Szolnok - Lietuvos Rytas 18:00 (Sport2)

Báder Márton búcsúztatása után a Szolnoki Olaj KK a Lietuvos Rytasszal csap össze holnap este 18:00-tól a EuroCup második fordulójában.

EuroCup, Első csoportkör, 2. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 0-1) - Lietuvos Rytas (litván, 0-1)
2015.10.20., kedd, 18:00 (TV - Sport2, 17:45)

A litvánok nyári játékosmozgásairól írtunk már korábban, még augusztus elején, azóta volt egy pár változás azért náluk. Ahogy lehetett rá számítani, hátvéd posztokon még bőven igazoltak, hiszen összesen két játékosuk volt 1-es és 2-es posztra. Három további maradójuk van: Gediminas Orelikas, Adas Juskevicius és Mindaugas Lukauskis - a 26 éves Juskevicius kifejezetten dobóhátvéd, a másik két kosaras tud hármas poszton is játszani. Orelikas tavaly Kavaliauskas mellett a gárda leghasznosabb kosarasa volt, Lukauskis pedig 36 évével a rangidős a keretben. A palánk alá egyetlen meghatározó ember érkezett, illetve ő is maradt: Ksistof Lavrinovic. Az egykori litván válogatott játékos még mindig klasszis: tavaly 14.4 percet átlagolt, de ezalatt is szerzett 10.6 pontot átlagban a litván bajnokságban, ő Kavaliauskas cseréje. 

Várható rotáció:
Laprovittola - Lukauskis - Orelikas - Gailius - Kavaliauskas
Runkauskas - Juskevicius - Giedratis - Jucikas - Gudaitis - Lavrinovic

Az eddigi találkozóikon elég jól játszottak. A litván bajnokságban 5-0-lal állnak idáig, 12 pontos volt a legkisebb sikerük, és szombaton egy 52 pontos győzelemmel hangoltak a magyar túrára. A EuroCup első fordulójában a Besiktast, tehát a csoport papíron legerősebb együttesét fogadták. A törökök az első félidő után 19 ponttal álltak jobban náluk, aztán a végét némileg szorossá tudták tenni, de fordítani nem volt esélyük, 91-87-re kaptak ki.

Az az eddigi felállásokból kitűnik, hogy próbálják legalább az elején minél jobban széthúzni a pályát, négy alacsonyabb játékossal játszanak - Laprovittola és Kavaliauskas mellett a 198 centis Lukauskis, a 199 centis Orelikas és a 2 méter magas Gailius még a kezdők. Egyértelműen a hárompontosokkal próbálnak operálni amellett, hogy középen van egy igazi sztárjuk - Kavaliauskas a Besiktas ellen 14 ponttal, 10 pattanóval, 6 gólpasszal és 6 kiharcolt faulttal zárt. Ő a támadások középpontja, de ahogy az a litvánokra jellemző, elég kiegyensúlyozott a csapatuk - 4-5 játékos közül is kikerülhet az adott napi nyerőemberük. Gondot okozhat szerintem az első heti vereségük, a 0-2 nagyon rossz kezdés lenne tőlük, még ha továbbra is esélyesek maradnának természetesen a továbbjutásra, de valószínűleg a múlt heti zakó miatt még jobban készülnek erre az összecsapásra.

Az Olaj is egy könnyed sikerrel hangolt a Nyíregyháza ellen, kérdés, hogy melyik csapat tudott többet pihenni vagy esett ki jobban a játékból a könnyebb ellenfél miatt. A Szolnok játéka eddig elmarad a várakozásoktól, de minden hibájuk ellenére a PAOK ellen például nyerési esélyeik voltak, a gyenge kezdés után teljesen egál meccset csináltak a második félidőre. Nyerni nem sikerült - maga a felállás, fordítás pozitívum volt, de a meccs elvesztése így még inkább fájó lehet. Mindenesetre ez egy egyértelmű javítási lehetőség a szolnokiak számára, hiszen a csoport papíron második legerősebb együttesét fogadják, hazai pályán pedig az Olaj évek óta más szintet képvisel, mint idegenben - most ráadásul tényleges hazai pályájuk van, nem Debrecenben kell pályára lépni.

A tavaly a Lietuvosnál is megforduló Natyazhkónak és Kellernek kell maradandót alkotni a palánk alatt, hiszen Lavrinovic és Kavaliauskas mindketten kulcsemberei a Rytasnak. Ha velük nem nagyon tud a csapat mit kezdeni, akkor vajmi kevés az esély a győzelemre, ha viszont sikerül némileg limitálni a játékukat, az már félsiker lehet. Persze nem csak itt dől majd el a meccs, a külső posztokon is extra teljesítmény kell hátul, hogy főleg a kiosztások után a litvánok ne dobhassanak folyamatosan üres helyzetekből, ahhoz ugyanis szinte kivétel nélkül elég jó a kezük.

Laprovittola pont ebben volt gyenge az előző mérkőzésen (1/6), úgyhogy mint az első számú irányító és az egyik vezér, szinte borítékolható, hogy meg fogja próbálni kiköszörülni a csorbát - Aaron Craft feladata lesz a limitálása, aki a PAOK ellen nagyon sokoldalúan és jól játszott, de nagyon kell figyelnie a faultokra. Az is érdekes kérdés lesz, hogy melyik small-ball lesz a hatékonyabb, mert nemcsak a litvánok, de az Olaj is előszeretettel alkalmazza idén a négykisemberes felállást, az ellenfél kezdőcsapata pedig most mondhatni kötelezővé is teszi ezt - itt lesz majd kérdés az is, hogy a Szolnok hazai pályán inkább a saját taktikáját próbálja meg ráerőltetni ellenfelére, vagy alkalmazkodik a Rytashoz.

Mindenesetre az egyik legnagyobb kihívás előtt áll Dragan Alekszics együttese. A továbbjutáshoz jó eséllyel az összes hazai találkozót hoznia kell a Szolnoknak, márpedig az egyik legnehezebb feladat most kerül majd az Olaj elé. A litvánok nevekre itthon talán kevésbé ismertek, de a négy "új" maradóval elmondható, hogy kifejezetten összeszokottak, a litván kosárlabda második számú csapatát pedig azért jelenleg magasabb szinten jegyzik, mint a magyarokat. Fontos lenne a győzelem a továbbjutási esélyek miatt is, és azért is, mert a klub közelmúltjának legnagyobb legendáját, Báder Mártont a meccs előtt búcsúztatják.

A találkozót 17:45-ös műsorkezdettel közvetíti a Sport2 televízió!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus