Újabb antwerpeni kaland előtt a Sopron

Kedden este 20:30-tól a Sopron KC a nyáron a légiósoknál nagyban átalakuló, eddig ebben a szezonban még hibátlan belga listavezető, az Antwerp Giants ellenfele lesz Belgiumban, a FIBA Europe Cup második fordulójában.

FIBA Europe Cup, D csoport, 2. forduló
Port of Antwerp Giants (belga, 1-0) - Sopron KC (magyar, 0-1)
2016.10.19., szerda, 20:30

A Sopron nemzetközi kupaellenfeleiről nem ejtettünk ezen a nyáron külön, viszont az antwerpeni klub múltjáról már beszéltünk egy évvel ezelőtt, mivel a két gárda akkor is találkozott a csoportkörben. Akkor a belgák otthon elég nehezen, csak az utolsó negyedben győztek, Sopronban viszont simán diadalmaskodtak, később pedig a negyeddöntőig meneteltek a nemzetközi kupában. Az előző idényben ez volt az egyetlen komolyabb meglepetés tőlük, egyébként a szokásosnak mondható 5. helyen végeztek a bajnokságban, a negyeddöntőben búcsúztak a rájátszástól, a belga kupában pedig elődöntősök voltak.

Idén eddig borzasztóan jól szerepelnek, hiszen kezdésnek megnyerték a belga szuperkupát, a hazai pontvadászatot hibátlan, 5-0-s mérleggel vezetik, a hétvégén például az Olajjal egy Bajnokok Ligája csoportban lévő Spirou Charleroi-t intézték el idegenben, a FIBA Europe Cupot pedig szintén sikerrel nyitották, a Portót idegenben is megverték az első körben.

Várható rotáció:
Kanda-Kanyinda - Smith - Conger - Anderson - Ware
(Clark?) - Mason - Yoeri Schoepen - Marchant - Enobakhare

Új vezetőedzőjük van, a klub legendája, Roel Moors ugyanis tavaly novemberben átvette a posztot Paul Varvaecktől, és idén is ő kapott lehetőséget a kispadon. Moors 2000 és 2002 között volt először az Antwerp játékosa, majd nyert négy belga bajnoki címet és egy kupát a Spirou Charleroi-val - 2009-ben tért vissza, és egészen 2015-ös visszavonulásáig itt játszott megint. Négyszer választották a legjobb belga játékosnak, 4-es mezszámát pedig vissza is vonultatta a klub.

A keretben elég nagy volt a jövés-menés, már ami a csapat külföldi kontingensét illeti - Mike Smith maradt egyedül a tavalyi gárdából, mellette pedig nagyban építenek az elsőéves amerikaiakra. Pont nem ilyen a 26 esztendős, 188 centis hátvéd, Jason Clark, aki a török másodosztályú Mamak DSI együttesétől érkezett, és bár csak 12 mérkőzésen szerepelt, 20.0 pontos, 5.1 pattanós, 3.7 gólpasszos átlagai voltak - ő a gárda legjobbja eddig (18.8 pont, 4.5 pattanó, 3.5 gólpassz), viszont sem a hétvégi bajnokin, sem a nemzetközi kupa első körében nem szerepelt, nagy segítség lenne a Sopronnak, ha hiányozna most is. A hátvédposztokat mellettük a 20 éves, 186 centi magas belga irányító, Ordane Kanda-Kanyinda és a 23 éves, 188 centis amerikai, Micah Mason oldják meg. Előbbi Clark távollétében kezdő, de abszolút kiegészítőember, utóbbi pedig most végzett a Duquesne egyetemen és igazi nehéztüzér - a leggyengébb évében is 42.3%-kal dobta a triplákat, idén eddig 56.3% a mutatója a hazai pontvadászatban, a Porto ellen pedig 4/6-ot hozott a hármasokat nézve.

Kettes-hármas poszton bevethető a 22 éves, 196 centis Yoeri Schoepen és a 23 éves, 198 centis Dorian Marchant, ők mindketten kiegészítők Kanda-Kanyindához hasonlóan, a többiek keze alá dolgoznak, és ők is itt voltak már a keretben tavaly is. Náluk sokkal komolyabb név a 26 éves, 196 centi magas amerikai swingman, Demetrius Conger, aki a Hapoel Tel-Avivtól érkezett a nyár folyamán - az izraeli élvonalban 18 meccsen 7.8 pontot és 4.4 pattanót hozott 34.3%-os triplával, idén eddig 14.2 pont, 6.0 pattanó, 42.9% tripla a mutatója Belgiumban.

A magasembereknél két 206 centis, 23 éves, újonc amerikai támaszkodnak leginkább, Ryan Andersonra és Gavin Ware-re. Előbbi nem a Houston Rockets vajkezű játékosa, de szintén erőcsatár, és három évnyi Boston College után a nagyon jó nevű Arizona egyetemen végzett, kiváló átlagokkal (15.3 pont, 10.2 pattanó) - idén is nagyon jól szedi a lecsorgókat (12.6 pont, 8.2 pattanó, ebből 2.8 támadó). Ware sokkal inkább center, nem igazán van külső dobása - ő a Mississippi State-en volt meghatározó ember (15.1 pont, 7.9 pattanó), és itt is központi szerepet játszik (14.8 pont, 5.8 pattanó), a Spirou legyőzéséből például 24 ponttal és 11 pattanóval vette ki a részét szombaton. A 30 éves, 206 centis nigériai, Leigh Enobakhare alig kerül parkettre mellettük, inkább csak annyi a szerepe, hogy legyen valaki a pályán, amíg a vezérek pihennek.

Gyakorlatilag ez a 9-10 fő a belgák aktív rotációja a nagyon keveset játszó Yannick Schoepen és a 18 éves irányító, Marius Mwendanga mellett, akik általában mutatóban kerülnek csak parkettre.

A Sopron kifejezetten jó formába kezd lendülni az eredményeik alapján - az első fordulóbeli kaposvári vereség után már 3-2-vel állnak a hazai pontvadászatban úgy, hogy Szolnokon sokáig teljesen reális esélyük volt nyerni, legutóbb pedig az Alba Fehérvárt verték meg, ami még a székesfehérváriak portugál "kirándulását" és a hazai pályát figyelembe véve is szép eredmény. A francia Nanterre ellen ugyan kikaptak a nemzetközi kupa első körében, de a hazájuk bajnokságában akkor még hibátlan gallok ellen végig ki-ki meccset tudott játszani a kiválóan kezdő SKC, úgyhogy ott is nagyon tisztességesen helyt állt a nyugat-magyarországi együttes. Van még min csiszolni játékban, de úgy tűnik, hogy a légióskiválasztásuk jól sikerült, ami természetesen meghatározó a csapat eredményessége szempontjából - Marko Spica egyébként az Antwerpnél játszott a két kaposvári időszaka között.

Most ugyan nem egy francia, "csak" egy belga ellenféllel kell majd játszani, de idegenben nem lesz sokkal könnyebb dolga Sabáli Balázséknak, mint volt a Nanterre ellen, és hiába hiányzik esetleg Clark, egy bombaformában lévő csapat otthonában kellene megpróbálni nyerni, úgyhogy meglepetés lenne egy magyar győzelem.

A találkozót nem közvetíti egyik csatorna sem, de az interneten lesz élő közvetítés, ennek elérhetőségéről a holnapi nap folyamán beszámolunk!

Hajrá Sopron, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - fiba.com, Tóth Zsombor

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus