Újabb óriási győzelmet aratott az Olaj

Az első félidőben parádésan dobó Szolnok a második 20 perc során minden felzárkózási kísérletet visszavert, végül 99-98-ra nyert.

EuroCup, Első Csoportkör, 7. forduló
Lietuvos Rytas (litván, 2-5) - Szolnoki Olaj KK (magyar, 3-4) 98-99
(23-31, 22-23, 25-22, 28-23)

Lietuvos Rytas: Laprovittola 26/9, Lukauskis 2, Giedraitis -, Orelik 19/9, Jucikas 4.
Csere: Runkauskas 15/12, Lavrinovic 6, Gailius 12/6, Gudaitis 14, Janavicius -, Juskevicius -.

Szolnoki Olaj KK: Craft 3/3, Vojvoda 20/15, Milosevics 22/3, Boriszov 4, Keller 6/3.
Csere: Natyazhko 17/6, Lypovyy 9/3, Wittmann 15/6, Kovács P. 3, Gregory -.

Borzasztóan jól kezdett az Olaj Litvániában azok után, hogy 5 hete egy elég komoly pofont kaptak hazai parketten mostani ellenfelüktől (igaz, azt még a Kavaliauskasszal felálló együttestől kapták) - kevesebb mint két perc után már 10-0-ra vezetett a magyar bajnok, ráadásul négy játékos is pontot szerzett, a kezdőből csak Keller nem. Megkezdte a pontgyártást a Lietuvos is, de a negyed feléhez így is 15-4-es vendég vezetéssel érkeztek a felek. Az első felvonás második öt perce igazi dobópárbajt hozott - előbb Laprovittola és Lypovyy rendeztek különversenyt, majd büntetőpárbaj alakult ki, aztán a triplák estek mindkét oldalon. 8 pontra visszajöttek a livtánok, de támadást kivédekezniük nem nagyon sikerült ekkor sem.

A második negyed elején Natyazhko volt a magyar együttes vezére támadásban, kis túlzással egymaga tartotta 9-11 pont között a különbséget. A hazaiak Orelik és Laprovittola kosaraival visszajöttek 5 pontra, de ennél közelebb nem sikerült felküzdeniük magukat (34-39). A játékrész második felében a kicsit döcögő vendég játék megint kezdett folyékonyabbá válni, Vojvoda újabb két triplája után Keller Ákos is betalált kintről, egészen félelmetes százalékkal dobott az első félidőben a Szolnok a triplavonalon túlról (8/9). A hazaiak is rendszeresen betaláltak, számolatlanul estek a kosarak ekkor is, Orelik két duplájával megint csak 5 volt közte a 18. percben (44-49), de a félidő utolsó minutumában Vojvoda szerzett csak kosarat, egy újabb triplát, ezzel 9 pont volt a Szolnok fórja 20 perc után (45-54).

A fordulást követően büntetőkkel megint elkezdett feljebb jönni a Lietuvos, Orelik hármasa után pedig már csak 4 ponttal voltak lemaradva (54-58), ekkor azonban két fontos duplát szórt az Olaj, időt is kértek a hazaiak. A játékmegszakítás után Natyazhko került megint főszerepbe újabb 5 pontjával, és amilyen ütemben kezdtek felzárkózni a litvánok, olyan ütemben szakadtak is le, Milosevics kosaraival nem kevesebb mint 15 pontra nőtt a távolság a 27. percre (57-72). Innen fordult nagyot a kocka, ugyanis az utolsó másfél percet a remekül dobó litvánok 11-2-re nyerték, megint ott voltak az Olaj nyakán 6 pontra (70-76).

A negyedik negyed sem indult jól, négy pontra visszajöttek a vendéglátók, de Natyazhko a legjobbkor dobta be a Szolnok első hármasát a második félidőben (74-81). Lypovyy nagy dobását két támadóhiba követte, a sok bakival tarkított 2-3 perc végén pedig a Lietuvos már három ponttal volt csak lemaradva két Laprovittola-büntető után (81-84). Az Olaj az utóbbi hetekben egy valamiben óriásit lépett előre: minden nehéz helyzetben volt valaki, aki a csapat élére tudott állni. Most Vojvoda egy hármassal, Natyazhko támadópattanóval, Milosevics pedig fault kiharcolásával állította meg az egyébként nem rosszul játszó ellenfelet, minden egyenlítési kísérletből kifogták ezzel a szelet.

Az utolsó percben a litvánok mindent bedobtak kintről, folyamatosan faultoltak, így fokozatosan feljebb tudtak zárkózni 5 pontos hátrányukból. A végén Laprovittola elvileg egyenlített is, majd le is pörgették már az időt a hazaiak, nem faultoltak, készültek a hosszabbításra, de óriási hibát vétettek. A játékvezetők ugyanis kettesnek ítélték eredetileg is az argentin dobását, a videóbíró is megerősítette ezt, így végül egyetlen ponttal, 99-98-ra nyert az Olaj.

Mai győzelmével a magyar bajnok egy rettenetesen érdekes csoport középmezőnyébe került, hiszen a Lietuvos 2-5-tel áll, de a már Törökországban sem túl meggyőző Besiktas például mai, Szaratov elleni vereségével csak 3-4-gyel, ők pedig még Szolnokra jönnek majd. További érdekesség, hogy ha a PAOK ma kikap a Zenittől, akkor ők is csak 2-5-ös mérleggel fognak rendelkezni, de ők még mennek a Rytashoz, ott valamelyik együttes nyerni fog. Nagyon kellene tehát még egy Besiktas elleni siker is Pór Péter együttesének, főleg úgy, hogy a törököket is megcsaphatja lassan a kiesés szele, abszolút közvetlen riválisai a Szolnoknak már.

Foto, Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus