Szolnok - Union Olimpija 19:00 (Sport2)

Ma este a Szolnoki Olaj KK a szlovén Union Olimpiját fogadja a EuroCup harmadik fordulójában. Lássuk, mi várható az összecsapáson!

EuroCup, Első csoportkör, 3. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 1-1) - Union Olimpija (szlovén, 1-1)
2014.10.29., szerda, 19:00 (TV - Sport2, 18:45)

Az ellenfelet szeptember végén részletesen is bemutattuk, ezt EZEN A LINKEN elolvashatjátok.

Nagyon jól kezdték az Adria Ligát, hiszen idegenben verték a Cibonát (85-80), majd otthon a Cedevitát (77-67), és megszorongatták Belgrádban a Crvena Zvezdát is (65-73). A EuroCup első fordulójában idegenben győzték le a Besiktast (70-68), majd elgázolták a Partizant hazai környezetben (87-58). A Himki Moszkávtól minimális vereséget szenvedtek egy hete (85-88), aztán a hétvégén egy váratlanul nagy pofonba szaladtak bele a Mega Vizura vendégeként (66-85). Jó formában indították tehát a szezont a legutóbbi két vereség ellenére is.

Várható rotáció:
Marinovics - Salin - Nikolov - Kanacevic - Omic
Rupnik - Hrovat - Mahkovic

A legutóbbi két zakónál sokkal nagyobb probléma a szempontjukból, hogy a hírek szerint Jaka Brodnik és Dino Muric mellett ezt a találkozót kénytelen kihagyni a gárda kezdőcentere, Mirza Begic is, ez pedig óriási érvágás a ljubljanai együttesnek - már ha tényleg nem lép parkettre. Több sérüléssel is bajlódtak eddig is, Begic a legújabb a maródiak listáján, de míg a többiek hiányát elbírták eddig, az ő kiesése alapjaiban változtathatja meg az esélyeket, hiába volt eddig jó, még a vártnál is jobb a szlovén gárda. Van ugyan helyettese Alen Omic személyében, aki nagyon tehetséges, 217 centi magas középjátékos, viszont Omicnak egyetlen legit cseréje sincs az aktív rotációban Begic kiválásával, mellette Kanacevic 203 centivel a legmagasabb játékosuk, akit be szoktak vetni.

Ahol nincsenek gondban egyelőre az a két csatárposzt. Az ex-szolnoki Hristo Nikolov nagyon jó kiegészítőembere a csapatnak, aki a pontgyárosok alá dolgozik, 1-2 alkalommal pedig ő is kulcsszereplővé tudott előlépni. Begic mellett Halil Kanacevic nagyon élt az eddigiekben, most azért nagy kérdés, hogy Omic-csal párban mire lesz képes. A padról két kiváló cserejátékos érkezhet erre a két posztra. Egyikük a Partizan elleni hihetetlen dobásáról a köztudatba kerülő, de egyébként is rendszeresen 10 pont fölött szóró Blaz Mahkovic, a másik pedig a Helios tavalyi húzóembere, a még csak 20 éves Gregor Hrovat, aki kettes poszton is be tud segíteni.

Kell is, ugyanis Brodnik sérülésével Luka Rupnik az egyetlen igazi hátvédje a csapatnak, akit a padról be lehet vetni, ők ketten oldják meg Hrovattal általában az 1-2 posztot a cserék közül. A kezdő irányító az a Marko Marinovics, aki tavaly a Radnicski színeiben az Adria Liga második legjobb gólpasszadója volt, és az idei szezonban is ebben a pozícióban áll (7.6), azt is hozzá kell tenni azonban, hogy idén a dobás nagyon nem megy neki - 8 pontot átlagol 33.3%-os dupla-, illetve 22.9%-os triplamutatóval. Mellette Sasu Salin a kezdő kettes, aki jóval halványabb teljesítményt nyújt, ő ebben a keretben gyakorlatilag epizódszereplő, viszont ha szükség van rá, sokféleképpen képes büntetni, nem szabad őt sem félvállról venni.

Az Olaj nem volt túl jó formában az utóbbi meccseken, hiszen másfél hete Szkopjében szenvedtek sima vereséget (58-74), míg egy hete a VEF Riga vendégeként kaptak ki a EuroCup előző fordulójában (61-71). Nagyon kellett az önbizalom szempontjából a hétvégi, Levszki elleni sima siker (81-67), amelyen bár nem adta fel az ellenfél, nem kellett nagyon megszakadni azért, hogy meglegyen a győzelem. Örömteli volt továbbá az is, hogy Lóránt Péter egyre jobb formába kezd lendülni, Sztrahinja Milosevics az utóbbi két meccsen sokkal kevesebbet erőlködik, mint a szezon legelején, nagyon hasznosan kosárlabdázik - a büntetőket leszámítva -, a Stefan Szinovec, Vojvoda Dávid kettős pedig hozta magát ezúttal is.

Mindannyiuk jó játékára szükség lesz a szlovének ellen, akik megfogyatkozva érkeznek, de éppen ezért nagy valószínűséggel kettőzött erővel fognak hajtani. Nagyon jó szellemiségben játszottak eddig, a Mega Vizura elleni fiaskót leszámítva a kötelezőket hozták, a nagyobb ellenfeleket pedig rendre megszorongatták, fejben nagyon rendben vannak. Ennél jobbkor viszont nem nagyon találkozhatott volna velük az Olaj, pedig pár nappal ezelőtt még pont az ellenkezőjét mondtam volna erre. A kiváló szezonkezdet mellett ugyanis a sérülések száma már annyi a vendégeknél, ami nagyban korlátozza lehetőségeiket, Begic kiválása pedig abszolút döntő lehet a Union játéka és a mérkőzés végkimenetele szempontjából.

Ha ő nem játszik, szerintem reális esély van a sikerre - akkor is lenne, ha pályára tudna lépni, de ha ő nincs, jócskán megnő a sansz az Olaj második győzelmének begyűjtésére. Korai még előre számolgatni, de szerintem négy győzelemmel meg lehet a legjobb négy közé kerülés és ezzel a továbbjutás, a második siker begyűjtésére pedig itt az alkalom egy kiváló erőkből álló, eddig jól játszó, de a sérülések miatt erősen "lerongyolt" állapotban lévő gárda ellen. Ha mégis játszik az egykori szlovén válogatott középjátékos, akkor a hazai pálya ellenére is esélyesebbnek tartom valamivel a Union Olimpiját, de nem annyival, hogy ne lehetne őket meglepni Debrecenben.

A találkozót 18:45-ös műsorkezdettel közvetíti a Sport2 csatorna!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus