Szolnok - Siroki, 17:00 (Sport1)

Ma késő délután a Szolnoki Olaj KK együttese a bosnyák Siroki gárdáját fogadja az Adria Liga alapszakaszának negyedik fordulójában. A magyar alakulat a mérkőzés egyértelmű esélyese, hiszen a Siroki a pontvadászat egyik leggyengébb, de mindenképpen egyik legtapasztalatlanabb és ezzel együtt természetesen egyik legfiatalabb állományával rendelkezik. Hogy hogyan is épülnek fel pontosan és mi várható a meccsen, azt nézzük meg egy kicsit bővebben!

Adria Liga, alapszakasz, 4. forduló

Szolnoki Olaj KK(magyar, 1-2) - Siroki(bosnyák, 2-1)    2013.10.20. (17:00, TV - Sport1)

Két nyári írásunkban már bővebben is bemutattuk a mostani ellenfelet, ezeket a felvezetőket ezen, illetve ezen a linken elolvashatjátok!

Nagyon fiatal és rutintalan keretük van, hiszen a 29 éves Franko Kastropil és a 28 éves Tomislav Petrovic után a két legidősebb játékosuk a két amerikai hátvéd, Jonathon Jones és Julius Coles - ők is csak 25, illetve 24 évesek -, a többiek pedig mind 1990-ben, vagy azután születtek. Ez egyrészt azt is jelenti, hogy rutinban messze elmaradnak az ellenfelektől, így a Szolnoktól is, hiszen se Adria Liga, se nemzetközi kupa tapasztalata nincs túl sok embernek, másrészt azt is, hogy komoly hullámzásokra képesek nem csak egy héten, de egy meccsen belül is.

Várható rotáció:
Jones - Bilinovac - Petrovic - Barac - Kastropil
Katic - Coles - Bosnjak - Buva - Rikic

Három meccs alatt még egyszer sem léptek pályára ugyanazzal a kezdővel - látszik, hogy Damir Vujanovic vezetőedző egyelőre csak keresi azt az ötöst, ami a legjobban működik, mivel sérültjük egyszer sem volt -, de ez a 10 ember nagyjából hasonló percmennyiséget kapott teljesítménytől függően.

A játékosállományt és ezt a folyamatos keresgélést figyelembe véve kisebb csoda, hogy 2-1-gyel állnak. Az első fordulóban bombameglepetésre verték a Crvena Zvezdát (80-79), majd egy súlyos, de papírformaszerű szerbiai zakót (55-75 a Radnicski ellen) követően újra győzni tudtak az egyelőre teljesen széteső játékot mutató Union Olimpija ellen (60-58). Mindkét győzelmük Boszniában, hazai környezetben született, idegenben viszont egy ilyen fiatal állománnyal feltehetően nem csak a Radnicski ellen lesznek gondjaik.

Legveszélyesebb játékosuk a 21 esztendős erőcsatár, Boris Barac, aki messze a legponterősebb kosarasuk eddig (19.6), és egyedüliként tudott mindhárom találkozón 10 pont fölé kerülni - rajta kívül mindössze három játékos regisztrált két számjegyű ponttermelést, ők is csak egyszer-egyszer. Nem egyszerű feladat megállítása, ugyanis kintről is bátran vállalkozik, ráadásul nem is rosszul (5/13 tripla). Amellett, hogy támadásban fontos befejező, pattanózásban is élen jár (7.6), úgyhogy elmondható, hogy az Olaj első számú feladata az ő kikapcsolása, limitálása.

A palánk alatt még két emberre érdemes figyelni. Az egyik az a Kastropil, aki a Zadartól érkezett a nyáron. Elég jól pattanózik (6.6), támadásban nem számít komoly opciónak, de a lecsorgókat, kibrusztolt helyzeteket megoldja, és pocsék büntetőző (0/6). Mellette Ivan Buva az, akit még meg kell említeni. A Cedevitától érkező horvát magasember az első meccsen nem kapott még komoly szerepet, az előző két találkozón azonban Barac mögött a legjobb Siroki-játékos volt.

A külső sorban a két amerikai eddig teljesen súlytalan. Jones három meccsből kis híján kétszer is benullázta a gólpasszkategóriát (1, 4, 0), pedig neki kifejezetten a társak mozgatása, kiszolgálása az erőssége. Coles még ennél is gyengébb, három mérkőzésen 6 pontos átlagot tud felmutatni, egyszer sem érte el a 10 egységet, pedig egy amerikai játékost gyaníthatóan nem ezért igazoltak a fiatalok mellé, hogy csak hasonló vagy még olyan teljesítményt se nyújtson, mint ők - neki kifelé áll a szénája, ez mondjuk akár jobb teljesítményre is ösztökélheti.

Egy érdekes név van tinédzsereik között: a 18 éves, horvát utánpótlásválogatott, Domagoj Bosnjak már a rotáció masszív tagja - a másik három 20 éves, vagy ennél fiatalabb kosarasuk a keretbe nevezett 11-12. pozícióban folyamatosan forog, de nem nagyon kerülnek pályára. Bosnjak az első meccsen be is köszönt 17 ponttal, 26-os VAL-lal, aztán a másik két találkozón már visszaszállt a földre rendesen, de korát meghazudtolóan érett és nagyon sokoldalú kosaras, ráadásul 201 centis, és irányítótól kiscsatárig mindenhol bevethető.

 

Az Olaj is kétarcú eddig, de ez a sorminta ma győzelmet ígér. A Zadar ellen a nyitófordulóban egy fájó vereséggel (67-71) kezdett a szolnoki együttes, majd utána a végeredménynél is simábban verték a Szkopjét (81-69), de az előző körben beleszaladtak a késbe Zágrábban, a Cibona súlyos verést mért rájuk (63-87). Ugyanaz igaz rájuk, mint a Sirokira - otthon nyernek, idegenben nem -, de az Olaj eddig kétszer lépett pályára idegenföldön és csak egyszer a Tiszaligetben, így jött össze az 1-2-es mérleg.

Várható rotáció:
Warren - Vojvoda - Oliver - Lóránt - Báder
Simon - Rakics - Horváth - Ivosev - Keller

Ugyanolyan mélységű, 10 fős rotációval dolgozik a Szolnok is, a minőség azonban megítélésem szerint legalább egy fokkal jobb. Warren szintű védelemmegbontója nincs a bosnyákoknak, eddig könnyedén veri meg embereit az ex-Clipperses hátvéd, nagyon jó százalékkal értékesíti helyzeteit kintről (6/10, 60%) és bentről (11/20, 55%) is. A másik oldalon azért hozzá kell tenni, hogy védekezésben eddig elég súlytalan, a büntetőzése gyenge (10/17, 58.8%) és ugyanannyi eladott labdája van, mint amennyi gólpassza (8).

A külső sorból talán Rakics az, aki kicsit haloványabb a vártnál, de ő mindössze 13.6 percet játszik meccsenként - kintről nem megy neki (1/6 triplából) és nem is nagyon szolgálja ki a többieket (0 gólpassz), viszont a betörései eddig ülnek. Simon hozza, amit neki kell (9 asszisztja a legjobb a csapatban), mint ahogy Horváth (5/9 tripla, 55.6%) és többé-kevésbé az előző találkozót kihagyó Vojvoda is (23.5 perc, 9.0 pont, 37.5% tripla).

Oliver játékáról nagyjából képet kaphattunk az utóbbi hetekben - nem húzóember, viszont kiegészítőként az egyik legjobb, meccsről-meccsre képes hozni ugyanazt a teljesítményt, ráadásul a piszkos munkából is kiveszi a részét. Nagy dolgokat most sem kell tőle várni, de szinte kizárt, hogy az ő posztján komolyabb előnyt tudjon kovácsolni magának a Siroki, jobb kosaras, mint Petrovic. Akkor lehet gond, ha small-ballozni akar ezen a meccsen az Olaj, ugyanis Baracra játéka alapján megfelelő ember lenne, de van köztük 7 centi, amit egy ilyen támadógépezet, mint a 21 éves horvát, nagyon könnyen használhat ki.

A palánk alatt a Barac-Kastropil-Buva hármassal szépen el fog birkózni a Lóránt-Báder-Keller trió, Ivosevvel kiegészülve. A csapatkapitánynak idén eddig nem nagyon megy, de sérülésből épült fel a szezonkezdetre, erre nyugodtan fogható eddigi gyengébb formája. A Virtus Romától Magyarországra hosszú évek után visszatérő Lóránt eddig szerintem beváltja a hozzáfűzött reményeket (11 pont, 9.3 pattanó), míg Keller Ákos limitált játékidő alatt is hozza azt, amit várnak tőle (átlag 13.0 perc, 5.0 pattanó), igaz, a büntetők Warrenhez hasonlóan neki sem nagyon mennek, és akkor még finoman fogalmaztunk (2/9, 22.2%).

 

Mindkét együttes nagyjából hasonló százalékkal értékesíti a ketteseket (46.1%-47.2%). Valamivel jobban megbecsüli a labdát a Siroki (14.7-13.3 eladott, 7.3-8.7 szerzett labda) és jobban is járatják a játékszert (10.3-11.3 gólpassz). Amiben igazi differencia mutatkozik, azok a hárompontosok, a pattanózás és a büntetők.

A lepattanóknál nagy a hazaiak fölénye (36.3-32.0), de itt azért a Szkopje elleni 50-es erősen torzít, ezért ha nem is kell félni a bosnyákok palánk alatti részlegétől, de jobb tisztelni őket, elég kiegyensúlyozottan hozták eddigi meccseiken a lecsorgókat. A triplákat a Siroki igazából csak az első meccsen dobta értékelhetően, összesen 26.1%-ot tudnak felmutatni (12/46), míg az Olaj 39.6%-kal az Adria Liga legjobb hárompontosdobó csapata (21/53). A büntetőmutatókat egyik csapat sem rakja ki az ablakba, de a vendégek 64%-a (41/64) még így is egy kategóriával jobb, mint a szolnokiak 58.8%-a (30/51).

Hatalmas előny lesz az Olajnak a hazai pálya, és az állomány minőségbeli különbsége miatt masszív esélyesei az összecsapásnak. A Sirokinak egyetlen kiegyensúlyozottan, magas szinten teljesítő játékosa van, Barac megállítása pedig bőven a megoldható kategóriába tartozik, megoldott ennél már komolyabb feladatokat is a Szolnok. A magyarok 6.5 pontos favoritok a bet365-ön, ez is mutatja, hogy ez egy igencsak nyerhető meccsnek ígérkezik.

A találkozót 16:45-ös műsorkezdettel a Sport1 közvetíti!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus