Szolnok - Zenit 18:00 (Sport1)

A Szolnoki Olaj KK a VTB Liga listavezetőjét, a Zenit Szentpétervár együttesét fogadja szerda este 18:00-tól a EuroCup 3. fordulójában.

EuroCup, Első csoportkör, 3. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 0-2) - Zenit Szentpétervár (orosz, 2-0)
2015.10.28., szerda, 18:00 (TV - Sport1, 17:45)

Az oroszok nyári játékosmozgásairól írtunk már korábban, még augusztus elején. Azóta 1-1 változás volt náluk, Alekszej Babuskin ugyanis nincs már a keretben, a 25 éves, 191 centi magas Alekszandr Karpuhin viszont igen - más kérdés, hogy párperces kiegészítőről van szó, úgyhogy lényegében nem sok vizet zavar.

Várható rotáció:
Dowdell - Vihrov - Toolson - Timma - Landry
Komisszarov - Karpuhin - Golovin - Antipov - Valijev - Puskov - Dezjatnyikov

Eddig hibátlanul állnak az idényben, hiszen a VTB Ligában 4-0-s mérlegük van, ők az egyetlen csapat, amely még nem szenvedett vereséget a bajnokságban, a EuroCupban pedig az Avtodor Szaratovot idegenben, a PAOK-ot pedig otthon tudták két vállra fektetni, így itt is listavezetők, hiszen az E csoportban is az egyetlen 100%-os együttesnek számítanak. Azt is hozzá kell tenni, hogy a VTB Ligában nem találkoztak még túl erős együttessel, hiszen a VEF Rigát, a Krasny Oktyabrt, a Jenyiszej Krasznojarszkot és a Cmoki-Minszket verték - utóbbi ugyan 3-1-gyel áll, a másik három csapat viszont egy-egy győzelmet könyvelhetett el eddig mindössze.

Nagyon érdekes szerkezetben játszanak, Vaszilij Karaszev mester nemcsak sokat rotál, hanem a EuroCupra más szerkezetben küldi pályára övéit, mint a VTB Ligában. A "hazai" bajnokságban a rendes, két magasemberes felállást alkalmazták eddig, de a nemzetközi kupában eddig mindkétszer small-ball felállásban kezdték a meccseket két irányítóval (Dowdell és Vihrov), az inkább kiscsatár Timmával négyesben, illetve az inkább erőcsatár Valijevvel/Landryvel ötösben. A EuroCupban ráadásul az alacsony posztokra cserét nem is nagyon használt Karaszev, így szinte csak magasembereket vetett be a padról - az látszik, hogy a Zenit nem végig használ small-ballt, az első cserénél általában visszaváltanak a normál felállásra, de erre a taktikai elemre az elején figyelni kell megint.

Támadásban egyértelműen a négy légiósukra kell leginkább figyelni. Eddig mindkét sorozatban Ryan Toolson a legjobb dobójuk, aki a VTB Ligában 51.9%-kal dobja a hármasokat, a Szaratov ellen a EuroCupban pedig 8/11-gyel kezdett a triplavonalon túlról - félelmetes keze van. Dowdell viszi mellette a prímet, aki teljesen más stílusú játékos, leginkább ő az első számú ballhandler, nagyon jók a betörései és sok faultot, büntetőt is harcol ki, cserébe triplája egyáltalán nincs (6 meccsen eddig összesen 4 elvállalt, 0 bedobott hármas). Timmát és Landryt nem nagyon kell bemutatni - előbbi nagyon sokoldalú, igazi Jolly Joker, amit többé-kevésbé bizonyít idén is, utóbbinak pedig a EuroCupban a pontszerzés annyira nem megy, de nem is erőlteti, viszont jól pattanózik, és szinte már megszokott ellenfele az Olajnak, sokadjára fut vele össze a Szolnok.

A magyar bajnoknál természetesen a hétvégi edzőváltás a fő motívum. Az Olaj pocsékul játszott az utóbbi meccseken, a Lietuvos Rytas ellen esélye sem volt még egy szoros találkozóra sem, míg a ZTE ellen hazai zakóban volt egy 20 ponttal elbukott harmadik negyed is. Ez a PAOK elleni vereséggel, a Paks elleni, 21 pontos előnyről elbukott összecsapással, illetve a jó játék hiányával váltáshoz vezetett, így újra Pór Péter ül a padon. Ilyenkor általában pozitívan sül el az edzőcsere, hiszen mindenki csipkedi magát, bizonyítani akar, és ahogy azt a tréner a csapat hivatalos honlapjának lenyilatkozta, nála tiszta lappal indul mindenki. Kívülről a hibákat talán jobban átláthatta, mint Dragan Alekszics belülről, de azért játékban valószínűleg ennyi idő alatt sokat nem tudott változtatni - talán a hozzáálláson igen.

Sajnos ezúttal másban nem is bízhat a Szolnok, a szezon eddigi része alapján ugyanis a vendégeknek áll a zászló, sokkal erősebb bajnokságban is vitézkednek, plusz kategóriákkal jobban indították ezt a sorozatot is. Azért az ellenfelek miatt kicsit felemás ez az eddigi hibátlan mérlegük, de annyira nem, hogy az Olajt lehessen esélyesként megjelölni. Játékosállományban egyébként az oroszok szerintem elmaradnak a litvánoktól, egyáltalán nem alkotják őket akkora nevek, és látva a litvánokat, megkockáztatható, hogy egységesebbek sem lesznek. Azt sem lehet mondani, hogy sokkal összeszokottabbak lennének a Szolnoknál, hiszen 4 kulcsjátékosukból 3 idén nyáron érkezett hozzájuk, csak Landry, Vihrov és Valijev, valamint a vezetőedző, Karaszev jelenti az állandóságot náluk. Ettől függetlenül most meglepetés lenne, ha a magyar együttes diadalmaskodni tudna ilyen előzmények után.

A találkozót 17:45-ös műsorkezdettel közvetíti a Sport1 televízió!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus