Szombathelyen is legyőzte a Falcót a Novgorod

Hiába vezetett az utolsó negyedben 10 ponttal is a Falco, a kiválóan triplázó oroszok a hat hármast elsüllyesztő Komolov vezetésével Szombathelyen is legyőzték a vasi sárga-feketéket.

FIBA Europe Cup, Csoportkör, H-csoport, 4. forduló
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (magyar, 2-2) - Nyizsnyij Novgorod (orosz, 3-1) 79-84 (19-22, 23-21, 21-13, 16-28)

Falco: Govens 24/3, Perl 13, Váradi 11/6, Boriszov 2, Tóth 11.
Csere: Norfleet -, Zsigeranovics 8, Pustahvar 10/6.

Novgorod: Komolov 23/18, Strebkov 7/3, Panin 2, Gubanov 10/3, Jelovac 7/3.
Csere: Martinov 8/6, Kolyuskin 8/6, Veremejenko 14, Uzinszkij 2, Zaharov 3/3.

A meccs teljes statisztikáját ezen a linken megtaláljátok!

Nagyon kiegyenlített volt a mérkőzés eleje, nagyobb előnyt egyik fél sem tudott kiépíteni. Az oroszoknál Komolov szórt be két hármast is, de őt szinte egy az egyben "meccselte" Váradi Benedek az öt pontjával. Váltott vezetéssel haladtak a csapatok, a hatodik perc közepén Govens duplájával épp a Falco állt jobban (11-10), de Komolov, Gubanov és Zaharov révén futott egy 7-0-t a Novgorod (11-17). Zsigeranovics egymaga egyenlített, ebben a szakaszban egyértelműen ő volt a Falco vezére, de Komolovot nem tudták tartani a hazaiak, három ponttal az oroszok álltak jobban 10 perc játék után (19-22).

A második negyed elején a frissen igazolt Veremejenko szórt be egymaga 8 pontot három perc alatt, hét ponttal megléptek a vendégek (23-30), de Pustahvar két hármassal gyorsan rendezte a sorokat, a Falco pedig a fehérorosz és Govens révén egy 11-0-t futott a 17. perc elejéig (34-30). Nagyon hektikus volt a felvonás vége - két triplával az oroszok azonnal léptek, majd jött egy hazai 6-0. Megint váltott vezetéssel, de nem váltott kosarakkal, inkább kisebb sorozatokkal haladtak a csapatok - a nagyszünetben az oroszok egyetlen ponttal álltak jobban (42-43).

A fordulás utáni első három percben megint meglépett a Novgorod két hármasnak köszönhetően, újra hét ponttal vezettek (44-51), viszont itt megint a magyar alakulat érkezett - a forgatókönyv ugyanaz volt, a 27. perc elejére megint a Falco vezetett, ezúttal Perl és Govens kosaraival (54-53). Komolov még megdobta erre negyedik hármasát, de Váradi, Perl, Pustahvar és Govens egy 9-0-val zárták a Szombathely számára a negyedet, így először a találkozó folyamán komolyabb előnybe kerültek a sárga-feketék, hét ponttal már ők vezettek (63-56).

A záró 10 perc elején Komolov és Gubanov révén kettő pontra megközelítette ellenfelét az orosz együttes (63-61), de Govens azonnal válaszolt kintről, majd egy kisebb szünet után Váradi is, Tóth Norbert duplájával pedig először alakult ki 10 pontos differencia a két együttes között a 35. perc elején (71-61). A vendégek időt kértek, Strebkov és Jelovac tripláival vissza is jöttek a meccsbe egy perc alatt (71-67), sőt, Komolov az ötödik hármasával egyenlített a 38. percben (74-74). 76-76 után Uzinszkij színészkedésért kapott technikait, amiből Govens büntetőt dobott és gólpasszt adott Tóthnak, de Komolov hatodik hármasa megint egyenlítést ért az utolsó előtti perc végén (79-79). Jelovac két büntetőjével már a Novgorod állt jobban 40 másodperccel a vége előtt - a végén a Falco hibázott támadásban, az oroszok pedig büntetőkkel eldöntötték a meccset, 84-79-re győzött a Novgorod.

A Falco továbbjutása nem szállt el ezzel az eredménnyel sem, de nagyban megnehezítette saját helyzetét a szombathelyi alakulat ezzel a vereséggel - jó eséllyel mindkét hátralévő mérkőzésüket meg kell nyerniük ahhoz, hogy továbbmenjenek, de ez azért még függ attól is, hogy az Olaj például mit játszik Macedóniában és Oroszországban, és a két magyar alakulat még egymás ellen is pályára lép a Tiszaligetben, elég sok forgatókönyv elképzelhető még.

A magyar csapat legjobbja egyébként Perl Zoltán volt, aki rendkívül sokoldalú játékkal vezette csapatát (13 pont, 10 pattanó, 7 gólpassz, 5 szerzett labda), mellette Darrin Govens emelhető még ki a 24 pontjával (bár védekezésben voltak gondok vele ezen a találkozón), de többen is meg tudták lökni a hazaiak szekerét bizonyos periódusokban. Ez most nem volt elég a sikerhez, ami nagyban köszönhető annak, hogy a Falco csak 5/23-as, 22% alatti triplamutatót hozott, míg az oroszok 14/34-et, 41% fölött - ebből a túloldal legjobbja, Komolov 6/10-et vállalt, összesen 23 pontig jutott. Mellette a frissen igazolt Veremejenko volt még kiemelkedő (14 pont, 5 pattanó, 3 gólpassz), de az oroszoknál is elég sokan hozzá tudtak tenni az eredményességhez. A vendégek 41-31-re nyerték a lepattanócsatát, ami a hazaiak több elhibázott dobása miatt nem csoda, és a Novgorodnak még az is belefért, hogy 20 eladott labdával dolgoztak, míg a Falco csak 9-cel.

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus