Törökországba látogat a Körmend

Szerda este 17:00-tól a török Demir Insaat Büyükcekmece vendége lesz az Egis Körmend együttese a FIBA Europe Cupban.

FIBA Europe Cup, Második csoportkör, J csoport, 1. forduló
Demir Insaat Büyükcekmece (török, 0-0) - Egis Körmend (magyar, 0-0)
2017.12.20., szerda, 17:00

A török klubot 2011-ben alapították, tehát nincs túl gazdag múltja - második évükben, 2013-ban feljutottak a másodosztályba, két évvel később pedig az élvonalba. Az előző két idényt töltötték az első osztályban, és 2015/16-ból egy 10. hely a legjobbjuk. Tavaly a tizenharmadikok lettek a ligában, a nemzetközi porondon pedig ekkor mutatkoztak be - bejutottak a nyolcaddöntőbe a FIBA Europe Cupban, és a Jenyiszej Krasznojarszk ejtette ki őket, a két mérkőzés alapján két ponttal kaptak ki.

Idén a török bajnokságban egyelőre a 11. helyen állnak 4-7-es mérleggel - az összes Euroligás, Eurocupos, Bajnokok Ligájás ellenfelüktől vereséget szenvedtek, mellettük pedig az eddigi meglepetéscsapattól, az Eskisehirtől, illetve a szintén a FIBA Europe Cupban induló Istanbul BBSK-tól kaptak ki. A nemzetközi porondon egyelőre kifejezetten sima az útjuk - az első selejtezőkörben a Dnipro ugyan legyőzte őket egyszer egyetlen ponttal, de a visszavágón csak egy csapat volt a pályán, a Tartu Rock ellen kettős győzelemmel mentek tovább, az első csoportkört pedig 5-1-es mérleggel abszolválták az első helyen a Mons-Hainaut, a Sigal Prishtina és a Himik Juzsnyij előtt.

Vezetőedzőjük a 38 éves Özhan Civgin, aki már 2013 óta irányítja a a klubot - korábban 11 évig volt a Darüssafaka segédedzője, majd megfordult három évig az Erdemirnél is.

Várható rotáció:
Walker - Wright - Sztojanovszki - Simpson - Kairisz
Mutlu - Baykan - Moldoveanu - Yildizli

A Büyükcekmece nem a legismertebb török együttes, de egyáltalán nincs rossz állományuk. Egyértelműen a hat külföldiükre építenek, akik közül Bracey Wright a legismertebb - a 33 éves játékost korábban beválasztották a EuroCup második ötösébe, nyert izraeli bajnokságot, és volt a döntő MVP-je 2015-ben, 10 évvel korábban az NBA-ben is játszott, és kifejezetten jó nevű klubokban kosarazott. Mellette Erving Walker a kezdő játékmester - a 27 éves, szintén amerikai kosaras 2015/16-ban már volt a Büyükcekmece kosarasa, neki tehát nem új a környezet, egyébként lehúzott több évet Franciaországban, és a Stelmet Zielona Gorával megfordult még az Euroligában is. Két cseréjük Merthan Mutlu és Ogulcan Baykan, de egyikük sem játszik túl nagy szerepet a gárdánál.

Van két jól ismert légiósuk is, akik a magyar válogatott ellen a közelmúltban játszottak. Sem Románia, sem Macedónia nincs éppen kosártörténelme legjobb időszakában, de a két együttes talán legjobb játékosai vannak a törökök keretében Vlad Moldoveanu és Vojdan Sztojanovszki személyében - előbbi hazájából, a U-BT Cluj Napocától érkezett, de korábban volt a Benetton Treviso játékosa, és megfordult a francia élvonalban is, utóbbi pedig két évnyi Alba Berlin, majd két évnyi spanyol élvonal után választotta jelenlegi klubját.

A magasemberek közé tartozik egyébként Moldoveanu is, de róla tudni, hogy a periméteren érzi magát igazán jól, rengetegszer vállal kintről. Az igazi magasembereik közül a 30 éves, amerikai Diamon Simpson több évet lehúzott Izraelben, volt a CEZ Nymburk és a spanyol élvonalbeli Estudiantes játékosa is. A másik olyan légiósuk, aki nem a tripladobálásból, hanem a palánk alatti játékából él, az a 27 éves, 207 centi magas, litván Evaldasz Kairisz, aki Litvánia után az előző két évet a Muratbey Usak Sportifnál töltötte. Mögöttük Burak Can Yildizli a csere, aki Moldoveanu mellett a legtöbbet teszi hozzá a kispadról érkezők közül, pattanózásban is elég fontos szerepe van.

Kifejezetten tapasztalt gárdáról van szó, van hat egészen jó játékosuk a három török kiegészítő mellett, nem néz egyszerű este elé a Körmend. Még akkor sem, ha vasárnap dupla-hosszabbítást játszott a Büyükcekmece, és bár nyertek a Trabzonspor otthonában 113-105-re, valószínűleg nem a legpihentebbek.

A Körmend a hétvégén Szegeden tudott nyerni, igaz, egyetlen ponttal, és Gasper Potocnik a válogatott szünet óta eltelt időszakban még nem sokszor volt elégedett sajátjaival. A vasi piros-feketék azonban a játékban adódó hibáik ellenére is vezetik már a magyar bajnokságot, az Alpok Adria Kupában is 3-1-gyel állnak, és összességében futószalagon szállítják a győzelmeket. Nagy kérdés, hogy most például Marquis Wright tudja-e vállalni a játékot, mert Törökországban mindenkire nagy szüksége lenne a magyar együttesnek. Az borítékolható, hogy az elmúl meccseken látott játék ezúttal nem lesz elég a sikerre, de a Körmend a szezon korábbi szakaszában is képes volt javulni a döcögősebb meccsei után, és azt is hozzá kell tenni, hogy papíron talán ez lesz a legnehezebb mérkőzésük, az egyik csoporfavorit otthonában kell bizonyítaniuk.

A találkozót a televízió nem közvetíti, viszont az élő netes közvetítés elérhetőségét a szokásoknak megfelelően a holnapi nap folyamán közzétesszük!

Hajrá Körmend, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus