Szolnok - Union Olimpija, 17:00 (SportM)

Az Adria Liga hetedik fordulója kezdődik a mai napon - a Szolnoki Olaj KK délután a sereghajtó Union Olimpija együttesét fogadja. A szlovének sok sérüléssel küszködtek eddig idén, az Adria Ligában sokszor szerencséjük sem volt, de a tény tény marad - ebben a kiírásban még nem nyertek mérkőzést. A találkozót a SportM csatorna élőben közvetíti 16:45-ös műsorkezdettel - hogy mi várható és ki az ellenfél, azt lássuk kicsit kibontva!

Adria Liga, alapszakasz, 7. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 3-3, 10.) - Union Olimpija (szlovén, 0-6, 14.)  (17:00, TV - SportM)

Kulcsjátékosokat vesztettek a nyáron - távozott Klemen Prepelic és Jaka Blazic is, így a kezdő hátvédsort újra kellett tervezniük, sőt, mivel a finn válogatott Teemu Ranniko is lelépett, így három új embert kellett szerezniük a két alacsony posztra. Érkezett a külső posztokra az amerikai irányító, Cedric Jackson, a litván kiscsatár, Deividas Gailius, a szlovén válogatott kettes, Nebojsa Joksimovic, az év közben igazolt egyes, Jakov Vladovic, illetve Luka Rupnik - a maradó Sasu Salin mellett őket szokta használni a periméteren Ales Pipan.

A palánk alatt tavaly év végére nagyon kiürültek, mikor Aron Baynest elvitte a San Antonio Spurs, Dylan Page-t pedig ők engedték el. Amerikaiakkal töltötték fel leginkább a keretet, hiszen érkezett a center Alex Stephenson és az erőcsatár Kodi Augustus is. Fontos igazolás a négyes posztra Dragisa Drobnjak, aki 2004 és 2006 között volt már a csapat játékosa. Ők hárman, illetve a két maradó, Drazen Bubnic és Alen Omic alkotják a felső két poszt öt főt számláló rotációját.

Várható rotáció:
Jackson - Joksimovic - Gailius - Drobnjak - Stephenson
Vladovic - Salin - Augustus - Bubnic - Omic

Alapvetően hat vereséget követően túl sok mindenben nem bízhatnának, de a EuroCupban ennél jobban teljesítenek, négy forduló után 2-2-vel a C csoport harmadik helyén állnak - legyőzték az olasz Cimberio Varese-t (67-59) és a spanyol Valenciát (67-64), mindkettőt hazai parketten. Hogy ennek ellenére nem túl jó szájízzel érkezhetnek a Tiszaligetben lejátszandó ütközetre, azt legutóbbi meccsük garantálta, ugyanis 83-80-ra, óriási csatárban kaptak csak ki a német Ratiopharm Ulmtól.

Az amerikai Jackson alig 2 hete épült fel sérüléséből, addig igazi irányító nélkül kosárlabdázott az együttes - Vladovic is csak a legutóbbi három mérkőzésen játszott -, így játékuk nagyban elmaradt a várttól a szezon első hónapjában, és emiatt jelenleg is el vannak maradva a többiektől, mintha szezon közben kezdték volna a felkészülést. Problémájuk az is, hogy egyedül Gailius igazi hármas, más kiscsatár nincs rajta kívül a keretben.

A litván egyébként messze a legponterősebb játékosa az együttesnek az Adria Ligában (11.33) és a EuroCupban (14.5) is. Rajta kívül két ember külső dobásaira kell odafigyelni: Joksimovic (3.0) és Salin (4.83) kifejezetten sokszor próbálkoznak a triplavonalon túlról. Eddig egyiküknek sem sült a keze, hiszen mindketten huszonszázalékokkal dolgoztak idáig, de Jackson visszatérésével jóval könnyebb a helyzetük, hiszen most már csak saját feladataikra kell koncentrálniuk, nem kell foglalkozniuk az irányítással - amihez egyikük sem ért.

A palánk alatt mindkét center, Omic és Stephenson is elég veszélyesek, jó pattanózók - bár idei átlagaik elmaradnak a várttól ebben a kategóriában -, és ugyan nem kifejezetten technikás támadójátékosok, könnyen meg lehet őket találni üresen a festékben. Szintén érdemes odafigyelni Drobnjakra, ő az utóbbi két fordulóban nyújtott jó teljesítményt, az Olimpija legjobbjai közé tartozott, bár egyáltalán nem húzóembernek szerződtették.

Ebből is látszik, hogy komoly válságban van a ljubljanai együttes: egyik legnagyobb bajuk, hogy nincs egyetlen emberük sem, akihez fordulhatnának a szoros végjátékokban. Ha baj van, nincs vezéregyéniségük - Gailius is csak ihletettebb napjain képes 10-20 pontokat felpakolni az eredményjelzőre. Egységesnek sem lehetett őket eddig nevezni, de ez nem is csoda, folyamatosan sérült volt tőlük valaki, ráadásul jó ideig a legfontosabb láncszem, az irányító hiányzott a keretből.

Amit mindenképpen érdemes kihasználni ellenük, hogy egészen botrányosan büntetőznek. Omic a EuroCupban ugyan 6/7, de az Adria Ligában 12/29 a vonalról, míg Augustus a nemzetközi kupában 4/18, az AL-ben pedig 9/19 az egypontosokat tekintve. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Gailius 14/24 és 21/34 a két sorozatban, akkor látható, hogy miért tartanak ott, ahol, és azt is, hogy a könnyű kosarak benyelése helyett bőven megéri őket a vonalra küldeni.

Egy-két érdekes statisztika: a Union Olimpija átlagolta idén az Adria Ligában a legkevesebb pontot (58.83), a legrosszabb százalékuk van kettesből (40.18%) és triplából (26.96%) is, a legrosszabb büntetőzők (57.55%), ennek eredményeként a legtöbb faultot ellenük ütik (24.67), és a legkevesebb gólpasszuk van (12.67).

Az Olaj kifejezetten jó előjelekkel készülhetett a találkozóra, hiszen két győztes meccsen van túl a magyar együttes. A Radnicski ellen a szezon legjobb játékát produkálták, a sok kapott pont ellenére komplett mérkőzést játszottak egy jól játszó ellenféllel szemben. Hétközben aztán egy elég gyenge színvonalú találkozón múlták felül a bolgár Rilski Sportistot a EuroChallenge-ben, de a lényeg a győzelem volt, ezzel pedig tartja idei hazai veretlenségét a Szolnok.

Ez utóbbi összecsapás világított rá, hogy egy, az Adria Liga szintjénél jóval lentebb lévő együttes ellen sem fér bele a koncentráció hiánya - a keddi meccs jó ébresztő lehetett, így remélhetőleg az ellenfél 0-6-os mérlege ellenére sem ugyanazzal a mentalitással lép majd pályára a magyar csapat, mint tette kedden.

Az AL-ben mutatott otthoni forma, illetve fordulatszám ezen az estén is elég lehet, mert bár a szlovének valószínűleg fel fogják szaggatni a parkettát első idei AL-győzelmük megszerzése érdekében, állományban elmaradnak a Radnicskitől, illetve a második fordulóban legyűrt MZT Szkopjétől is, legyőzésük teljesen reális cél lehet akár egy múlt szombaton mutatottnál gyengébb produktummal is.

Hogy olyan rettenetesen könnyű találkozóra nem számítanak a semleges oddsmesterek, azt jól mutatja, hogy hazai pályán is csak 4 pontos favoritnak tartják a szolnokiakat, ami éppenhogy jobb csak, mint az alaphendi két hasonló erejű együttesnél.

A találkozót 16:45-ös műsorkezdettel élőben nézhetitek a SportM-en!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus