Trabzonspor - Paks 18:00

Törökországban kezdi meg idei nemzetközi szereplését a Paks, ahol bár több európai sztár is lesz az ellenfélnél, nem esélytelenek a magyarok

EuroChallenge, alapszakasz, F-csoport, 1. forduló, Törökország

Trabzonspor Basketbol (török) - Atomerőmű SE (magyar) (18:00)

Noha a két csapatban szereplő húzóneveket összehasonlítva óriási különbségeket tapasztalhatunk - legalábbis, ha az ismertségre és a múltra hagyatkozunk - mégis azt lehet mondani, hogy a magyar bajnokság egyik legösszeszokottabb, legkeményebben edző élgárdája, a tavalyi döntős Paks méltó ellenfele lehet a korábban a Real Madridban pattogtató Novica Velicskoviccsal, az Olimpia Milano színeiben tavaly az Euroligában is remeklő Gani Lawallal (aki nem mellesleg Lóránt Péter ex-római csapattársa) és a Utah Jazztől nemrég elküldött Dee Bosttal felálló Trabzonspornak, akár idegenben is.

Hiába a rengeteg ismert ász, Andrija Stipanovic és társai idén még meccset sem nyertek az amúgy Európa lassan legmasszívabb bajnokságává váló török ligában, bár a korábbi Galatasaray és Besiktas játékos, Tutku Acik még nem állhatott idén Hakan Demir vezetőedző rendelkezésére. Bár itt érdemes megjegyeznünk, hogy a Trabzon eddigi négy tétmeccsén a három jelenlegi euroligással, azaz a Besiktassal (58-68), a Fenerbahcéval (75-87) és az Anadolu Efesszel (66-70) is megküzdött már, s egyszer sem találtatott arcpirítóan könnyűnek. A Selcuk ellen elszenvedett kudarcot az idénynyitón (70-76) azért nehéz lenne megmagyarázni, pláne, hogy hazai környezetben játszott a nyáron Kirk Penney-t, Khalid El-Amint, Kaya Pekert és Jack Cooley-t is elvesztő gárda.

Az szerencse, hogy a hátvédsorban most nem egy erősebb és magasabb trióval találja magát szembe a Paks, a Dugat, Roberson, Kovács hármas muszáj lesz, hogy felvegye a kesztyűt a 175 centis Jerome Randle-lel (már ha játszik a Besiktas ellen nem szereplő irányító), s a szintén gyors, de 190 cm alatti Hardy-val és Bosttal, ugyanis a palánk alatti Velicskovics, Stipanovic, Lawal trió borzasztóan erősnek és komplettnek tűnik. Hármasban Sean Marshall az egyetlen komoly fegyver török oldalon, de Körtélyesinek és Szabó Zsoltnak is lehet vele szemben fizikai fölénye, támadásban mindenképpen.

Szerkezetben tehát hasonló a két gárda, de egyelőre edzettségben és összeszokottságban is van olyan szinten Braniszlav Dzunics együttese, amivel egy lendületes és önbizalomtól duzzadó játékkal kombinálva megnehezítheti az első győzelmére talán nem csak kiéhezett, de egy kicsit - reményeink szerint - rá is görcsölő Trabzonspor dolgát. A legnagyobb kérdés tehát a hit és az önbizalom lehet Tóth Ádámék részéről, szerencsére ezt a játékot ugyanis továbbra sem csak nevekre és beléjük invesztált pénzösszegekre játsszák, bár nyilván egy új fajta feladat lesz a Paksnak ezt a helyzetet az előnyére fordítani egy 7500-as csarnokban. Ha ezzel a kezdéstől fogva tisztában lesz az ASE, akkor talán egy nagy bravúrra is lesz lehetősége - pláne, hogy már jópár éve várnak a tolnai hívek egy sikeres nemzetközi szereplésre is.

Hajrá Paks, Hajrá Magyar Kosárlabda!

Fotó, Slide: Fekete Zsuzsanna - ase.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus