Szolnok - Szaratov 19:00 (Sport1)

Szerda este a Szolnoki Olaj KK az orosz Avtodor Szaratovot fogadja a EuroCup első csoportkörének ötödik fordulójában.

EuroCup, Első csoportkör, 5. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 0-4) - Avtodor Szaratov (orosz, 3-1)
2015.11.11., szerda, 19:00 (TV - Sport1, 19:00)

Az oroszok nyári átalakulásáról írtunk már a nyár folyamán, ezen a linken elolvashatjátok az akkori igazolásaikat. Azóta még szerződtették a 215 centi magas, 27 éves Artyom Zabelint, aki a Krasnye Krylyától tette át székhelyét, illetve a 210 centis, 24 esztendős Alan Makievet, aki a Ryazannál töltötte az előző idényt. Velük és az augusztusban említett nevekkel kialakult a Szaratov rotációja, a többiek gyakorlatilag párperces epizódszereplők.

Várható rotáció:
Armstead - Chappell - Kolesnyikov - Brooks - Peterson
Lukasov - Neszterov - Makiev - Zabelin - Klimenko

A VTB United Ligában jelenleg mindössze kilencedikek 3-4-es mérleggel, de a Himkitől, a Lokomotiv Kubanytól, a UNICS-tól és a Zenittől kaptak ki (utóbbiaktól legutóbb), ezek mind vállalható vereségek - megverték viszont a Nyizsnij Novgorodot például. A holnapi találkozóval kapcsolatban sokkal inkább mérvadó, hogy 3-1-gyel állnak a EuroCupban és vérmes reményeket nem nagyon táplálhat ellenük a Szolnok, miután idegenben 24 ponttal verték a Besiktast, a harmadik fordulóban pedig 16 egységgel nyertek Litvániában a Lietuvos Rytas ellen. Ezekhez a csapatokhoz volt már szerencséje az Olajnak, és még ha bizonyos tényezők az oroszok kezére is játszottak - a Rytas teljes gödörben van, a törököknél pedig azóta edzőt cseréltek -, ezek az eredmények nem sok jót sejtetnek a tiszaligeti összecsapás előtt.

Borzasztóan sok variációs lehetősége van Brad Greenberg vezetőedzőnek, ezt pedig eddig pazarul használja is a tréner. Több játékosuk is többposztos, Brooks például a palánk alatt és a periméteren is megél, Armstead és Chappell szerepei (irányító, scorer) teljesen felcserélhetőek bizonyos szakaszokra, Peterson pedig egy igazi vajkezű center, amivel elég komoly teret nyit a többieknek a palánk alatt. Nagyon magas szerkezetre is válthatnak az oroszok, hiszen a padról Makiev, Zabelin és Klimenko is bevethetőek (210, 215 és 214 centi magasak), úgyhogy meccsek közben is átmehetnek egy teljes stílusváltáson, ha esetleg nem jönne be az egyik taktika.

Sokoldalúságukat jól jellemzi, hogy négy meccs után a EuroCupban négyen állnak 13.0 és 15.0-s átlag között, a négy amerikaijuk, úgyhogy nagyon kiemelni, rákészülni sem lehet senkire, mert rengeteg opciójuk van - Armsteadék mellett további négyen átlagolnak 7.7 és 10.3 pont között, ezzel eddig talán az egész mezőny legkiegyensúlyozottabb csapatának tekinthetőek. A triplákra ezúttal is nagyon kell figyelni, talán még a szokásosnál is jobban, ugyanis Peterson (9/19, 47.4%), Armstead (10/18, 55.6%) és Lukasov (6/11, 54.5%) is messze átlag fölött vállalnak kintről. Chappell 35.3%-a már kifejezetten pocsék a többiekhez képest, főleg hogy eddig a kevesebbet vállaló Brooks (2/3, 66%), Zabelin (4/5, 80%), Kolesnyikov (5/9, 55.6), Neszterov (2/4, 50%) négyesnek is esik szinte minden.

Az Olajnál az áttörést egyelőre még várni kell, nem is nagyon nyúlt a keretbe az új vezetőedző, Pór Péter, mindössze Kovács Péter érkezett a csapathoz a tegnapi napon, miután Rodney Greennel közös megegyezéssel szerződést bontott a klub. A Kaposvár ellen is nagyon döcögött a játék - ahogy a korábbi években többször is történt ez a szolnokiakkal -, de hosszabbítás után sikerült megszerezniük a győzelmet legalább, így jó szájízzel készülettek az összecsapásra. Kováccsal egy, a "melós" részt elvégző játékossal gyarapodott a csapat, aki védekezésben és tripladobásban segíthet majd, de nem vagyok abban biztos, hogy ennek feltétlenül sok nyomát lehet majd látni már szerdán.

Ez a Szaratov ugyan nevekre nem akkora csapat, mint például volt a Besiktas a múlt héten, de egyelőre sokkal jobban összerakott gárdának tűnik, tiszteletet parancsoló eredményeket értek el az első négy fordulóban, így győzelmet azért nagyon nehéz elvárni most is. Az persze nem igaz, hogy esélytelen lenne a magyar bajnok, de olyan produkcióra lenne szüksége az oroszokkal szemben, amit még ebben a szezonban nem láttunk tőlük. Itt most érvényes lesz a már sokszor elpuffogtatott "40 percig kell koncentrálni" frázis, ugyanis a Szaratov bármikor ki tudja végezni ellenfelét, a Besiktas ellen az első két negyedben parádéztak, a Rytast és a PAOK-ot pedig a harmadik felvonásban ütötték ki a legutóbbi két körben, az öltözőben tehát egyik félidő elején sem lenne szabad bennmaradni. Ha ezt megoldja az Olaj és esetleg kicsit gyengébb dobóformát fognak ki a vendégek, lehet esélye a hazai alakulatnak egy szoros meccsre legalább.

A találkozót 19:00-s műsorkezdéssel élőben közvetíti a Sport1.

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - szolnokiolaj.hu

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus