Szolnok - PAOK 18:00 (Sport2)

Szerda este a Szolnoki Olaj KK sorsdöntő mérkőzést játszik a PAOK-kal a EuroCup első csoportkörének 6. fordulójában.

EuroCup, Első csoportkör, 6. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 1-4) - PAOK Thessaloniki (görög, 2-3)
2015.11.18., szerda, 18:00 (TV - Sport2, 17:45)

A görögök keretét az 5 héttel ezelőtti mérkőzést megelőzően már bemutattuk, ezen a linken olvashattok róluk. Azóta történt egy változás azért náluk, az ex-szegedi Darko Balaban ugyanis távozott a csapattól, a helyére pedig az egykori görög válogatott Szofoklisz Szkorcanitisz, erősítettek tehát a palánk alatt.

Várható rotáció:
Hatcher - Tepics - Vasziliadisz - Margaritisz - Szkorcanitisz
Cohlasz - Duvnjak - Markovics - Kakarudisz

Rotációjuk letisztult az utóbbi időben - kifejezetten kezdőcsapatot és cserét nem nagyon érdemes velük kapcsolatban jósolgatni, mert folyamatosan keveri a lapokat Szulisz Markopulosz vezetőedző, de a fenti kilenc fő szokott minden egyes találkozón pályára lépni, Dedasz és Liapisz már alig-alig kapnak lehetőséget.

Eléggé felemás volt a Szolnok elleni meccs óta nyújtott teljesítményük. Az Olaj elleni győzelem után hetekig nem tudtak nyerni, hiszen a bajnokságban és a EuroCupban is 3-3 zakó következett számukra, így a görög első osztályban álltak már 0-4-gyel is. Másfél hete változott a helyzet, ami összeköthető Big Sofo érkezésével - azóta az AGOR-t idegenben, a Kolosszoszt pedig hazai pályán verték, és bár egyik sem volt túl meggyőző siker, esetükben a siker ténye volt a legfontosabb most. Az elmúlt héten a EuroCupban a Szolnokon aratott győzelmét követően teljesen széteső, tegnap edzőt is váltó Lietuvos Rytast is legyőzték, így előttük is felcsillant a remény a továbbjutásra, hiszen 2-3-mal jelenleg ők a negyedikek a csoportban.

Mint ismert, az Olajnál még nagyobb volt a jövés-menés az elmúlt 5 hét során, hiszen edzőváltás történt, elküldték Rodney Greent, de helyette már megérkezett Kovács Péter és Oleksandr Lipovyy is. Az új játékosoknál sokkal fontosabb azonban, hogy Pór Péter filozófiája és munkája már most látszik az együttesen, jóval egységesebb csapatot alkot a magyar bajnok, mint akár 3 héttel ezelőtt, védekezésben pedig jelentős előrelépés tapasztalható a korábbi állapotokhoz képest. A támadójáték néha még akadozik, de ettől függetlenül összességében sokkal jobb és nem mellékesen eredményesebb csapat képét mutatja jelenleg az Olaj, így bizakodva várhatják a görögök elleni találkozót.

Az "odavágót" 72-69-re nyerte a PAOK, de az látható volt, hogy finoman szólva is verhető együttes a görög. Természetesen nem rosszak - a Rytas akármekkora gödörben van, azért Szolnokon látható volt, milyen erős csapatról van szó -, de papíron messze a legverhetőbb ellenfelek a csoportban. Idegenben sajnos nem sikerült a végjátékot behúzni, de a litvánok meglepő botlásai miatt ez a meccs akár a továbbjutás szempontjából is borzasztóan nagy jelentőséggel bírhat. Ha az Olaj nyer és három pontnál többel teszi ezt, lépéselőnybe kerülhet a Lietuvosszal és a PAOK-kal szemben is - továbbra sem lenne meg még a következő kör, hiszen a litvániai kiránduláson nagyon sok múlna, de akkor azon a találkozón (amit egyébként egy hét múlva játszanak) már ténylegesen a továbblépés lehetne a tét. Ha most kikap az Olaj, akkor valószínűleg minden esély elszáll, hiszen a PAOK-kal szemben 2 meccs hátránya lesz a magyar együttesnek, plusz az egymás elleni eredmények.

A görögöknél Szkorcanitisz érkezése a játékot sokoldalúbbá tette valamivel, hiszen a 150 kilós center nagyon komoly faktor a festékben, már csak a jelenlétével is. Arra is oda kell figyelni, hogy a Szolnokot a kinti meccsen megszóró Duvnjak azóta nem faktor, Markovics, Tepics, Hatcher és Vaszileaidisz viszont igen, kiegyensúlyozottan termelik a pontokat - nem túl kombinatív a támadójátékuk, de azt nem lehet mondani, hogy egy emberre támaszkodnának. Ettől függetlenül szerintem ha védekezésben az utóbbi egy hétben látott formáját tudja hozni az Olaj, amellyel többek között a EuroCup legjobban támadó csapatát is megfogták Vojvodáék a lehetőségekhez képest, akkor ez egy nyerhető találkozó lesz. Nem könnyedén, de nyerhető, mert a PAOK nem messze nem olyan potens elöl, mint volt a Szaratov. Addig, amíg ennek a mérkőzésnek a végeredményét nem ismerjük, álmodozni is felesleges a továbbiakról, de azt gondolom, ezt az öltözőben is tudatosították mindenkivel, koncentrációbeli probléma ezúttal sem várható a hazaiaktól.

A találkozót 17:45-ös műsorkezdettel közvetíti a Sport2 csatorna!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus