimovic - Wangmene - Bolcina
Armstead - Kastrati - Lapornik - Hukic - Booker

Bár voltak sérültjeik, a legtöbben csak kisebb gondokkal küzdöttek - 1-1 kihagyott meccse van Kastratinak, Hukicnak és Mulalicnak, 2-2 hiányzása pedig Bolcinának és Joksimovicnak. Az aktív rotációból Lapornik volt maródi hosszabb ideig, ő éppen a legutóbbi fordulóban lépett pályára először ebben a szezonban. Amennyiben a Buducsnoszt ellen senki nem sérült meg komolyabban, úgy most mondhatni teljes kerettel érkeznek a szlovének.

A legutóbbi meccsen a fent leírt rotációval dolgoztak, de Alekszandar Dzsikics mester könnyedén változtathat ezen. Két legjobb játékosuk a két amerikai, Armstead és Booker, nem lenne meglepetés, ha ők most kezdenének - a legtöbb meccset nekik köszönhetik, a többiek ugyanis nagyon kiegyensúlyozottan hoznak eddig idén egy átlagos szintet, de nem nagyon vagy inkább csak nagyon ritkán képesek ennél jobb teljesítményre. Kiegyensúlyozott keretük van, hiszen a 19-21 éves fiatalok (Kastrati, Bolcina, Rojc) mellett megvannak az idősebb, nagyon rutinos kosarasok is (Booker és Joksimovic 33 esztendős, Hukic 35), az aktív rotáció többi tagja pedig 25-26 éves, pályája csúcsán vagy éppen az előtt lévő játékosokból áll.

Majdnem mindenben a középmezőnyhöz tartoznak a statisztikák alapján is - pontszerzésben és lepattanózásban például. Két érdekes adat van velük kapcsolatban: látszólag, a statisztikák alapján túl sokat nem jár a labda, illetve leginkább csak a biztosat játsszák meg a passzoknál, ugyanis a második legkevesebb gólpasszt átlagolják (13.82) és a legkevesebb labdát adják el (10.91). Előbbi azért is érdekes adat, mert egyébként az ötödik legtöbb mezőnykosaruk van meccsenként, alig vannak lemaradva az éltől, arányaiban viszont messze a legkevesebb assziszttal dolgoznak. A teljesen ligaátlagnak számító statisztikáikkal, pontos csapatmunkával, kevés eladott labdával és a két amerikai egyéni villanásaival nyerték eddig a meccseiket, hiszen dobásban sincsenek elöl, főleg az 50%-os duplamutatójuk nem túl magas szám.

Az Olaj sincs sokkal jobb formában, mint a Krka, hiszen zsinórban 4 vereséggel a háta mögött fogadja a Szolnok a vendégeket. A Buducsnoszt elleni vereség alkalmával még nem tűnt úgy, hogy bármi probléma lenne, aztán a Union Olimpija elleni két meccs és az összesen "felírt" mínusz 40 megint visszalökte kicsit oda Dragan Alekszicséket, ahol november eleje tájékán voltak. A Himki elleni összecsapás és vereség kalkulálható volt előre, nem is volt gond a küzdéssel és összességében az eredménnyel sem, de amennyire az esélytelenek nyugalmával lehetett ott játszani, annyira fontos lenne ez a mai összecsapás az év eleji tervek, a kitűzött célok megvalósításához.

Az ugyanis látszik, hogy a Cedevita, a Crvena Zvezda és a Buducsnoszt más szint - előbbivel játszik még a Szolnok jövő héten, az "odavágó kör" utolsó fordulójában. A Partizan év közben egy Milan Macsvannal, legutóbb pedig egy Szasa Pavloviccsal erősített, az ő összeomlásukkal nem nagyon kell számolni, még ha ez a Union Olimpijánál éppen elő is fordulhat egy idő után, ha nem találnak centert. A Mega idén is az 50% környékét célozta be, a Cibona a pocsék kezdés után összeszedte magát - bár Jerrell Blassingame nemrég távozott tőlük, érzékeny veszteség lesz számukra, ha nem pótolják. A Krka így nagyon könnyen lehet az egyik olyan csapat, amelyikkel a Szolnok a 8. helyért fog küzdeni. (Hogy olyan együtteseket meg se említsünk, mint az a Metalac, amely 4-et nyert zsinórban, aztán két hosszabbításban kapott ki a Cibona vendégeként, a múlt héten pedig az utolsó negyed előtt vezetett a Crvena Zvezda ellen.)

Nem verhetetlen ez a szlovén együttes, az az előző egy hónapban finoman szólva is bebizonyosodott, 1-2 kivételtől eltekintve egy kiváló iparos csapat, ahogy az előző években is megismerhettük őket. Küzdeni nagyon tudnak, de a kulcsemberek levédésével a teljes támadójátékuk megfojtható. Vannak azonban gondok szolnoki részről is, hiszen Keller még mindig nem tudott játszani a Himki ellen, ráadásul Szinovec és Brkics sem léphetett pályára, a rotáció így megint vészesen rövid lett. Nélkülük gyakotlatilag 7 ember jelenti a szívbaj nélkül bevethető emberek számát, a palánk alatt Lóránt és Báder az összfelhozatal, Milosevics pedig szinte "teljes munkaidős" négyesbe van kényszerítve.

Mindettől függetlenül nagyon fontos, szinte kötelező lenne nyerni, négy Adria Liga és a Besiktas elleni EuroCup mérkőzés következik ugyanis most, mind idegenben. Egy újabb vereség és az utána következő menetrend nem sok jót ígérne, míg egy győzelemmel biztosítva lenne a fordulásnál a legalább 6-7-es mérleg, az egyértelműen a középmezőnyt jelentené.

A találkozót 16:45-ös műsorkezdettel közvetíti a SportM csatorna!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus