Tisztes fehérvári helytállás a Buducsnoszt ellen

Ma este lejátszotta negyedik EuroCup-mérkőzését is a magyar bajnok Alba Fehérvár gárdája. A két napja a Crvena Zvezdát verő Buducsnoszttal szemben jól kezdtek a magyarok, nem használták ki azonban maximálisan a montenegróiak bűn gyenge kezdését, így 7 pontos első negyedbeli előnyük 8 pontos hátránnyá változott a félidőre. A második 20 percben többnyire 10 pont fölött mozgott a hazaiak előnye, és hiába kezdett nagy hajrába a fehérvári gárda, nem tudott egy labdán belülre kerülni, végül 67-61 arányú vereséget szenvedett.

EuroCup, Első csoportkör, F csoport, 4. forduló
Buducsnoszt (montenegrói, 2-2) - Alba Fehérvár (magyar, 0-4) 67-61
(10-17, 29-14, 16-9, 12-21)

Buducsnoszt: Capin 12/6, M.Popovics 3/3, A.Popovics 6, Vitkovac 5/3, Akindele 4.
Csere: Coleman -, Mihajlovics 11/3, Sehovics 12/6, Ivanovics 10/6, Komatina 4.

Alba Fehérvár: Hobbs 9/3, Supola 5, Moore 12/6, Tóth N. 5, Somogyi 10.
Csere: Juhos 10/3, Tóth P. 6, Kemp 4, Olah -, Szanati -.

Alaposan meglátszott a hazaiak játékán, hogy hétfőn még vérre menő rangadót játszottak a Crvena Zvezdával. Ólomlábakon mozogtak Sehovicsék, az Alba pedig köszönte szépen és öt perc alatt 10-4-es előnyt épített. A podgoricai időkérés után sem változott a játék képe, pocsékul dobott a házigazda - hat hármasából egy sem talált - igaz, a fehérvári dobások is sikerülhettek volna jobban, több könnyű ziccert is elhibáztak Tóth Norberték. Carlos Frade - szokás szerint - már az első negyedben pályára küldte mind a tíz játékosát, akik közül nyolcan kosarat is szereztek, szépen elosztva ezzel a terheket támadásban. A játékrészt Juhos Levente dudaszóra behulló hármasa zárta, mellyel 17-10-re vezetett az Alba, mégis az volt az ember érzése, hogy sokkal többet is ki lehetett volna hozni ebből a negyedből...

Amilyen jól zárult az első, olyan borzasztóan kezdődött a második játékrész. A hazaiak agresszív védekezése eladott labdákba hajszolta a Fehérvárt. Villámgyorsan szereztek öt pontot Popovicsék, majd a mindössze 19 éves Ivanovics is elkezdte szórni a kosarakat - közte egy nyolcméteres triplát - és 19-19-nél előbb utolérte ellenfelét, majd a vezetést is átvette a Budocsnoszt. Moore hármasból egyenlített, ám hiába, újra jöttek a ki nem kényszerített hibák, vonalra lépések, eladott labdák, amiket könyörtelenül büntetett a házigazda. Ráadásul a fehérmezesek triplái is ültek, Carlos Frade időt kért és próbálta rendezni a sorokat. Az utolsó másodpercekben szorossá tehette volna a meccset a magyar bajnok, de Supola két büntetője kimaradt, az ellentámadásból pedig Komatina betalált, így 39-31-el zárult a félidő.

A harmadik negyed játékában az előzőnél is kevesebb köszönet volt. A kétperces fehérvári kosárcsendet Somogyi büntetői törték meg, majd újabb három percig eredménytelenül ostromolta a hazai gyűrűt az Alba. Szerencsére a hazaiak sem szaggatták szét az istrángot, de 48-35-nél így is tizenöt pontra nőtt a különbség a felek között. A 25. percben Somogyi megszerezte a Fehérvár első és egyetlen harmadik negyedbeli mezőnykosarát, az alacsony színvonalú és sok hibával tarkított tíz percet Supola büntetői és Ivanovics hármasa zárta, ami 55-40-es hazai előnyt jelentett a záró felvonás előtt.

A hazaiak érezhetően már csak a mérkőzés végét várták, jó három percig nem szereztek kosarat, miközben Hobbs ketteseivel faragott valamicskét hátrányán az Alba. Az Akindele-féle légelhárítás azonban tökéletesen működött, így hiába volt több esély a zárkózásra, sokáig nem tudott élni lehetőségeivel a Fehérvár. A negyed közepén aztán elkapta a fonalat a magyar bajnok, Tóth Péter kosaraival, Somogyi eredményes védőmunkájával és Moore triplájával 9-0-ás futást produkáltak Carlos Frade tanítványai, 61-55-nél ismét nyílttá téve a mérkőzést. A fordításra azonban már nem maradt elég erő - négynél közelebb már nem tudott kerülni az Alba -, így a hazaiak végül 67-61-re diadalmaskodtak. Az Alba Fehérvár a számszerű eredmény alapján vállalható vereséget szenvedett, de kevesebb hibával játszva akár nagyobb meglepetést is okozhattak volna Juhosék.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus