Újra Franciaországban az Olaj

Holnap este a Szolnoki Olaj KK együttese a francia Cholet otthonába látogat a EuroChallenge második csoportkörének harmadik fordulójában. Nagy lehetőség előtt a magyarok, hiszen talán a legverhetőbb ellenfél következik most - az ő legyőzésükkel nagy lépést tehetne az Olaj egy esetleges továbbjutás felé. Hogy hogyan is épül fel a Cholet és mi várható, azt lássuk most kicsit részletesebben!

EuroChallenge, második csoportkör, J csoport, 3. forduló
Cholet Basket (francia, 1-1) - Szolnoki Olaj KK (magyar, 1-1)
2014.01.29., szerda, 20:00

A franciák a hazai bajnokságban csak szenvednek. 4-0-lal kezdték a Pro A idei kiírását, de álltak 5-2-vel és 6-4-gyel is, az utolsó hét meccsüket azonban elbukták, ráadásul az utolsó négy találkozójukból hármat tükörsimán, 20-25 pontokkal vesztettek el. 6-11-gyel állnak jelenleg a tabella 13. helyén, ami óriási csalódás lehet számukra az előző évek teljesítményét tekintve - a rájátszástól 3 győzelemre állnak, de jelenlegi formájukat nézve inkább lényegesebb, hogy az utolsó két pozíció is ugyanekkora távolságra van csak tőlük.

A bajnokságban mutatott pocsék teljesítményük ellenére sem mondható, hogy abszolút rossz formában lennének, ugyanis a francia kupában még állnak. A legjobb 16 közé jutottak, miután tegnap idegenben megverték azt a Pau Orthezt, ahol egyrészt az ex-szolnoki Hristo Nikolov is játszik, másrészt két nappal korábban, szombaton kikaptak ugyanitt, méghozzá 17 ponttal.

A EuroChallenge első csoportkörében elég könnyű kvartettbe kerültek, 5-1-es mérleggel, az első helyen abszolválták a dán Bakken Bears Aarhus, a finn Kataja Basket Joensuu, valamint a holland ZZ Leiden elleni meccseket. A J csoport nyitányán, két hete nagy zakót kaptak Novo Mestóban (63-80), de múlt héten, hazai parketten javítani tudtak az első fordulóban az Olajt kiütő Reggio Emilia ellen (81-78). Kosárarányuk miatt egyelőre utolsók, de mind a négy együttes 1-1-gyel áll.

Várható rotáció:
Thomas - Cox - Kante - Wilson - Burrell
Chatfield (- Goods) - Jomby - Ho You Fat - Marquis- Morin

Volt egy komolyabb átalakulás náluk az utóbbi időben. Edzőt váltottak december végén: Jean-Manuel Sousát Laurent Buffard váltotta, aki a következő idény végéig kapott szerződést. Buffard 14 év után tért vissza a férfi kosárhoz, 1999 óta ugyanis női csapatokat edzett.

Január közepén érkezett hozzájuk Torey Thomas, egy amerikai kisembert azonban vesztettek is: Terrell Stoglin egyelőre nem tisztázott körülmények között lelépett tőlük 1-1.5 hete. Az amerikai hátvéd a Krka ellen még játszott, múlt héten azonban már nem. A csapat egy ideig nem tudott róla semmit, aztán twitterén jelezte, hogy ő befejezte a Cholet-nál. A helyére tegnap jelentették be Anthony Goodsot, de hogy ő játszhat-e a Szolnok ellen, azt egyelőre nem tudni.

Óriási szüksége lenne a franciáknak az Izraelből érkező amerikai kombóhátvédre, ugyanis egy hete csereegyes és cserekettes nélkül játszanak. Az amerikai Eric Chatfield sem a Reggio Emilia, sem a két Pau elleni mérkőzésen nem tudott pályára lépni, így elég rövid is lett a rotációjuk, másrészt leginkább csak hármas, négyes és ötös poszton tudtak variálni - ha ez így maradna holnap is, az borzasztóan nagy taktikai előny lehet a szolnokiaknak.

Thomas múlt héten mutatkozott be az EC-ben, méghozzá parádésan: 22 pontot, 6 pattanót és 4 gólpasszt jegyzett az olaszok elleni győzelem alkalmával. Rá, az erőcsatár Lamayn Wilsonra, a dobóhávéd John Coxra, illetve a kiscsatár Rudy Jombyra kell leginkább figyelni, de az elmondható, hogy a EuroChallenge-ben nagyon kiegyensúlyozott játékot hoznak a franciák, és a honi bajnokságban is csak Cox emelkedik ki a többiek közül pontszerzés terén. Utóbbi két név ismerős lehet: Cox tavaly a Paris-Levallois, míg Jomby három éve a Gravelines színeiben játszott már a Szolnok ellen. Amennyiben Goods még nem léphet parkettre, úgy Jomby helyén valószínűleg Lamine Kante lesz, hogy a padról is jöjjön némi veszély.

Amire a hátvédsor vékonysága mellett lehet még utazni az a magasságbeli előny. Bár a franciáknál megszokott atletizálás a Cholet-tól sem idegen, ráadásul öt főt forgathat nyugodt szívvel Buffard mester - Wilson mellett Justin Burrell, Claude Marquis, Steeve Ho You Fat és Yannis Morin is szokott játszani, méghozzá elég sokat, itt nem lesznek mennyiségbeli gondjai az ellenfélnek -, egyetlen emberük van 205 centi fölött, a 208 centi magas Morin, aki kiegészítőember.

 

Az Olaj legutóbbi két meccse már sokkal jobban sikerült, mint az azt megelőző egy hónap. A Krka ellen három negyedig sárdagasztás ment, de jobban bírták a harcot, mint ellenfelük, így a negyedik negyednek köszönhetően egy elég nagy arányú diadalt arattak (65-48). Szombaton a Zvezda ellen három negyedig állt az óriási meglepetés, hogy megverik az Adria Liga listavezetőjét, de a mérkőzés végére elfáradtak, és végül öt ponttal kikaptak (72-77), ettől függetlenül ez is inkább pozitív élmény lehetett, a vereség ellenére is.

A Szolnok szinte már hazajár Franciaországba. 2010/11-ben, az első csoportkörben többek között a Gravelines Dunkerque volt Báder Mártonék ellenfele, 2011/12-ben az első körben a Pau, a másodikban pedig az Elan Chalon, a tavalyi kiírás legjobb 16 együttese között pedig újra szembejött a Gravelines, plusz a Paris-Levallois is, azt tehát nem lehet mondani, hogy fogalma sincs a magyar együttesnek, mi várhat rá a holnapi napon, milyen környezetben, milyen stílusú ellenféllel szemben kell majd parkettre lépniük.

Egyértelműen a legnagyobb esély előtt állnak a magyarok egy esetleges idegenbeli győzelemre, főleg ha a már említett Goods nem játszik. Minőségi az ellenfél nélküle is, ezt a Reggio Emilia elleni sikerükkel megmutatták - emlékezhetünk, hogy az olaszok milyen játékerőt képviselnek -, de több gyenge ponttal is rendelkeznek, ezt ki lehet használni. Elvileg mindenki egészséges, és a győzelem hatalmas lépés lenne a továbbjutás felé még akkor is, ha ebben a csoportban valószínűleg egészen a végéig számolgatni kell majd mindenkinek.

A találkozót elvileg nem közvetíti egyik TV-csatorna sem - amennyiben ebben változás állna be, azt természetesen közöljük olvasóinkkal.

Az élő statisztikát ezen a linken nézhetitek!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

 

Foto (2) - fibaeurope.com
Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus