Szolnok - Sassari 18:00 (Sport1)

Kedd este a Szolnoki Olaj KK elkezdi a EuroCup második csoportkörét - Pór Péterék az olasz bajnok Dinamo Sassarit fogadják a Tiszaligetben.

EuroCup, Második Csoportkör, N csoport, 1. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar) - Dinamo Banco di Sardegna Sassari (olasz)
2016.01.05., kedd, 18:00 (TV - Sport1, 17:45)

A legjobb 32 között a regnáló olasz bajnokkal kezd az Olaj, mostani ellenfelük múltját és állományt ezen a linken, legutóbbi két hetüket pedig ezen a linken elolvashatjátok.

Várható rotáció:
Haynes - Logan - Eyenga - Alexander - Varnado
Stipcevic - D'Ercole - Formenti - DeVecchi - Sacchetti - Petway

Az olaszokról az elmúlt hetekben minden létező dolgot elmondtunk, talán annyit érdemes még megjegyezni, hogy az előző szezonban is az Euroligából estek ki a EuroCup 32-es mezőnyébe, ahonnan szintén azonnal kipotyogtak 2-4-es mutatóval. A teljes igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a későbbi elődöntős török Banvit, illetve a későbbi döntős spanyol Gran Canaria előzte meg őket, a Banvit ráadásul 175-172-es összesítéssel kapott csak ki az elődöntőben a későbbi győztes orosz Himki Moszkvától. Abból a 2-4-es kiesésükből sem nagyon szabad tehát komolyabb következtetéseket levonni, valószínűleg nem fogják "leadni" a nemzetközi kupát a bajnokság kedvéért, tavaly sem ez volt a helyzet.

Jelen pillanatban a legjellemzőbb tulajdonságuk az, hogy megjósolhatatlan, milyen játékot fognak nyújtani, a "forma" szót szinte el lehet felejteni velük kapcsolatban, és ezt nemcsak a szezon elején, hanem az utóbbi hetekben is bizonyították. Azt viszont szerintem nem érdemes elfelejteni, hogy az olasz bajnokság és az Euroliga kicsit más szint. Egyáltalán nincsenek rendben, az teljesen világos, mert Armani Milano ide vagy oda, egy masszív, egyben lévő Sassari nem kaphatna ki 37 ponttal még idegenben sem tőlük, ekkora különbség nincs sem állományban, sem tudásban a két gárda között. Előtte azonban a listavezetőt és a negyedik helyezettet is megverték négy nap leforgása alatt, azt sem lehet tehát állítani, hogy hetek óta nem lehetett tőlük látni, mi van, ha mégis összejönnek a dolgaik.

Az Olaj az elmúlt két hetet pihenéssel és felkészüléssel tölthette, ami fizikailag a Körmenden már láthatóan fáradt társaságnak nagyon kellett. Hogy előnyben lesz-e ebből a szempontból a Szolnok, az azért kérdéses, mert hiába játszottak szerda-szombat ritmusban az olaszok, amíg a magyar bajnok egyszer sem, ez külföldön bevett szokás, ehhez a menethez hozzá vannak szokva a játékosok. Fejben is tisztulhatott kicsit a társaság, novemberben és december első felében rengeteg fontos vagy éppen kulcsjelentőségű találkozót vívott az Olaj a magyar bajnokságban és a EuroCupban is, ahol folyamatosan 100%-osan kellett koncentrálni, most kicsit leereszthettek, újra feltöltődhettek.

Nagyon érdekes kérdés lesz, hogy mit hoz majd a szolnoki csapat játékába az új hátvéd, Stanley Burrell, és hogy egyáltalán játszhat-e. Azt felesleges nézni, hogy posztonként hol vannak a nagyobb nevek, mert egyértelműen a vendégeknél, de az Olaj csapatként verte az ellenfeleit az első körben is, ehhez azonban az idény elejéhez képest borzasztóan sokat javuló csapatvédekezés mellett 1-2 kiugró egyéni teljesítmény kellett támadásban minden mérkőzésen. Jöttek is ezek Vojvoda Dávidtól, és mindig volt, aki fel tudott mellé nőni legalább időszakokra, de ha Burrell képes akár csak második számú opcióként, védelemmegbontóként funkcionálni, az nagy segítség lehet Pór Péterék számára - kevésbé lesz kiismerhető a támadójáték, kisebb lesz a nyomás a többieken. Aaron Craft ennek szinte semmilyen szinten nem felelt meg.

Összességében nézve nehéz reális esélyeket belőni Burrell játékengedélye, érkezése és a Sassari teljesen ad hoc produkciói miatt is. Az amerikainak nincs sok dolga, mert ha nem pörög túl és vállalja magát halomra akkor is, ha nem megy neki, akkor annyit biztosan hozzá fog tenni a játékhoz, mint Craft - Craft nem sok pozitívuma közül az egyik az volt, hogy nem önzőzött, hagyta a többieket érvényesülni, igaz, ez már erősen a ló túlsó oldala volt, amit ő csinált... A Sassari viszont hol így, hol úgy játszik, egyáltalán nem keltik stabil és egységes csapat benyomását, a Szolnok pedig egy körrel ezelőtt már bebizonyította, hogy nagyobb nevek ide vagy oda, az ilyen együtteseket képes elkapni, főleg a Tiszaligetben. Ezek alapján szerintem nem esélyes az Olaj, de van esélye a győzelemre a EuroCup második csoportkörének nyitó találkozóján.

A mérkőzést a Sport1 csatorna élőben közvetíti 17:45-ös műsorkezdettel!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!


Foto, Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus