Tükörsimán kapott ki Törökországban a Paks

Az első negyed még szoros volt, aztán fokozatosan nőtt a szakadék, végül több, mint hússzal maradtak alul Tóth Ádámék.

EuroChallenge, csoportkör, F-csoport, 1. forduló, Törökország

Trabzonspor Basketbol (török) – Atomerőmű SE (magyar) 103-80 (25-22, 23-14, 29-15, 26-29)

Trabzonspor: Bost -, Hardy 16/12, Marshall 24/3, Velickovic 18/9, Lawal 14/3
cserék: Korkmaz 8/6, Stipanovic 14, Sentürk -, Yildirim 7/6, Akcay, -, Bastürk - 

Paks: Roberson 14/6, Dugat 10, Medve 2, Szabó Zs. 9/3, Tóth Á. 13
cserék: Kovács Á. 6/6, Eilingsfeld 6, Jones 17, Körtélyesi 3/3, Markovic -, Baki -, Antóni

Nagyszerűen kezdte a mérkőzést a Paks! Előbb Medve csente el a labdát Velicskovics orra elől, majd fejezte be ziccerrel az akciót, aztán pedig Tóth Ádám kanalazott be újabb kosarakat a törökök palánkja alól. Tovább fokozta a vendéglátók zavarát, hogy kisvártatva Dugat is hintett egy kettest, így nem túl nagy meglepetésre 0-8-nál időt is kért a Trabzonspor. A szusszanó megtette hatását, következő percekben már nem csupán honfitársainkról szólt a mérkőzés. Velicskovics és Marshall személyében karmestere akadt a hazaiaknak, nekik köszönhetően sajnos gyors ütemben olvadt az első pillanatokban kiharcolt előny. Lawal zsákolása után bő két perccel a játékrész vége előtt már 17-17 állt az eredményjelzőn. A hajrára aztán megrázták magukat az atomvárosiak, a dudaszó előtt Körtélyesi vágott be egy trojkát, így 22-25-ről folytatódott a mérkőzés.

A gólokban gazdag nyitány után higgadtabb tempóra váltott a két alakulat a második etap első perceiben. Jones két kosarával előbb újra az atomvárosiak vezettek, majd pedig a törökök váltottak pontokra néhány akciót, Marshall sikeres távoli kísérlete után 33-26 állt az eredményjelzőn. A különbség azonban nem hízott tovább, hiszen Jarode Jones ismét jó pillanatban szerzett értékes pontokat, így újra lőtávolba kerülhetett a Paks. Adok-kapok következett, melyből úgy tűnt, hogy jól jöhetünk ki; Szabó kettese után már csak egyetlen pont volt a Trabzon előnye.  Sajnos az utolsó percek nem úgy alakultak, ahogy azt Braniszlav Dzunics megálmodta; Velicskovics, Marshall, és nigériai magasember, Gani Lawal szinte átrobogott a vendégeken, így a félidei pihenőre 48-36-os török vezetésnél vonultak a csapatok. 

A harmadik negyed első sikeres offenzíváját ugyan paksiak könyvelhették el; Medve átadását Dugat tornászta be a vendégek gyűrűjébe (48-38). A következő percekben már a hazaiak diadalmenetével folytatódott a találkozó; előbb Lawal termelt gyors ütemben újabb hat egységet a neve mellé, majd pedig Velicskovics suhintott be egy hármast. Tőlük aztán Hardy és Marshall vette át a stafétát, míg a rengeteget hibázó atomvárosiak Jones és Roberson révén csupán epizódszerepekhez jutottak. A negyed utolsó perceire a lényegi kérdések el is dőltek. Tóth könnyű kosara után 77-51-es állásnál fordult az utolsó tíz percre a két gárda.

A záró negyed első dekádjában Kovács Ákos triplája és Eilingsfeld zsákolása kozmetikázta némileg az eredményt, amire aztán Hardy és Korkmaz válaszolt egy-egy távoli kosárral. Némi csend és egy kis büntetőpárbaj következett, hogy aztán a hajrában újra magasabb tempóra kapcsolhasson a Trabzonspor; az utolsó percben Marshall jóvoltából a századik egység is megszületett, míg a Dzunics legénység hiába próbálkozott, végül nem sikerült húszon belülre kerülniük. A törökök a honi bajnokság harmatosra sikeredett nyitánya után az európai porondon győzelemmel mutatkozhattak be, míg az ASE némileg a várakozásokon alul teljesítve sima vereséggel kezdte idei EC-szereplését.

fotó, slide: kosarlabda.ase.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus