Szolnok - Union Olimpija 19:00 (SportM)

Az Adria Liga alapszakaszának 24. fordulójában a Szolnoki Olaj KK együttese a még a legjobb négyre is esélyes Union Olimpiját fogadja.

Adria Liga, alapszakasz, 24. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 10-13) - Union Olimpija (szlovén, 13-10)
2015.03.07., szombat, 19:00 (TV - SportM, 18:45)

A szlovén együttessel háromszor is találkozott az Olaj már ebben az idényben, mindháromszor kikapott a magyar alakulat a ljubljanaiaktól. Túl sok változás azóta nem történt a Union Olimpijánál: Mirza Begic még a decemberi mérkőzés előtt távozott tőlük, és még egy embert vesztettek azóta, Sasu Salint egy másik spanyol együttes, a Gran Canaria vitte el idény közben. Nem érkezett senki a helyére sem, önerőből próbálják meg mindkét kosaras teljesítményét pótolni, és az eddigiek alapján ez megy is.

Az Olaj elleni decemberi győzelemmel 7-4-gyel álltak a szlovének, nyertek még egy meccset, majd jött egy ötös bukósorozatuk, amivel elég mélyre kerültek, a legjobb négy akkor szinte biztosan elérhetetlennek tűnt. A 18. fordulóban, január közepén, a Mega Leksz ellen azonban fordult a kocka: diadalmaskodtak, és az utóbbi 6 meccsükből 5-ön ők hagyhatták el győztesen a parkettet, ezzel 13-10-es mérlegükkel az ötödik helyen állnak.

Két győzelemmel vannak lemaradva a negyedik helyezett Cedevitától, de egymás elleniben jobban állnak a horvátoknál, így van még esélyük három fordulóval az alapszakasz vége előtt - főleg úgy, hogy a Cedevita sorsolása nem éppen baráti, ebben a körben a Zadar vendégei lesznek, majd a Buducsnosztot fogadják, az utolsó fordulóban pedig Szolnokon lépnek pályára, míg a Union Olimpija a csontutolsó Levszkihez utazik, aztán pedig a Krkát fogadja a szlovén derbin.

Várható rotáció:
Marinovics - Prepelic - Nikolov - Kanacevic - Omic
Rupnik - Marinelli - Hrovat - Mahkovic - Muric

Azt az eddigi meccsekből tudhatjuk, hogy a szlovéneknek nincs kifejezetten erősségük, bármikor bárki fel tud lépni, hogy egy szoros meccsen nyerőember legyen - mint volt Rupnik a debreceni EC-találkozón, vagy éppen egy simább összecsapáson a kintről is nagyon veszélyes Marinelli. Marinovics irányító játékára, passzaira kell külön figyelni, de egyébként a szlovének egyik játékosa sem olyan kosaras, akit fel lehet adni védekezésben. Erősségük a támadópattanózásuk, amiben harmadikak (10.83), de borzasztóan gyenge büntetőzők, ligaszinten ők dobják a leggyengébben az egypontosokat, és 60-70%-os találati aránya van a vonalról gyakorlatilag mindenkinek a csapatból.

A magyar bajnok a kupagyőzelmet követően nem tudta megismételni jó játékát a Buducsnoszt ellen, szinte végig hátrányban kosarazott a montenegrói kirakatcsapat ellen. Most azért egy papíron valamivel könnyebb ellenféllel kell farkasszemet néznie Dragan Alekszics együttesének, de a szlovének motivációja megkérdőjelezhetetlen - nyilván nem szeretne kikapni a Szolnok, de a Union Olimpija számára ez még egy nagyon komoly téttel bíró összecsapás. Az Olaj könnyen lehet akár a mérleg nyelve is, hiszen egy esetleges mai magyar győzelem szinte biztossá tenné a Cedevita négy közé kerülését, ha azonban ma kikap a Szolnok, az utolsó körben viszont veri a horvátokat, könnyen kiejtheti az euroligás alakulatot.

Könnyű találkozóra tehát biztosan nem számíthatnak Keller Ákosék - hogy hogyan alakul majd az ütközet, azt a SportM csatornában élőben megtekinthetitek 18:45-s műsorkezdettel.

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus